16/11/16

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΜΠΑΜΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!

                                                                                               16 Νοεμβρίου 2016 

Αυτή τη φορά είχαμε τη μοναδική ευκαιρία, να θαυμάσουμε «εκ του σύνεγγυς» το σπάνιο επικοινωνιακό χάρισμα και την πληθωρική προσωπικότητα του Αμερικανού Προέδρου.

Είναι μοναδική η άνεσή του να διαχειρίζεται τη δημόσια εικόνα του, ξέροντας να προσαρμόζεται με ακρίβεια στις ανάγκες της κάθε περίστασης. Όσο σοβαρός πρέπει, όσο τυπολάτρης απαιτείται, όσο χαλαρός επιτρέπεται.

Οι κουβέντες του μετρημένες και στοχευμένες, χωρίς κοινοτοπίες και εντυπωσιασμούς, χωρίς να επιχειρεί να γίνει συμπαθής στο ακροατήριο με το ζόρι! Η εκφορά του λόγου του, τον κάνει αβίαστα πειστικό!

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η ομιλία του, στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Ήταν η πρώτη φορά στα πολλά τελευταία χρόνια, που ξένος ηγέτης είναι τόσο πειστικός για την ειλικρίνεια των απόψεών του, αναφορικά με την προσφορά της χώρας μας στον Δυτικό πολιτισμό.  

Ακόμη και στα αυτιά όσων έχουν επιφυλάξεις στο άκουσμα των συνήθων φιλοφρονήσεων προς τη χώρα μας, από προσωπικότητες που κατά καιρούς μας επισκέπτονται. Χωρίς να γίνεται βαρετός, ο Ομπάμα έχει τον τρόπο να σε πείθει πως όσα λέει, αποτελούν βαθιά πεποίθησή του και πως δεν επιχειρεί να κερδίσει τη συμπάθια του ακροατηρίου. Ακόμη και αν στ' αλήθεια δεν είναι έτσι!

Προφανώς οι σύμβουλοί του στα θέματα επικοινωνίας, είναι εξαιρετικοί. Είναι όμως σίγουρο πως ο ίδιος, έχει χαράξει νέους δρόμους στην επικοινωνία, βασιζόμενος στην προσωπικότητα και την αυθεντικότητά του. Κάτι που του επιτρέπει, ότι και αν επιλέξει να κάνει, να μοιάζει φυσιολογικό, όσο παράδοξο και αν είναι σε κανονικές συνθήκες για το αξίωμα και το στάτους του προέδρου των ΗΠΑ.

Όμως, η επίσκεψη Ομπάμα είχε και ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα για την Ελληνική πλευρά. Κανονικά η επίσκεψη, ενός τόσο σημαντικού προσκεκλημένου, συνοδεύεται, πέρα από τα οφέλη για τη διπλωματική θέση της χώρας και από την προσδοκία να αθροίσει η κυβέρνηση και κυρίως ο Πρωθυπουργός, κύρος ως οικοδεσπότης και συνομιλητής ίσος προς ίσο με τον Πλανητάρχη.
Στην περίπτωση όμως του Τσίπρα, αυτό αποδείχθηκε επικοινωνιακό Βατερλό, χειρότερο από την πανωλεθρία που είχε υποστεί, απέναντι στον Μπιλ Κλίντον στη Νέα Υόρκη. 

Οι εικόνες και τα βίντεο αυτή τη φορά πλημμύρισαν το διαδίκτυο, με τον πρωθυπουργό να γίνεται περίγελος. Με την αδεξιότητά, την έλλειψη ευγένειας, την αυθαίρετη παραβίαση του πρωτοκόλλου, τις κωμικές και αμήχανες γκριμάτσες του, την ανορθόδοξη στάση του σώματος, την παράδοξη προφορά των ελληνικών του, πρόσφερε άφθονο γέλιο στο διαδίκτυο και αρκετό προβληματισμό στους υποστηρικτές του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ισοπεδώθηκε επικοινωνιακά και η εικόνα του αυτή τη φορά τσαλακώθηκε πολύ άσχημα. Άθελά του, έβγαλε προς τα έξω την εικόνα ενός φοβικού «μικρομέγαλου» πολιτικού, που δεν χώραγε να σταθεί, καν στη σκιά ενός ηγέτη της εμβέλειας Ομπάμα.


Μπορεί η χώρα να κέρδισε από την επίσκεψη του Αμερικανού ηγέτη, η κυβέρνηση όμως και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, με βεβαιότητα έχασε το όποιο εναπομείναν κύρος του. Ίσως τελικά και αυτό να είναι ένα κάποιο κέρδος!