21/12/17

Μα ούτε ένας δεν διαφώνησε ποτέ;

Από το ξεκίνημα της κρίσης το 2010, μέχρι την εποχή των αυθεντικών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτή δηλαδή που ξεκινάει μετά το ξεκαθάρισμα από τους διαφωνούντες της ομάδας Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου κ.λπ. κάθε φορά που η Βουλή ψήφιζε νέα μέτρα, είτε αυτά ήταν μνημόνιο είτε ήταν «μεσοπρόθεσμο», η Κοινοβουλευτική Ομάδα που στήριζε την εκάστοτε κυβέρνηση είχε απώλειες. Πάντα υπήρχαν βουλευτές που διαφωνούσαν και καταψήφιζαν, με συνέπεια την αποδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

19/12/17

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ

Πόσο κοντά μπορεί να είμαστε σε εκλογές; Σύμφωνα με την ρητορική της κυβέρνησης πολύ μακριά, σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα αρκετά κοντά. Η κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις από καταβολής του Ελληνικού κράτους, επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το λέει όχι γιατί σέβεται το Σύνταγμα, αλλά γιατί δεν μπορεί να πει κάτι διαφορετικό. Οτιδήποτε άλλο θα φανέρωνε ηττοπάθεια. Οπότε ας παραβλέψουμε την επίσημη ρητορική και ας δούμε τα γεγονότα.

18/12/17

Πρόχειρα, απρογραμμάτιστα, σπασμωδικά!

Απ' ό,τι φαίνεται, αυτό που περισσεύει από το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές μοιράζεται «κακήν κακώς», δεξιά και αριστερά, μέχρι το τέλος του έτους, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - και αυτό προκειμένου να μην επηρεαστεί ο προϋπολογισμός του 2018. Πρόχειρα, απρογραμμάτιστα και σπασμωδικά! Οπου εκτιμούν ότι μπορούν να αντλήσουν συμπάθεια και ψήφους μεθαύριο στις εκλογές, εκεί κάτι δίνουν.

Με τα μέτρα που με μεγάλη προχειρότητα και βιασύνη εμφανίζει η κυβέρνηση ως κοινωνική πολιτική, επιτυγχάνει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται πλέον πως πρόκειται για ένα ακόμη πυροτέχνημα. Και μάλιστα αυτή τη φορά σε καθεστώς πανικού, προκειμένου η κυβέρνηση να κρύψει τη χιονοστιβάδα των άγριων μέτρων που έρχεται μαζί με την καινούργια χρονιά και που θα πλήξουν τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.

17/12/17

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας οι ασθενέστερες τάξεις

Εχοντας αφαιμάξει τη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση αφαιρεί τώρα και το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας από τις ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες αυτό ήταν όρος επιβίωσης. Ο προϋπολογισμός, που τις μέρες αυτές συζητά το Κοινοβούλιο, είναι από τους πιο σκληρούς και άδικους που έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε, αν θυμάστε, τις αδικίες που περιέχει ο προϋπολογισμός του 2018.

Παρ' όλα αυτά ζούμε μια κοροϊδία χωρίς προηγούμενο. Η κυβέρνηση μοιράζει με το ένα χέρι το «κοινωνικό μέρισμα» και με το άλλο, την ίδια στιγμή, παίρνει πίσω από τους πολίτες τόσα και άλλα τόσα. Μόνο από την περικοπή του ΕΚΑΣ, του επιδόματος θέρμανσης και των ιατρικών δαπανών, τα κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονται αποκλειστικά για να στηρίζουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις θα περικοπούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση με νέους φόρους ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ.

ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΣΤΕΙΟ

Σαν σήμερα, το 1902, γεννήθηκε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Μια πολιτική και πνευματική προσωπικότητα που πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή για πολλές δεκαετίες, ως Πρωθυπουργός και ως Υπουργός σε σημαντικά υπουργεία σε κρίσιμες και ιστορικές περιόδους για τον τόπο.

Το πολύτομο έργο του “Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος” αποτιμήθηκε ως μνημειώδες από τον ακαδημαϊκό κόσμο της Ευρώπης, ενώ το συνολικό πνευματικό του έργο, στους τομείς της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας και της λογοτεχνίας συγκεντρώνεται σε 200 τόμους! Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που εξόριστος στην Κύθνο από τη Μεταξική Δικτατορία, τηλεγραφεί στον Ιωάννη Μεταξά στις 28 Οκτωβρίου του 1940 και του ζητεί να πολεμήσει ως εθελοντής στο μέτωπο, όπως και έγινε.