5/12/17

ΤΙΤΛΟΣ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ

Ο τίτλος χθες της Κυριακάτικης Αυγής για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος της χρονιάς! Και αυτό γιατί κατορθώνει το ακατόρθωτο. Να ικανοποιεί εχθρούς και φίλους, για διαφορετικούς λόγους. Γράφει η εφημερίδα πως με τη λύση που πέτυχε η κυβέρνηση στην τρίτη αξιολόγηση, «Παραμένει το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ». 

Για κάποιους ο τίτλος αυτός αποτυπώνει την «κατά κράτος» επικράτηση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, αφού τους δώσαμε μόλις το 9,1% της ΔΕΗ και κρατήσαμε το υπόλοιπο. Ομως για κάποιους άλλους είναι ένας ευρηματικός σατιρικός τίτλος, που παραπέμπει στο μπλακ χιούμορ των Μόντι Πάιθον (ίσως από το «Ιπτάμενο Τσίρκο»). Είναι σαν να λέει ο τίτλος της καλής εφημερίδας -για να δανειστούμε ένα παράδειγμα από την επικαιρότητα- «Παρά τη σφοδρή καταιγίδα, το 99,3% των κατοίκων της Μάνδρας παρέμειναν ζωντανοί».

Για όσους δεν γνωρίζουν, συμφωνήθηκε η πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής, αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός αποκαλούσε «εθνικό έγκλημα που θα αποτραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ». Μια συμφωνία κακή σε σχέση με αυτή που είχε διαπραγματευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση και κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ξεπούλημα, που θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τους παλιούς φίλους και συντρόφους.

«(...) Το μνημόνιο δεν λήγει με το τέλος της δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο, πολύ περισσότερο όταν έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις για πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, που είναι αδήριτη ανάγκη να επιδιώξουμε να μειωθούν κάτω από 2%, ώστε να σταματήσουν να πνίγουν την οικονομία και να απελευθερωθούν πόροι για ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό προτείνω (...) να επαναδιαπραγματευτούμε το ύψος των πλεονασμάτων, κάτι που θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τη νέα μεγάλη περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, που μας ανάγκασαν να υπογράψουμε στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης». Ποιος το λέει άραγε; Ποιος αμφισβητεί την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια που επαγγέλλεται η κυβέρνηση; Θα μπορούσε να ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση; Θα μπορούσε, αλλά δεν είναι. Η άποψη ανήκει στον Νίκο Φίλη και είναι από συνέντευξή του χθες σε κυριακάτικη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, που το πέρασε «στα ψιλά».

Αναμφίβολα η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα είναι κρίσιμης σημασίας για τις διμερείς σχέσεις. Γίνεται σε μια περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά, με σημαντικά ανοικτά ζητήματα, λόγου χάριν το προσφυγικό / μεταναστευτικό, το οποίο με την ανοχή (ή την προτροπή) της Τουρκίας άρχισε πάλι να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και να «πνίγει» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός στο Μαξίμου από την επιθετική τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη Ερντογάν. Ο Πάνος Καμμένος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την Τουρκία ένα δεύτερο Ιράν. Αραγε συμφωνεί η κυβέρνηση με την τοποθέτηση; Πόσο αποδεκτή θεωρεί την πλήρη ταύτιση με τις απόψεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, λόγω και των εξελίξεων στο Συριακό, είναι στο ναδίρ;

Πλέον οι παιδικές κατασκηνώσεις, ειδικά για τα παιδιά των εργαζομένων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα είναι δωρεάν. Σε τροπολογία του υπουργού Νίκου Παππά στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, «ορίζεται ότι οι δαπάνες συμμετοχής των τέκνων του προσωπικού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σε παιδικές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, καλύπτονται από το εν λόγω υπουργείο». Μάλιστα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να υπολογίσει το ύψος της δαπάνης, καθώς στην έκθεσή του αναφέρει ότι το κόστος εξαρτάται από την έκδοση της σχετική υπουργικής απόφασης. Χέρι χέρι ο μεγαλεπήβολος Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, η δωρεάν κατασκήνωση. 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου