12/12/17

Podemos όπως ΣΥΡΙΖΑ

«Αν υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Βενεζουέλα, εμένα με ενδιαφέρει και θέλω να το ξέρω». Η δήλωση ανήκει στον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα έχει γίνει από κάθε καχύποπτο, αναφορικά με τις σκοτεινές σχέσεις, αλλά και τις επιλεκτικές πολιτικές συγγένειες του καθεστώτος Τσάβες παλαιότερα και Μαδούρο σήμερα, με κόμματα άλλων χωρών.

Στην Ισπανία είναι γνωστό πως το κόμμα των Podemos, ο Ισπανικός ΣΥΡΙΖΑ όπως αρέσκονται πολλοί στην Ισπανία να τους αποκαλούν, ενέχεται αποδεδειγμένα σε ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Αφορά την εμπλοκή μιας ξένης χώρας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ισπανίας και στην παράνομη χρηματοδότηση των Podemos με μαύρο χρήμα, από τα μυστικά κονδύλια του καθεστώτος Τσάβες.
 ΜΠΟΡΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;

Είναι δυνατόν ένας έμπειρος πολιτικός να μην είναι σε θέση να ερμηνεύσει τα στοιχειώδη που αφορούν τη λειτουργία του πολιτεύματος και το Σύνταγμα; Ασφαλώς όχι, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν σκανδαλώδες και ο ίδιος επικίνδυνος για τη δημοκρατία και τη λειτουργία του κράτους. Ειδικά όταν πρόκειται για υπουργό σε ένα σημαντικό για τη θεσμική λειτουργία του κράτους υπουργείο, όπως είναι το Δικαιοσύνης. 
 FAILED STATE

Οταν επί τρεις ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα διεξάγεται επί ώρες στην καρδιά της πρωτεύουσας ένοπλη μάχη (κανονική ένοπλη μάχη) μεταξύ της αστυνομίας και οπλισμένων με εκατοντάδες μολότοφ και φωτοβολίδες ευθείας βολής άναρχων ομάδων, με ορμητήριο το ιστορικό κτίριο ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος (όπου κατασκευάζεται και αποθηκεύεται μόνιμα ο οπλισμός), δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και αυτό πλέον δεν είναι πλέον είδηση αλλά ρουτίνα, τότε έχουμε τον ορισμό του «αποτυχημένου κράτους».

10/12/17

Η επίσκεψη Ερντογάν και τα παρατράγουδα


Η πληροφορίες που διέρρευσαν, προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Κάνουν λόγο για μια “μικρή” κρίση μεταξύ Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου, που κάποια στιγμή πήρε τα χαρακτηριστικά μιας έντονης προστριβής. Αυτό συνέβη αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο Προέδρων. Αφορμή ήταν όσα παρακολουθήσαμε σε απευθείας μετάδοση στις τηλεοράσεις μας. Η ασυνήθιστα έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ Παυλόπουλου και Ερντογάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου μετέφερε τη δυσφορία των επιτελών της κυβέρνησης για την on camera διαπραγμάτευση, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πορεία της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Η έντονη απάντηση όμως από την Προεδρία της Δημοκρατίας, οδήγησε τα στελέχη του Μαξίμου σε αναδίπλωση. Στο πλαίσιο αυτό η αρχική δυσφορία μετατράπηκε σε διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες “ο κ. Παυλόπουλος αποτύπωσε τις πάγιες ελληνικές θέσεις ως προς το θέματα που είχε ήδη θίξει ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.”
Σκηνές από τα προσεχώς

Αμφιβάλλει κανείς πως όσα έζησε χθες το κέντρο της Αθήνας, από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ με αφορμή την τροπολογία του 50% +1 για τις απεργίες, ήταν σκηνές από τα «προσεχώς»; 
Το συγκεκριμένο θέμα, μαζί με αυτό των πλειστηριασμών δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα και θα στοιχίσουν πολύ ακριβά στην κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Μέχρι σήμερα τίποτα δεν στάθηκε ικανό να ζορίσει σοβαρά την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς θα αναμετρηθεί με τον «αριστερό» εαυτό της. Ειδικά οι απεργίες είναι κόκκινο πανί για το ΚΚΕ και τον πανίσχυρο μηχανισμό του ΠΑΜΕ. 
Οχι ότι πρόκειται να δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Αυτό δεν θα συμβεί εύκολα. Ομως θα πάψει πλέον ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται ως ο «γητευτής» των μαζών, όπως πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν μέχρι χθες. Η τρίτη αξιολόγηση όσο εύκολα έκλεισε, εκπλήσσοντας τους πάντες, τόσο δύσκολα θα γίνει πράξη. 
Είναι δικά τους παιδιά!

Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς κάποιες από τις στιγμές των επεισοδίων τις πρωινές και τις μεσημβρινές ώρες στο κέντρο της Αθήνας, μοναδικοί πρωταγωνιστές ήταν οι διαδηλωτές. Εντελώς ανενόχλητοι, έσπαγαν έκαιγαν και βιαιοπραγούσαν. Στην Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα ή στην Ομόνοια, είχαν μια Αθήνα δική τους. Καμία αστυνομία, καμία αντίδραση από το οργανωμένο κράτος. Κανείς δεν έδειχνε να νοιάζεται για τις περιουσίες των πολιτών αλλά και για τη δημόσια περιουσία. Σίγουρα μεταξύ τους θα ήταν και κάποια από τα παιδιά που εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο Παλιό Δημαρχείο του Υμηττού, διακόπτοντας βίαια την κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ναι, τελικά, όπως αποδείχθηκε από την ανοχή της αστυνομίας χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας, «δικά τους παιδιά είναι», όπως είπε με χαλαρό ύφος στους παριστάμενους της εκδήλωσης στον Υμηττό ο κ. Δραγασάκης.