14/2/13

Βαριά βιομηχανία, ελαφριά μυαλά!

14 Φεβρουαρίου 2013
Ο τουρισμός, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, είναι η “βαριά” βιομηχανία της χώρας. Προσφέρει το 18% του ΑΕΠ, σχεδόν 36 δισ. ευρώ, μαζί με 750.000 θέσεις εργασίας. Στις παρούσες δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η πολιτεία θα όφειλε να προστατέψει σαν κόρη οφθαλμού, το υπερπολύτιμο αυτό προϊόν.

Να κάνει τα πάντα ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, έναντι των ανταγωνιστών της και να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που της δίνει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Όσοι βρέθηκαν στο πρόσφατο Ελληνορωσικό Φόρουμ για τον τουρισμό, που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, έφυγαν με την πικρή γεύση της απογοήτευσης. Ο λόγος είναι οι αδυναμίες που επισήμαναν οι Ρώσοι tour operator, οι οποίες περιορίζουν το τουριστικό κύμα προς της Ελλάδα.

Για να γίνει αντιληπτό, όταν εμείς πανηγυρίζουμε γιατί το 2012 αυξήθηκαν οι αφίξεις Ρώσων τουριστών κατά 14%, την ίδια χρονική περίοδο στην “εμπόλεμη” Αίγυπτο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η αύξηση ήταν 35%! Για όσους ισχυρίζονται πως η υποχρεωτική έκδοσης βίζας (λόγω συνθήκης Σέγκεν) αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, η απάντηση είναι πως η αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ισπανία και την Πορτογαλία την ίδια χρονική περίοδο, ξεπέρασε το 30%. Ακόμη και η Τουρκία, μια χώρα που δεν έχει τη συγγένεια και τους δεσμούς που έχει η χώρα μας με τη Ρωσία, προσελκύει τέσσερις φορές περισσότερους Ρώσους τουρίστες από εμάς.

 Το πλεονέκτημα του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και οι δεσμοί των Ρώσων με την Ελλάδα, χάνονται στη στενομυαλιά, τη γραφειοκρατία και τις συνήθεις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Ας μην σταθούμε στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν με την έκδοση της βίζας και τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν, αν απλώς αντιγράφαμε τον τρόπο με τον οποίο τα έχουν λύσει οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας στη Μεσόγειο.

Ας σταθούμε στην πρώτη εικόνα που συναντούν οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, μόλις βγουν από το αεροπλάνο, όπως την περιέγραψαν από το βήμα του Ελληνορωσικού φόρουμ, οι Ρώσοι ταξιδιωτικοί πράκτορες που είναι και οι αποδέκτες των παραπόνων. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και της Κω, όπως έλεγαν, η ουρά για τον έλεγχο των διαβατηρίων φτάνει στην πίστα του αεροδρομίου, καθώς επιφορτισμένοι για τη δουλειά αυτοί είναι συνήθως, ένας- δυό αστυνομικοί.

Ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άνθρωποι κουρασμένοι από το πολύωρο ταξίδι, είναι αναγκασμένοι να υφίστανται το βασανιστήριο της υποδοχής στον προορισμό των διακοπών τους, κάτω από τον καυτό ήλιο! Οι μέχρι τη στιγμή εκείνη λαλίστατοι υπουργοί, που ήταν παρόντες στο φόρουμ και είχαν εκφωνήσει, νωρίτερα τις συνήθεις μεγαλοστομίες και τα ευχολόγια, δεν είχαν να απαντήσουν τίποτα! 

Το 2013 λέει, προσδοκούμε νέα αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και είμαστε σε εγρήγορση ώστε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Άραγε στα μέτρα που θα παρθούν, να είναι ένας -δυό αστυνομικοί παραπάνω στον έλεγχο διαβατηρίων; Δεν μοιάζει καθόλου σίγουρο ούτε καν αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...