21/3/13

ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ!

21 Μαρτίου 2013

Κάποτε, την εποχή της μεγάλης φούσκας του χρηματιστηρίου, ήταν οι περίφημες ΕΛΔΕ, που είχαν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και μάζευαν τα λεφτά των αφελών. Χωρίς περιορισμούς και με ελάχιστες προϋποθέσεις, λιγότερες απ’ ότι για ένα κομμωτήριο, όποιος ήθελε μπορούσε εύκολα να ανοίξει μια ΕΛΔΕ μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό το χρηματιστήριο, σε κάθε γειτονιά της χώρας.

Το 2000 υπήρχαν στην επικράτεια, σε καθεστώς αδιαφάνειας και χωρίς κανέναν έλεγχο, περισσότερες από 1500 τέτοιες εταιρίες, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε να χαθούν χιλιάδες περιουσίες! Όταν αργότερα έσκασε οι φούσκα του χρηματιστηρίου, εξαφανίστηκαν οι ΕΛΔΕ, αφήνοντας όμως πίσω τους αμέτρητα οικογενειακά δράματα.

 Σήμερα, την εποχή της ανέχειας, τις ΕΛΔΕ έχουν αντικαταστήσει τα “ενεχυροδανειστήρια”. Οι μεν ΕΛΔΕ πουλούσαν πανάκριβα αέρα κοπανιστό, τα δε ενεχυροδανειστήρια αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί, χρυσό! Τότε οι ΕΛΔΕ εκμεταλλεύονταν την άμετρη φιλοδοξία του εύκολου πλουτισμού, σήμερα τα ενεχυροδανειστήρια εκμεταλλεύονται την απόγνωση χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Ένας φίλος, ειδικός (εξ’ επαγγέλματος) στα πολύτιμα μέταλλα, έκανε το εξής απλό πείραμα. Έβαλε σε μια θήκη 6-7 κοσμήματα, ένα από αυτά μάλιστα κάλπικο και πήγε σε κάμποσα καταστήματα αγοράς χρυσού, στην περιοχή της Αττικής. Η τιμή που του έδωσαν σε όλες τις περιπτώσεις ήταν γύρω στο 10% της ονομαστικής τους αξίας, με εξαίρεση αυτά που είχαν πολύτιμους λίθους, για τα οποία η τιμή ήταν ακόμη μικρότερη! Και το πιο απίθανο όμως ήταν, πως κανείς τους δεν αναγνώρισε το κάλπικο νόμισμα!

Οι πληροφορίες λένε πως οι τζίροι που κάνουν καθημερινά οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, είναι τεράστιοι και πως η μεγαλύτερη ποσότητα του χρυσού, φεύγει παράνομα και πουλιέται στο εξωτερικό, κυρίως στην τουρκική αγορά. Εννοείται πως η πολιτεία είναι αδύνατον να ελέγξει μια αγορά που γιγαντώνεται ανεξέλεγκτα μήνα με τον μήνα, αφού δεν υπάρχουν κανόνες. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα ενεχυροδανειστήριο, με απλές διαδικασίες, απλούστερες από ότι απαιτούνται για ένα ψιλικατζίδικο.

Αλλά και να ήθελε η πολιτεία, πως να ελέγξει επιχειρήσεις που τους επιτρέπεται(;) να λειτουργούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο; Σε ποιους πελάτες απευθύνονται; Ποιος θα πάει και γιατί ξημερώματα να πουλήσει χρυσό; Ποια κρατική υπηρεσία και ποιος ελεγκτικός μηχανισμός εποπτεύει την αγορά (ξημερώματα); Ποιος παρακολουθεί αν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, αν τα κοσμήματα που αγοράζονται τις μικρές ώρες δεν είναι προϊόν παράνομης δραστηριότητας, δεν είναι κλεμμένα;

Αν πάει το μυαλό σας στο κακό, δεν είστε οι μόνοι! Θα περίμενε κανείς η πολιτεία αυτές τις δύσκολες εποχές, να προστατεύει τους πολίτες από τις παγίδες που παραμονεύουν. Θα μπορούσε να το κάνει αύριο το πρωί, βάζοντας αυστηρές προϋποθέσεις για την λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Γιατί δεν το κάνει; Ποιος κερδίζει από αυτή τη φάμπρικα; Πάντως όχι το κράτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...