10/12/17

Είναι δικά τους παιδιά!

Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς κάποιες από τις στιγμές των επεισοδίων τις πρωινές και τις μεσημβρινές ώρες στο κέντρο της Αθήνας, μοναδικοί πρωταγωνιστές ήταν οι διαδηλωτές. Εντελώς ανενόχλητοι, έσπαγαν έκαιγαν και βιαιοπραγούσαν. Στην Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα ή στην Ομόνοια, είχαν μια Αθήνα δική τους. Καμία αστυνομία, καμία αντίδραση από το οργανωμένο κράτος. Κανείς δεν έδειχνε να νοιάζεται για τις περιουσίες των πολιτών αλλά και για τη δημόσια περιουσία. Σίγουρα μεταξύ τους θα ήταν και κάποια από τα παιδιά που εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο Παλιό Δημαρχείο του Υμηττού, διακόπτοντας βίαια την κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ναι, τελικά, όπως αποδείχθηκε από την ανοχή της αστυνομίας χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας, «δικά τους παιδιά είναι», όπως είπε με χαλαρό ύφος στους παριστάμενους της εκδήλωσης στον Υμηττό ο κ. Δραγασάκης.


«Η αστυνομία τηρεί αμυντικό δόγμα που προέρχεται από τις εντολές, κυρίως τις πολιτικές εντολές. Αυτή η κυβέρνηση πριν εκλεγεί είχε εκφράσει τις προθέσεις της για τους διαδηλωτές και τις διαδηλώσεις. Μην μας παραξενεύει σήμερα ότι η αστυνομία τηρεί αμυντική στάση» δήλωσε χθες στο «Θέμα 104,6» ο πρόεδρος της ένωσης των ειδικών φρουρών της αστυνομίας, Βασίλης Ντούμας. Και συνέχισε επιβεβαιώνοντας πως εσκεμμένα και με εντολές άνωθεν και αυτή τη φορά η αστυνομία ήταν θεατής: «Λεηλασία περιουσιών, κάψιμο μαγαζιών, κλείσιμο επιχειρήσεων. Αυτό είναι το τίμημα. Η αστυνομία είναι απόλυτα ικανή επαγγελματικά να παρέμβει και να επιβάλει τον νόμο υπό οποιαδήποτε συνθήκες. Σήμερα μπορεί να ακούσουμε και το παράξενο ότι για τα επεισόδια ευθύνονται οι αστυνομικοί. Στο Ειρηνοδικείο, στους πλειστηριασμούς, κόντεψαν να τους κατεβάσουν τα παντελόνια και ψάχναμε να βρούμε αν οι αστυνομικοί είναι εντάξει».
Αυτό όμως δεν εμπόδισε την αστυνομία να προχωρήσει στη σύλληψη 57 φοιτητών από την Κύπρο που σπουδάζουν στην Ελλάδα και διαμαρτύρονταν ειρηνικά για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της ΔιαΝΕΟσις για τη φτώχεια και την οικονομική ανισότητα στην Ελλάδα, σχεδόν 700.000 άτομα, που πριν από την κρίση ανήκαν στη μεσαία τάξη, είναι πλέον αντιμέτωπα με τη φτώχεια, ως απόρροια της εισοδηματικής ανισότητας. Είναι σχεδόν το 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Οταν από το βήμα της Βουλής ξανά και ξανά η κυβέρνηση, και ειδικά ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλούσε για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, γνώριζε καλά πως σταδιακά κοινωνικά στρώματα που είχαν καταφέρει με κόπους και θυσίες να συγκρατήσουν ένα επαρκές ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης στη διάρκεια της κρίσης, θα περνούσαν σε χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία. Η αφαίμαξή τους προσέφερε, όπως αποδείχτηκε, συγκυριακά και μόνο οφέλη για την κυβέρνηση και τα δημόσια έσοδα, αφού πλέον τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν θετικά στη συλλογή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Χωρίς τη μεσαία τάξη, ποτέ μια οικονομία δεν πρόκειται να αποκτήσει δυναμισμό και να σταθεί στα πόδια της.

Οταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ, λέει το γνωστό γνωμικό. Χθες το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έκανε επίσκεψη στον τηλεοπτικό σταθμό Ε, προκειμένου να συναντήσει τον νέο ιδιοκτήτη του, κ. Ιβάν Σαββίδη. Δεν είναι το πιο συνηθισμένο γεγονός για μια πολιτικο-επιχειρηματική συνάντηση. Είθισται να συμβαίνει το αντίθετο. Ο επιχειρηματίας να γίνεται δεκτός από τον υπουργό και όχι ο υπουργός από τον επιχειρηματία. Βέβαια, κάποιος μπορεί να ρωτήσει, ξέρουμε σίγουρα ποιο είναι το βουνό και ποιος ο Μωάμεθ; 


Δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου