11/1/13

ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ. ΜΠΟΡΕΙΣ!

11 Ιανουαρίου 2013
Γιατί είναι πρόβλημα η εκκένωση από την αστυνομία δημόσιων κτιρίων, που παράνομα είχαν καταλάβει εδώ και χρόνια ομάδες αντιεξουσιαστών; Ακόμη και αν μέσα δεν υπήρχαν ούτε ρόπαλα, ούτε αντιασφυξιογόνες μάσκες, ούτε πρώτες ύλες για μολότοφ, παρά μόνο λουλούδια, βιβλιοθήκες και αίθουσες μπαλέτου! Επί της ουσίας, το πρόβλημα είναι το ίδιο.

Εκτός αν τίθεται θέμα χρησικτησίας, όπως ευθέως έθεσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα στελέχη του στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, με το επιχείρημα πως τα συγκεκριμένα κτίρια τελούν υπό κατάληψη πολλά χρόνια. Δηλαδή επειδή το κράτος δεν αντιδρούσε μέχρι τώρα, δεν έπρεπε να αντιδράσει ποτέ! Για την ιστορία και η βίλα “Αμαλία” και η κατοικία της Μαρίας Κάλλας, είναι κηρυγμένα ως ιστορικά διατηρητέα κτίρια.

 Αλλά ακόμη και αν δεχτούμε πως το κράτος έπρεπε να κάνει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα στραβά μάτια, με ποια κριτήρια θα πρέπει να γίνεται αυτό; Ποιος είναι αυτός που θα κρίνει, ποια από τα υπό κατάληψη δημόσια ακίνητα είναι εστίες ανομίας ή εστίες συνάθροισης και συλλογικότητας, όπως υποστηρίζουν για τη βίλα Αμαλία κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι λοιπόν και με ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται να καταπατούν και να κατέχουν αυθαίρετα και χωρίς προϋποθέσεις δημόσια περιουσία;

Πόσα από τα 28.264 ακίνητα του δημοσίου, που σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) βρίσκονται “υπό κατοχή” τρίτων, καλώς έχουν; Πόσα από τα 3.152 δημόσια ακίνητα, που σύμφωνα με την ίδια καταγραφή μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, δικαιούται να διεκδικήσει πίσω το κράτος;

 Αλλά ας πούμε πως τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει και, ο πραγματικός λόγος είναι αυτός που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πως δηλαδή η έφοδος της αστυνομίας έγινε για αντιπερισπασμό, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα μεγάλα προβλήματα. Αν είναι έτσι όμως, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το θέμα τόσο ψηλά και το έκανε σημαία; Είναι τόσο αφελείς εκεί στην Κουμουνδούρου και έπεσαν στην παγίδα της κυβέρνησης; Μάλλον όχι!

Αλλά και για αντιπερισπασμό να το έκανε το κράτος, η μαζική επίθεση ανακατάληψης της βίλας “Αμαλία” από τις ομάδες των κουκουλοφόρων με τα ρόπαλα, ήταν επίσης στο πλαίσιο του αντιπερισπασμού; Εν κατακλείδι, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώροι, αποθήκες πολεμοφοδίων και το κράτος να σφυρίζει αδιάφορα όπως έκανε μέχρι χθες (για αδιευκρίνιστους λόγους).

Κάποια στιγμή οφείλουμε να συμφωνήσουμε ως κοινωνία και ως πολιτικά κόμματα, τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Τι προάγει και τι εναντιώνεται στο δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορεί θέματα όπως η εκκένωση των συγκεκριμένων κτιρίων, να είναι το ζήτημα που μονοπωλεί το δημόσιο διάλογο και πυροδοτεί συγκρούσεις αντιπαραθέσεις και ένταση. Είναι μεγάλη πολυτέλεια για τη χώρα!

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/1/13, 9:33 μ.μ.

    μάλιστα... έχουμε ακούσει τίποτα για τον ΘΕΣΜΟ των καταλήψεων παγκοσμίως; Θεσμό μη θεσμοθετημένο. Και μάλιστα μερικές φορές ιδιωτικών χώρων; Οι καταλήψεις αν προσθέσεις και μερικές λέξεις-ταμπού όπως αντιεξουσιαστής ή αναρχικός, γίνονται στο μυαλό του κάθε "νοικοκύρη" ισοδύναμο ανομίας και άρα "καλά τους κάνουν". Η Βίλα Αμαλία δεν ενόχλησε κανέναν επί δεκαετίες. Όταν είχαμε χρόνια νηνεμίας από τη μάζα του λαού, τότε δεν είχαμε "κουκουλοφόρους" και άρα δεν ήταν πρόβλημα η Βίλα Αμαλία. Όταν το Κράτος πιεζόταν ξαφνικά έσκαγαν οι "κουκουλοφόροι", αυτοί που παλιότερα εσείς οι δημοσιογράφοι ονομάζατε αυθαίρετα "αναρχικοί" και μετά "γνωστοί-άγνωστοι" και τότε είχαμε πρόβλημα με τη Βίλα Αμαλία. Ή με τη ΚΝΕ. Ή με το Άσυλο. Ή με ότι ενοχλούσε την ΟΝΝΕΔ, το ΛΑΟΣ, τη χρυσή αυγή κλπ. Έτσι τώρα στα γεράματα μάθατε για τις καταλήψεις "δημοσίων χώρων". Δεν είχα δει κανένα ρεπορτάζ κανενός από εσάς τους όψιμους κριτές-παντογνώστες για τη περιουσία που λυμαίνονται διάφοροι ή κανένας τόσα χρόνια. 30 χρόνια τώρα ΘΑ αξιοποιήσουν τη περιουσία οι Κρατικοί διάφοροι. Και τίποτα. Μόνο να χαρίζουμε την ΕΤΒΑ, την Αγροτική, τη Δωδώνη ξέρουμε. Και για αυτά, ΣΙΩΠΗ! Η Βίλα Αμαλία έγινε ΜΕΓΑ θέμα. Καλύτερα να τα λέτε στα κανάλια αυτά που τα βλέπουν και τα πιστεύουν αδαείς, στο διαδύκτιο κυκλοφορούμε και σκεπτόμενοι άνθρωποι που δε τρώμε κουτόχορτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή