12/12/17

Podemos όπως ΣΥΡΙΖΑ

«Αν υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα που έχει χρηματοδοτηθεί από τη Βενεζουέλα, εμένα με ενδιαφέρει και θέλω να το ξέρω». Η δήλωση ανήκει στον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα έχει γίνει από κάθε καχύποπτο, αναφορικά με τις σκοτεινές σχέσεις, αλλά και τις επιλεκτικές πολιτικές συγγένειες του καθεστώτος Τσάβες παλαιότερα και Μαδούρο σήμερα, με κόμματα άλλων χωρών.

Στην Ισπανία είναι γνωστό πως το κόμμα των Podemos, ο Ισπανικός ΣΥΡΙΖΑ όπως αρέσκονται πολλοί στην Ισπανία να τους αποκαλούν, ενέχεται αποδεδειγμένα σε ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Αφορά την εμπλοκή μιας ξένης χώρας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ισπανίας και στην παράνομη χρηματοδότηση των Podemos με μαύρο χρήμα, από τα μυστικά κονδύλια του καθεστώτος Τσάβες.

Το δεύτερο έχει αποδειχθεί υπάρχουν τα στοιχεία για την εκταμίευση 2.492.557 δολαρίων για το 2008 και 4.278.300 δολαρίων για την περίοδο 2009 – 2011. Στην υπόθεση εμπλέκεται μεταξύ άλλων προσωπικά ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ένα πρόσωπο γνωστό μας, λόγω των στενών σχέσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και γιατί ήταν δημόσια θερμός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα πολλοί τον θυμούνται δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, στην τελευταία προεκλογική του ομιλία στην Ομόνοια.

Από τότε οι σχέσεις τους πέρασαν από σαράντα κύματα, καθώς οι Podemos θεώρησαν πως ο στενός εναγκαλισμός με τον κυβερνητικό πλέον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν μεγάλο βαρίδι γι αυτούς στις Ισπανικές εκλογές, κάτι που τελικά αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα που τους έφεραν στην τρίτη θέση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτή η πολιτική σχέση των Podemos με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε το αποτύπωμά της και μαζί πολλές υποψίες και ερωτήματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί. Κυρίως με αφορμή το ταξίδι που επιχειρήθηκε να μείνει κρυφό, του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά (τότε ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του) στη Βενεζουέλα. Την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη βάλει πλώρη για την εξουσία.

Ένα ταξίδι μυστήριο, με το ιδιωτικό τζετ ενός αμφιλεγόμενου επιχειρηματία, σε συνθήκες χλιδής, με μια ατζέντα επαφών του επικεφαλής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, που κίνησαν ακόμη περισσότερες υποψίες. Η αποκάλυψη τρία χρόνια μετά είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο και σειρά ερωτημάτων για τα οποία ποτέ δεν δόθηκαν απαντήσεις!

Όλη αυτή η υπόθεση που “φωνάζει” από μακριά πως δεν είναι καθαρή, επιχειρήθηκε με αστείες δικαιολογίες και παιδαριώδη επιχειρήματα να φύγει από το πρώτο πλάνο, παρά τις αποκαλύψεις που παραπέμπουν σε πολύ σκοτεινές πτυχές.

Ποτέ δεν δόθηκε μια απάντηση για παράδειγμα στο ερώτημα, από που και ως που, ένα πολιτικό στέλεχος να κάνει ένα τέτοιο “περίεργο” ταξίδι, που κρατήθηκε κρυφό ακόμη και από στελέχη του στενού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί συναντήθηκε και τι συζήτησε με ένα πρόσωπο, όπως ο Μαχέντ Χαλίλ, που βαρύνεται με ποινικά αδικήματα, μεταξύ αυτών εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Ταξίδεψε ποτέ στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο συγκεκριμένος; Γιατί ο Παππάς πήγε με το Lear Jet επιχειρηματία στη Βενεζουέλα.

Ποιος πλήρωσε το πανάκριβο ταξίδι και τη διαμονή του σε πολυτελέστα θέρετρο και γιατί; Γιατί είχε μαζί δικηγόρο που ειδικεύεται στις off shore εταιρίες, ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι συνομιλητής και τακτικός επισκέπτης στο Μαξίμου;

Σίγουρα ο Νίκος Παππάς, εκ των υστέρων και μετά όσα αποκαλύπτονται στην Ισπανία για τους Podemos, θα έχει μετανιώσει για την δήλωση του, όπου για να δικαιολογηθεί είχε βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο κάδρο με τους Podemos, λέγοντας πως “Αντίστοιχες κατηγορίες έχουν εκτοξευτεί ενάντια στο Podemos και το κέντρο που οικοδομεί αυτή την εξιστόρηση στο δημόσιο λόγο είναι ενιαίο, κοινό».

Από τότε άλλαξαν πολλά, οι Podemos καταποντίστηκαν, στην Ισπανική βουλή εξελίσσεται η έρευνα για το σκάνδαλο και στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα μέχρι και σήμερα τα ερωτήματα που σκιάζουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και συνεχίζουν να κινούν υποψίες για ύποπτες και βρώμικες συναλλαγές με το καθεστώς ξένης χώρας.

Ίσως πολλά από τα παραπάνω να μην είχαν μικρότερη σημασία, αν δεν συνέχιζαν μέχρι και σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν φανερή τη σχέση και τους στενούς δεσμούς με το καθεστώς της Βενεζουέλας. Ποιος ξεχνάει, πως την ώρα που στο Καράκας, το καθεστώς Μαδούρο προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων μεταξύ των διαδηλωτών, ο πρεσβευτής της χώρας ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος και διασκέδαζε στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ;

Ποιος δεν θυμάται πως όταν είχε ξεσηκωθεί παγκόσμια κατακραυγή για τα ειδεχθή εγκλήματα στη Βενεζουέλα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μόνοι αυτοί- εναντίον του συνόλου των μελών του Ευρωκοινοβουλίου- μπλόκαραν το σχετικό ψήφισμα που καταδίκαζε το καθεστώς Μαδούρο.
Αυτοί που γνωρίζουν εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι καυτό.

Ήδη οι αποκαλύψεις στην ειδική επιτροπή του Ισπανικού κοινοβουλίου για τις σχέσεις των Podemos με το καθεστώς Τσάβες/ Μαδούρο, διαδέχονται η μία την άλλη. Το ζητούμενο εκεί δεν είναι να τεκμηριωθεί η χρηματοδότηση τους με μαύρο χρήμα, αυτό είναι δεδομένο και έχει πολλαπλώς τεκμηριωθεί. Αυτό που θέλουν να μάθουν είναι τα ανταλλάγματα που δόθηκαν και ο βαθμός εμπλοκής μιας ξένης χώρας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα στην Ισπανία.

Όσο περνάει ο καιρός και η θηλιά σφίγγει για τον Μαδούρο, τόσο στην Βενεζουέλα, όπως έδειξε η έρευνα στην Ισπανία, θα ανοίγουν τα στόματα. Αν δε, κάποια στιγμή το τυραννικό καθεστώς ανατραπεί τότε είναι σίγουρο πως θα έχουμε να μάθουμε πολλά, που ενδεχομένως να αφορούν και τη χώρα μας!

Δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου