17/12/17

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας οι ασθενέστερες τάξεις

Εχοντας αφαιμάξει τη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση αφαιρεί τώρα και το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας από τις ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες αυτό ήταν όρος επιβίωσης. Ο προϋπολογισμός, που τις μέρες αυτές συζητά το Κοινοβούλιο, είναι από τους πιο σκληρούς και άδικους που έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε, αν θυμάστε, τις αδικίες που περιέχει ο προϋπολογισμός του 2018.

Παρ' όλα αυτά ζούμε μια κοροϊδία χωρίς προηγούμενο. Η κυβέρνηση μοιράζει με το ένα χέρι το «κοινωνικό μέρισμα» και με το άλλο, την ίδια στιγμή, παίρνει πίσω από τους πολίτες τόσα και άλλα τόσα. Μόνο από την περικοπή του ΕΚΑΣ, του επιδόματος θέρμανσης και των ιατρικών δαπανών, τα κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονται αποκλειστικά για να στηρίζουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις θα περικοπούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση με νέους φόρους ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ.

Και δεν είναι ο προϋπολογισμός μόνο. Είναι η εφορία και τα τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ζώντας με την αγωνία των κατασχέσεων. Τον Οκτώβριο το Δημόσιο πραγματοποιούσε καθημερινά 1.000 (!) αναγκαστικές κατασχέσεις για παλαιά και νέα χρέη. Και παρ' όλα αυτά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό κάτι παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο τον μήνα, φτάνοντας πλέον τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη ξεπερνούν κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας! Η οικονομία πνίγεται, η ανταγωνιστικότητα συντρίβεται, η παραγωγικότητα καταρρέει. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της χώρας. Ολα τα άλλα είναι κουβέντα να γίνεται. Ως εκ τούτου, είναι ηρωική η προσπάθεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό στη Βουλή και να υμνήσουν τον μεγάλο τιμονιέρη και ανορθωτή της οικονομίας Αλέξη Τσίπρα. Ο,τι απέμενε όρθιο, ό,τι πάλευε να ξανασταθεί στα πόδια του γκρεμίστηκε.

Πάντως οι ίδιοι μπορεί να μην είναι συνεπείς με τους ψηφοφόρους τους εδώ στην Ελλάδα, είναι όμως συνεπείς στους αγαπημένους φίλους και συναγωνιστές στη μακρινή Βενεζουέλα. Για μια ακόμη φορά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης συντάχθηκε με σθένος με το καθεστώς Μαδούρο, αντιδρώντας με τον τρόπο του στην απονομή του βραβείου από το Ευρωκοινοβούλιο στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Ηταν ο μόνος σε ολόκληρη την αίθουσα που δεν σηκώθηκε όρθιος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κάτι που επιβεβαίωσε και με δήλωσή του αργότερα. Για την ιστορία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα ήταν οι μόνοι που είχαν μπλοκάρει το ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης του καθεστώτος Μαδούρο από την Ευρωβουλή. Οι στενοί δεσμοί και οι ιδιαίτερες σχέσεις δεν κρύβονται!

Το γιουχάισμα στη Θεσσαλονίκη χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα το θυμάται για καιρό. Οι αποδοκιμασίες, καθώς αποχωρούσε από το γραφείο του, από τους συγκεντρωμένους συμβασιούχους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ήταν πολύ έντονες. Δυστυχώς για τον ίδιο, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, που χρησιμοποιεί ως γραφείο στη Θεσσαλονίκη, δεν προσφέρει την προστασία της Ηρώδου Αττικού, όπου οι κλούβες στεγανοποιούν το Μαξίμου από τους ανεπιθύμητους. Πάνε οι εποχές που ο Αλέξης Τσίπρας μοίραζε υποσχέσεις σε κάθε κοινωνική ομάδα που διαμαρτυρόταν. Τώρα, όπως λένε στη δική του αργκό οι πιτσιρικάδες, «μοιράζει πόνο».

Από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έφυγε άπρακτος, αφού είχε την ευκαιρία να εγκαινιάσει για δεύτερη φορά το πρώην Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Εύοσμου, που πριν ήταν ιατρείο του ΙΚΑ και

πλέον θα ονομάζεται Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Εύοσμου - Νικόπολης. Οπως λένε οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ, η συγκεκριμένη δομή Υγείας εγκαινιάστηκε τέσσερις φορές στο παρελθόν. Δύο φορές από τους υπουργούς Υγείας Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλο και μία φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Η ιστορία λέει ότι κανένας πρωθυπουργός στο παρελθόν δεν κατάφερε να δραπετεύσει από την πραγματικότητα, πόσο μάλλον χρησιμοποιώντας φτηνά κόλπα.

Δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου