11/1/13

ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ. ΜΠΟΡΕΙΣ!

11 Ιανουαρίου 2013
Γιατί είναι πρόβλημα η εκκένωση από την αστυνομία δημόσιων κτιρίων, που παράνομα είχαν καταλάβει εδώ και χρόνια ομάδες αντιεξουσιαστών; Ακόμη και αν μέσα δεν υπήρχαν ούτε ρόπαλα, ούτε αντιασφυξιογόνες μάσκες, ούτε πρώτες ύλες για μολότοφ, παρά μόνο λουλούδια, βιβλιοθήκες και αίθουσες μπαλέτου! Επί της ουσίας, το πρόβλημα είναι το ίδιο.

Εκτός αν τίθεται θέμα χρησικτησίας, όπως ευθέως έθεσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα στελέχη του στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, με το επιχείρημα πως τα συγκεκριμένα κτίρια τελούν υπό κατάληψη πολλά χρόνια. Δηλαδή επειδή το κράτος δεν αντιδρούσε μέχρι τώρα, δεν έπρεπε να αντιδράσει ποτέ! Για την ιστορία και η βίλα “Αμαλία” και η κατοικία της Μαρίας Κάλλας, είναι κηρυγμένα ως ιστορικά διατηρητέα κτίρια.

 Αλλά ακόμη και αν δεχτούμε πως το κράτος έπρεπε να κάνει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα στραβά μάτια, με ποια κριτήρια θα πρέπει να γίνεται αυτό; Ποιος είναι αυτός που θα κρίνει, ποια από τα υπό κατάληψη δημόσια ακίνητα είναι εστίες ανομίας ή εστίες συνάθροισης και συλλογικότητας, όπως υποστηρίζουν για τη βίλα Αμαλία κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι λοιπόν και με ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται να καταπατούν και να κατέχουν αυθαίρετα και χωρίς προϋποθέσεις δημόσια περιουσία;

Πόσα από τα 28.264 ακίνητα του δημοσίου, που σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) βρίσκονται “υπό κατοχή” τρίτων, καλώς έχουν; Πόσα από τα 3.152 δημόσια ακίνητα, που σύμφωνα με την ίδια καταγραφή μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, δικαιούται να διεκδικήσει πίσω το κράτος;

 Αλλά ας πούμε πως τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει και, ο πραγματικός λόγος είναι αυτός που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πως δηλαδή η έφοδος της αστυνομίας έγινε για αντιπερισπασμό, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα μεγάλα προβλήματα. Αν είναι έτσι όμως, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το θέμα τόσο ψηλά και το έκανε σημαία; Είναι τόσο αφελείς εκεί στην Κουμουνδούρου και έπεσαν στην παγίδα της κυβέρνησης; Μάλλον όχι!

Αλλά και για αντιπερισπασμό να το έκανε το κράτος, η μαζική επίθεση ανακατάληψης της βίλας “Αμαλία” από τις ομάδες των κουκουλοφόρων με τα ρόπαλα, ήταν επίσης στο πλαίσιο του αντιπερισπασμού; Εν κατακλείδι, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώροι, αποθήκες πολεμοφοδίων και το κράτος να σφυρίζει αδιάφορα όπως έκανε μέχρι χθες (για αδιευκρίνιστους λόγους).

Κάποια στιγμή οφείλουμε να συμφωνήσουμε ως κοινωνία και ως πολιτικά κόμματα, τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Τι προάγει και τι εναντιώνεται στο δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορεί θέματα όπως η εκκένωση των συγκεκριμένων κτιρίων, να είναι το ζήτημα που μονοπωλεί το δημόσιο διάλογο και πυροδοτεί συγκρούσεις αντιπαραθέσεις και ένταση. Είναι μεγάλη πολυτέλεια για τη χώρα!

10/1/13

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ!

10 Ιανουαρίου 2013
Το γεγονός πως το 2013 είναι κρίσιμη χρονιά, είναι αυτονόητο. Όπως επίσης και πως ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, ισορροπεί στο χείλος του γκρεμού. Είναι όλες αυτές οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (όσες με δυσκολία έχουν επιζήσει έως τώρα) που θα δώσουν τη μεγάλη μάχη της επιβίωσης.

Ανάμεσά τους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που ζουν από τον τουρισμό. Πέρυσι ο κλάδος του τουρισμού, παρά τη μείωση των αφίξεων (σε αντίθεση με όλους τους ανταγωνιστές μας που είχαν αύξηση) συνεισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας με περίπου 35 δισ. ευρώ και “προσέφερε” 740.000 θέσεις εργασίας (το 16% της συνολικής απασχόλησης). Οι ενδείξεις για το 2013 είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Τα πρώτα στοιχεία από μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, δείχνουν πως πρόκειται για καλή χρονιά, με σημαντική αύξηση των κρατήσεων.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 20% το 2013, αυτό θα σημάνει 50.000 νέες θέσεις εργασίας και σημαντική ώθηση σε ένα μεγάλο πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων. Πέρα από τις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις (καταλύματα, εστίαση, ακτοπλοΐα, αερομεταφορές, ταξιδιωτικά γραφεία, ενοικίαση αυτοκινήτων και σκαφών, διοργάνωση συνεδρίων κλπ), θα επωφεληθούν η αγορά ακινήτων, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, κλπ. Επίσης αυξημένα θα είναι και τα έσοδα του κράτους από τους φόρους που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις! Έχει υπολογιστεί πως για κάθε 1000 ευρώ αύξησης της τουριστικής δαπάνης, στο ΑΕΠ της χώρας προστίθενται 2.200 ευρώ (πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ).

Όλα αυτά όμως με μια προϋπόθεση: Να μην συμβούν στη χώρα ξανά, σοβαρά επεισόδια και βανδαλισμοί, όπως συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Την επομένη του εμπρησμού της ΜΑΡΦΙΝ στη Σταδίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων (Μάιος 2010), μεγάλη ξενοδοχειακό συγκρότημα, έχασε σε ένα 24ωρο 1750 διανυκτερεύσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα ήταν προπληρωμένες. Προτίμησαν οι συγκεκριμένοι τουρίστες να χάσουν τα λεφτά τους και να επιλέξουν άλλο (ασφαλέστερο) προορισμό, παρά να έλθουν στη χώρα μας!. Οι εικόνες των επεισοδίων και οι αναφορές στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες που κάνουν τον γύρο του κόσμου κάθε φορά, λειτουργούν αποτρεπτικά για τον υποψήφιο επισκέπτη της χώρας μας.

Τα επισημαίνουμε όλα αυτά, καθώς όπως φαίνεται μπαίνουμε σε περίοδο μεγάλης έντασης. Κατ’ αρχήν πολιτικής έντασης, με απροσδιόριστη διάρκεια και δυναμική και ίσως απρόβλεπτες εξελίξεις. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα βγάλει στο τέλος η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, που θα κυριαρχεί για τους επόμενους μήνες. Αντίστοιχα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι συνέπειες θα υπάρξουν για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή, από το γεγονός πως μέχρι το καλοκαίρι τα προβλήματα των πολιτών θα ενταθούν! Το σίγουρο είναι πως συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί, ακόμη και αν οι προϋποθέσεις είναι ασύγκριτα καλύτερες από πέρυσι!

8/1/13

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ!

 Το ερώτημα είναι θέλει; Και αν όχι γιατί;

                                                                       8 Ιανουαρίου 2013
Τελικά για να δουλέψει αυτό το κράτος, συνήθως χρειάζεται μια “ώθηση”. Είτε μια έκτακτη αφορμή, ένα γεγονός που να ταράξει τα νερά και να αλλάξει τις ισορροπίες, ή μια “έξωθεν” ισχυρή πίεση! Όλα αυτά για να βγει η κρατική μηχανή από την ύπνωση, ηθελημένη ή αθέλητη και να ξεκινήσει να εργάζεται αποτελεσματικά.

Τα περιστατικά που συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση είναι άπειρα. Θέλετε ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα; Η εικόνα έξω από την πλαϊνή (πολυσύχναστη) πύλη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επί της οδού Στουρνάρη, θύμιζε για πολλούς μήνες τριτοκοσμική χώρα. Πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες μερικές φορές, εξαθλιωμένοι χρήστες ναρκωτικών, πωλητές λαθραίων τσιγάρων, έμποροι ναρκωτικών, μικροπωλητές που διακινούσαν προϊόντα παρεμπορίου,πόρνες και προαγωγοί, συγκροτούσαν ένα ετερώνυμο πλήθος, που μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό είχε την παραβατικότητα και την παρανομία.

 Μάλιστα προξενούσε εντύπωση το γεγονός πως όλο αυτό το παράλογο σκηνικό, εξελισσόταν έξω από την ορθάνοικτη και αφύλακτη πύλη του Πολυτεχνείου. Εννοείται πως τα μαγαζιά που απέμειναν να λειτουργούν στο απέναντι πεζοδρόμιο, που κάποτε συγκροτούσαν εμπορική πιάτσα, ήταν μονίμως άδεια. Ποιος θα τολμούσε άλλωστε, ειδικά μετά τη δύση του ήλιου, να πλησιάσει στην περιοχή; Εντύπωση προκαλούσε επίσης το γεγονός πως στις συνεχείς εκκλήσεις των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής, η αστυνομία συστηματικά “κόφευε”.

Ακόμη και οι πρόσφατες επιχειρήσεις του “Ξένιου Δία”,που καθάρισαν πολλά σημεία της πρωτεύουσας, την περιοχή αυτή δεν την άγγιξαν. Ώσπου πριν λίγες ημέρες δύο αστυνομικοί, που είχαν την απρονοησία να βρεθούν στην περιοχή, ξυλοκοπήθηκαν άγρια από πωλητές λαθραίων τσιγάρων και χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Αυτή ήταν η αφορμή ώστε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και η περιοχή να απελευθερωθεί από τα δεινά της.

Ότι δεν έγινε χρόνια τώρα, παρά τις εκκλήσεις επιχειρηματιών και κατοίκων, έγινε σε ένα 24ωρο μετά το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού των νεαρών αστυνομικών. Το ερώτημα όμως είναι γιατί; Γιατί η προκλητική αδιαφορία και η αδυναμία αντίληψης του μεγέθους του προβλήματος τόσο καιρό; Γιατί έπρεπε να καταρρεύσει η εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή, οι κάτοικοι να φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους, τα ναρκωτικά και τα λαθραία τσιγάρα να πωλούνται προκλητικά ελεύθερα και τελικά να συμβεί αυτό που συνέβη, για να γίνει το αυτονόητο;

Αρκούσε, όπως αποδείχτηκε, η πρόθεση από τον αρμόδιο υπουργείο, να καθαρίσει η περιοχή και τίποτα περισσότερο. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Δείχνει το μέτρο μέχρι χθες, της αδιαφορίας, της ανικανότητας και της έλλειψης αντίληψης της πραγματικότητας από την πολιτεία.

Ο κύριος Δένδιας ως Κερκυραίος άλλωστε, γνωρίζει πως όταν πριν χρόνια συμμορίες Αλβανών ενόπλων κτυπούσαν συστηματικά τουριστικές εγκαταστάσεις στη νησί σκορπίζοντας τον τρόμο, χρειάστηκε το αίμα ενός παλικαριού του λιμενικού, για να αντιδράσει αποτελεσματικά το κράτος. Ας μην γυρίσουμε σε εκείνες τις εποχές.

 ΥΓ. Άραγε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν είναι αντίστοιχο παράδειγμα; Αν δεν είχε προκύψει με καθυστέρηση δύο χρόνων, το "ατύχημα" της αποκάλυψής της, θα ασχολιόταν κανείς με το περιεχόμενό της και θα αναζητούσε πολιτικές και ποινικές ευθύνες; Ούτε υπήρχε περίπτωση να αναζητήσουν οι φορολογικές αρχές της χώρας την προέλευση των χρημάτων που κατατέθηκαν στην Ελβετική τράπεζα.