29/4/10

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ!

30 Απριλίου 10

Μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες της Ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη δραματική συγκυρία, είναι τα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή το χρέος τους ξεπερνάει τα 6 δις, πολλαπλασιάζεται δε με ρυθμό 17% μηνιαίως! Eνδεικτικά, ενώ πέρυσι το χρέος αυξανόταν κατά 171 εκατ. ευρώ τον μήνα, φέτος έφτασε αισίως τα 200 εκατομμύρια! Ήτοι 6.7 εκατομμύρια νέα χρέη για κάθε μέρα που περνάει. Το ΕΣΥ σήμερα ισοδυναμεί με δυόμισι ΟΣΕ! Και όπως στον ΟΣΕ μέχρι χθες δεν υπήρχε διοίκηση, αντίστοιχα το ίδιο συνέβαινε μέχρι χθες στα 135 δημόσια νοσοκομεία!

Η έκπληξη και η απογοήτευση ενός από τους νέους διοικητές σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας, δύσκολα περιγράφεται. Η πρώτη εντύπωσή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ήταν πως αίφνης βρέθηκε «σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, με κάθε είδους μαγαζιά και παραμάγαζα να λειτουργούν στους χώρους του νοσοκομείου και κερδοσκοπούν εις βάρος του δημοσίου και εις βάρος των ασθενών».

Από την σκανδαλώδη επαναπροώθηση των περιστατικών από τα (δωρεάν) πρωινά ιατρεία του νοσοκομείου, στα (ακριβά) απογευματινά, όπου οι γιατροί εισπράττουν παχυλές αμοιβές, ή την εξόφθαλμη κομπίνα της προσωπικής πελατείας των γιατρών, που με το αζημίωτο ασφαλώς εισάγονται νομίμως στο νοσοκομείο στην εφημερία....μέχρι τα «κουβανέζικα φάρμακα». Τι είναι τα κουβανέζικα φάρμακα; Όχι βεβαίως φάρμακα που εισάγονται από την μακρινή Κούβα, αλλά φάρμακα που καταλήγουν στον κουβά! Πολύ ακριβά σκευάσματα, που σκοπίμως χρησιμοποιείται ένα μικρό ποσοστό της συνολικής ποσότητας, ενώ το υπόλοιπο χύνεται στον κουβά, για ευνόητους λόγους! Έτσι, κάποιοι εξασφαλίζουν τα (συνήθως πλούσια) ευεργετήματα της εταιρίας που παράγει τα πανάκριβα φάρμακα...

Έμπειρος ο ίδιος στα θέματα της υγείας, μου περιγράφει πως όπως είναι σήμερα τα πράγματα, είναι αδύνατον να ελεγχθούν οι δαπάνες στα νοσοκομεία. Πέρα από τις κομπίνες που είναι αναπόδεικτες, καθώς καλύπτονται από την επιστημονική κρίση των γιατρών, υπάρχει και η γραφειοκρατία. Για παράδειγμα, οι περισσότερες συμβάσεις με εξωτερικούς προμηθευτές και εταιρίες που λήγουν το επόμενο διάστημα, υποχρεωτικά θα ανανεωθούν όπως- όπως, ακόμη και αν είναι σκανδαλώδεις ή επιζήμιες για το νοσοκομείο! Νέος διαγωνισμός, θα απαιτούσε 6-7 μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή του. Φαντάζεστε τα νοσοκομεία χωρίς καθαριότητα ή φύλαξη για 6-7 μήνες;

Αυτές τις ημέρες μάλιστα οι επιθεωρητές Υγείας, οι ειδικοί της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων με τη συνδρομή εισαγγελέων, ξεσκονίζουν τα νοσοκομεία και φρίττουν με όσα διαπιστώνουν. «Μέχρι φάρμακα σε νεκρούς έγραφαν» λένε οι ίδιοι, που δεν πιστεύουν σε αυτά που καθημερινά ανακαλύπτουν! Και όμως, παρόλα αυτά, χρειάστηκαν επτά ολόκληροι μήνες για να οριστούν διοικητές στα νοσοκομεία! Εννοείται πως Δ.Σ. δεν έχουν ορισθεί μέχρι στιγμής σε πολλά νοσοκομεία.

Και επειδή κανείς δεν θα μπορέσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό, την λύση την γνωρίζουμε ήδη. Δραματική περικοπή κονδυλίων με την βούλα του ΔΝΤ, προκειμένου να ελεγχθούν τα ελλείμματα. Ήτοι, δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Προς δόξα των τρωκτικών στα νοσοκομεία, που θα συνεχίσουν ασφαλώς να βγάζουν μαύρο χρήμα. Και όποιος ζήσει, έζησε. Ο Θεός να βάλει το χέρι του...

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος1/5/10, 6:30 μ.μ.

  Τυχαία βρήκα το μπλογκ σας το διάβασα και μ` άρεσε. Από τα σχόλια κατάλαβα ποιος είστε! Βλέπετε δεν με ενδιέφερε ποιός είστε αλλά τί λέτε(για αρχή)! :)
  Θα ήθελα να σας κάνω μία πρόταση όμως για την εμφάνιση του μπλογκ σας. Θα ήθελα να σας προτείνω να κόβετε τα άρθρα σας στην κεντρική σελίδα ώστε να εμφανίζεται μόνο ο πρόλογος από κάθε άρθρο. Έτσι θα γίνεται και πιο εύκολα η πλοήγηση στο σύνολο του μπλογκ σας.
  Όταν γράφετε μία καινούργια "ανάρτηση" υπάρχει ένα συμβολάκι που μοιάζει σαν κομμένη σελίδα στα δύο. Βρίσκεται στη γραμμή πάνω από το χώρο που γράφεται το κείμενο. Αν κάνετε κλικ στο τέλος του προλόγου και πατήσετε αυτό το κουμπί θα εμφανίζεται μόνο ο πρόλογος στην κεντρική σελίδα και πατώντας πάνω στο άρθρο θα ανοίγει ο αναγνώστης το σύνολο της ανάρτησης.
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος10/5/10, 6:01 μ.μ.

  Αγαπητέ κύριε Τάκη Σπηλιόπουλε,

  Είμαι ένας πολίτης που σας παρακολουθώ αλλά και σας διαβάζω και διακρίνω μέσα από την προσωπικότητα του γυαλιού και της πένας έναν άνθρωπο σοβαρό, ειλικρινή, με ανοικτότητα προς όλους αλλά και δημοκρατικότητα.

  Μια πρόταση, απλώς, θα ήθελα να κάνω διαβάζοντάς σας να γράφετε για τα νοσοκομεία μας ?

  Δεν είναι ντροπή, τέλος πάντων, να προσκαλέσουμε ειδικούς πολίτες της Ευρώπης στο να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε ένα Νοσοκομείο από την αρχή !
  (επί κ. Σημίτη έγιναν στη χώρα μας μεγάλα και καινούργια νοσοκομεία, σίγουρα, όμως, μέχρι σήμερα, η διοίκηση, η οργάνωση η στελέχωση και τελικά οι υπηρεσίες τους είναι ανεπαρκέστατες !!!)

  Αν λάβετε υπόψιν σας (κάτι που εδώ είναι δύσκολο να γίνει λόγω θέσης της χώρας) ότι στις χώρες της Ευρώπης οι πολίτες/εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται από χώρα σε χώρα προσφέροντας οπουδήποτε την εργασία τους, δεν θα μπορούσε από εμάς να γίνει προσπάθεια για να μας βοηθήσουν σ΄αυτό το πρόβλημα ?

  ....Σήμερα που μιλάμε η θεία μου εγχειρίστηκε στον αγκώνα της στο ΚΑΤ, δεν υπάρχει κρεβάτι μέχρις στιγμής, για να νοσηλευθεί, αφήστε που, ενώ την είχαμε πάει τις προηγούμενες ημέρες, ανακάλυψαν ότι υπάρχει βλάβη και στον όμο της (από το πέσιμό της) !

  Βλέπετε, δεν πάνε καλά τα πράγματα σίγουρα !!!
  Ας ζητήσουμε βοήθεια και ας ξαναφτιάξουμε από την αρχή μαζί με τους συναδέλφους μας της Ευρώπης τα του οίκου μας !

  Θα είναι το μεγαλύτερο καλό για τις επόμενες γενιές που μπορούμε να κάνουμε ! Εμείς οι μεγαλύτεροι, αποτύχαμε, δυστυχώς !

  Με ιδιαίτερη εκτίμηση προς το πρόσωπό σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...