14/3/13

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

14 Μαρτίου 2013 
Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στα ΜΜΕ, διαβάζουν καθημερινά για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΡΤ. Είναι μάλλον η χειρότερη περίοδος στη μακρόχρονη ιστορία της και λίγο απέχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση από την απόλυτη απαξίωση.

 Η ΕΡΤ παραμένει ακέφαλη, η τηλεθέαση έχει συρρικνωθεί σε ποσοστά κάτω του 10% αθροιστικά και για τα τρία κανάλια, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για κακοδιαχείριση και καταχρηστικές προσλήψεις, που προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Γιατί άραγε όλα αυτά τα προβλήματα;

Η απάντηση είναι γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Γιατί η ΕΡΤ ποτέ μέχρι σήμερα, δεν αφέθηκε να δουλέψει ως αυτόνομος οργανισμός, όπως οι άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου. Όπως για παράδειγμα τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ, το ΜΕΤΡΟ κλπ. Για όλες τις κυβερνήσεις η ΕΡΤ ήταν μια ειδική περίπτωση, που έκανε κουμάντο ο εκάστοτε Υπουργός Τύπου, (μια “πρωτοτυπία” που ίσχυε μόνο σε παλαιοκομμουνιστικά καθεστώτα) για προφανείς λόγους.

Ενώ για παράδειγμα θεωρείται αδιανόητο ο εποπτεύων υπουργός, ή η κυβέρνηση αν προτιμάτε, να διορίζει με παχυλές συμβάσεις, τους δικούς της σταθμάρχες του ΜΕΤΡΟ, ή τους δικούς της εργοδηγούς στην ΕΥΔΑΠ, ή τους δικούς της μηχανοδηγούς στον ΟΣΕ,(που θα άλλαζαν, μόλις άλλαζε ο υπουργός) στην ΕΡΤ ήταν αυτονόητο πως τις θέσεις ευθύνης, θα καταλάμβαναν δεκάδες εκλεκτοί του υπουργού, με τα ίδια ή και λιγότερα προσόντα από αυτά του προσωπικού, με αμοιβές όμως διπλάσιες, πενταπλάσιες, ή δεκαπλάσιες!

Έτσι σιγά σιγά απαξίωναν τους υπαλλήλους, που γνώριζαν πως η δική τους μοίρα είναι να έχουν δεύτερο ρόλο. Οι προβεβλημένες θέσεις και οι θέσεις ευθύνης ήταν καπαρωμένες! Θα πείτε η ΕΡΤ χρειάζεται στελέχη, για να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό! Ουδέν αναληθέστερο. Συνήθως εισρέουν άνθρωποι με μηδενική εμπειρία και ανύπαρκτοι στην ελεύθερη αγορά,(με κομματικές πλάτες όμως) οι οποίοι αμείβονται πλουσιοπάροχα, καλή ώρα όπως οι περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί επωνύμως!

Η μοναδική έντιμη λύση για την ΕΡΤ (και την κυβέρνηση), είναι να αποφασίσει αύριο το πρωί, να αποδεσμεύσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από τον στενό εναγκαλισμό και να την απαλλάξει από τους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους προβεβλημένους “αστέρες” Το βραδινό δελτίο της ΕΡΤ3, στο οποίο δεν συμμετέχουν τηλεπερσόνες και δεν διαφημίζεται, έχει σχεδόν πάντα μεγαλύτερη θεαματικότητα από το πολυδιαφημισμένο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ. Οι αντικαταστάτες της πολύ πρωινής εκπομπής της ΝΕΤ, παρά τα προβλήματα, έχουν αντίστοιχα, αν όχι καλύτερα ποσοστά, από το προηγούμενο προβεβλημένο δίδυμο.

Η ΕΡΤ έχει και την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους, για όλες τις θέσεις. Είναι ανέντιμο τα λεφτά που πληρώνουν οι πολίτες, να καταλήγουν στις τσέπες ατάλαντων κομματικών ρουσφετιών, ή να μοιράζονται σε αποτυχημένους πολιτευτές. Υπάρχουν προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, σπουδαίοι και πρωτοπόροι συμπατριώτες μας, που δικαιούνται και μπορούν (με τα μισά λεφτά) να δώσουν νόημα και ενδιαφέρον στο απαξιωμένο τηλεοπτικό προϊόν. Σε αυτούς και μόνο σε αυτούς οφείλει να ανοίξει τις πόρτες της η ΕΡΤ. Όλα, μα όλα τα άλλα, μπορεί να τα κάνει μόνη της και μάλιστα πολύ καλύτερα!

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/3/13, 6:49 μ.μ.

    Εχεις δίκιο σε πολλά από αυτά που γράφεις,
    αλλά πρέπει να αναφερθούμε και στον ελεεινό
    ρόλο των συνδικαλιστών και των τριγύρω τους
    οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία διαπόμπευσαν με
    τον τρόπο τους την ίδια την ΕΡΤ, διοχετεύοντας
    "πληροφορίες" και μισές αλήθειες ή ψέμματα
    σε διάφορα blogs κλπ βάζοντας λάδι στη φωτιά
    της απαξίωσης τηε ΕΡΤ στα μάτια του κόσμου.
    Σάμπως κι εσύ αγαπητέ Τάκη, θύμα αυτού του
    κυκλώματος δεν έπεσες?
    Και πού βρίσκεται το δελτίο που άφησες πίσω σου?
    Στο πουθενά! Απο τα 20άρια+ στα μονοψήφια!
    Μπορεί να είναι συλλογική η δουλειά στην τηλεόραση, αλλά ο παρουσιαστής ενός δελτίου ή μιας εκπομπής αφήνει το στίγμα του...
    Με αυτά και μ' άλλα αποψιλώθηκε η ΕΡΤ από ΠΟΛΛΟΥΣ ικανούς υπαλλήλους ή συνεργάτες της
    αφήνοντας πίσω τους το απόλυτο κενό στις περισσότερες περιπτώσεις.
    Και δεν έφταιξαν μόνο οι πολιτικές ηγεσίες σ' αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή