30/11/17

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ

Η ανάκληση της συμφωνίας για την πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία που επιχειρεί η κυβέρνηση, για λόγους που σχετίζονται με το ποινικό σκέλος της υπόθεσης και την ευθύνη πολιτικών προσώπων, θυμίζει έντονα το δημοψήφισμα παρωδία του Ιουλίου του 2015. Όπως τότε ο λαός κλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αποφασίσει επί ενός ανύπαρκτο διλήμματος, έτσι και τώρα η επιτροπή εξοπλισμών της βουλής θα κληθεί να αποφασίσει επί μιας ανύπαρκτης σύμβασης. Τότε, το 2015, ήταν ένα σχέδιο συμφωνίας της τρόικας που είχε αποσυρθεί πριν το δημοψήφισμα, σήμερα είναι μια σύμβαση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, που ουδέποτε υλοποιήθηκε και έπαψε να ισχύει. Ας θυμηθούν στο Μαξίμου πως το δημοψήφισμα γύρισε μπούμερανγκ, εκθέτοντας την κυβέρνηση που υποχρεώθηκε σε μια μεγαλοπρεπή κολωτούμπα.

29/11/17

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Διαβάζοντας τις γεμάτες οργή και αγανάκτηση δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λίγους μόλις μήνες πριν αναλάβει την Πρωθυπουργία της χώρας, δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι αυτό που συμφωνήθηκε χθες με τους δανειστές είναι αλήθεια και δεν πρόκειται για σκηνοθετημένο ψέμα. Χρειάστηκαν 40΄ για να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές για την εκποίηση δύο μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη καθώς και στη Μελίτη Φλώρινας. 

28/11/17


Το “ηθικό πλεονέκτημα” της ΠΦΑ
Μπορείτε να φανταστείτε τον χαμό λίγα χρόνια πριν, εάν αυτός που θα αναλάμβανε να εισπράξει -με το αζημίωτο- τα εκατομμύρια από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών στη ΔΕΗ, λεγόταν Ορέστης Χαρδούβελης, Ορέστης Στουρνάρας, Ορέστης Βενιζέλος, ή Ορέστης Σταϊκούρας; Θα είχαμε ζήσει μια πολιτική θύελλα χωρίς προηγούμενο. Με φωνές, καταγγελίες, αντιδράσεις, δημοσιεύματα κοκ. Τρομάζω στην ιδέα! Ευτυχώς, η εισπρακτική εταιρία που ανέλαβε τη δουλειά ανήκει στον Ορέστη Τσακαλώτο, που ναι μεν είναι εξάδελφος του Υπουργού Τσακαλώτου, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, γιατί ως γνωστόν υπάρχει το “ηθικό πλεονέκτημα” της ΠΦΑ. Οπότε εξ αντικειμένου δεν ισχύει το ηθικό ασυμβίβαστο και το “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.”

27/11/17

Ο ΕΦΚΑ δεν είναι το πορτοφόλι της κυβέρνησης
Η φορολογία του πλούτου είναι η καραμέλα και το μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης. Τη φορολογία του πλούτου αποθέωνε το χοντροκομμένο προπαγανδιστικό σποτ Τσίπρα για το υπερπλεόνασμα, που είδαμε στις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης. Όμως την επομένη, μόλις χθες δηλαδή, η Αυγή τον διέψευσε. Ο πρωτοσέλιδο τίτλος της κομματικής εφημερίδας έγραφε πως “οι επιτήδειοι υποφορολογούνται και οι έντιμοι υπερφορολογούνται.” 

Όμως δεν τον διαψεύδει μόνο η Αυγή, τον διαψεύδει και η υπουργός Αχτσιόγλου, η οποία έλεγε χθες πως η υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ ήταν αυτή που κάλυψε τις απώλειες στα έσοδα από το φόρο, ώστε έτσι να προκύψει υπερπλεόνασμα. Το είπε απαντώντας στην αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι αιτία ήταν η υπερφορολόγηση.