23/11/17


Ο τρισκατάρατος καπιταλισμός δεν λέει να πεθάνει!

Ο συγγραφέας της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, για την λεγόμενη Black Friday, χωρίς να το θέλει επιβεβαιώνει το ρηθέν, πως “δύο αρνήσεις κάνουν μια κατάφαση”. Παράλληλα γράφει ένα έξοχο κείμενο που διαφημιστικό, αυτό που θέλει να καταδικάσει.

Όλο αυτό έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προδίδει το συνδικαλιστικό σκεπτικό, που επιχειρεί να παραθέσει ανεπιτυχώς επιχειρήματα, καθώς αυτά αλληλοαναιρούνται. Χωρίς να το θέλουν οι συνδικαλιστές διαψεύδουν τον εαυτό τους. Πρόκειται για ένα διδακτικό κείμενο, που αφήνει να διαφανεί η αθέατη πλευρά του φεγγαριού και η κακοδαιμονία της χώρας. Μιας χώρα στην οποία πραγματοποιούνται πεντακόσιες(!) απεργίες κατά μέσο όρο ετησίως και περί τις εξήμισι χιλιάδες(!) διαδηλώσεις και πορείες στην πρωτεύουσα της. Αριθμοί που δεν απαντώνται σε καμιά άλλη χώρα του πολιτισμένου κόσμου.

Γράφει λοιπόν η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας πως “η Μαύρη Παρασκευή (sic), στοιβάζει αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα πλήθος καταναλωτών, που στο τέλος ποδοπατιούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν το οτιδήποτε θεωρούν φθηνό, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμα μια φορά τα εξιλαστήρια θύματα της εργασιακής δουλείας. Όλα αυτά στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού των μεγάλων εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο τζίρο από μια αγορά που δεν έχει εισοδήματα, από μια αγορά όπου η φτώχεια και η ανεργία κάνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών «κυνηγό προσφορών».

Κατ΄ αρχήν, ας προσπεράσουμε το αυτονόητο. Ότι κανονικά θα έπρεπε να τους χαροποιεί το γεγονός, σε μια εποχή που οι εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν λόγω αναδουλειάς και οι υπάλληλοι να βγαίνουν στην ανεργία, “πλήθη καταναλωτών στοιβάζονται αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα για να ψωνίσουν”. Τι πιο αισιόδοξο. Η επιχείρηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και θα πάρει μια οικονομική ανάσα από τις μαζικές πωλήσεις που θα κάνει. Γεγονός που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να λειτουργεί και να τους καταβάλει τους μισθούς. Το αντίθετο έπρεπε να τους ανησυχεί σοβαρά.

Δεν είναι εκεί το πρόβλημα της ανακοίνωσης. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το κέρδος των εμπόρων. Οι οποίοι έμποροι όπως γράφουν στην ανακοίνωση, κάνουν το εξής έγκλημα. “ Θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τζίρο”. Ε, αυτό δεν το δέχονται. Το γεγονός πως ο τρισκατάρατος καπιταλισμός δεν λέει να πεθάνει, είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου