9/11/12

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ;

9 Νοεμβρίου 2012
Το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία αποθεσμοποίησης, έχει τονιστεί κατ' επανάληψη. Ισχυροί θεσμοί, ακρογωνιαίοι λίθοι του πολιτεύματος, που δομήθηκαν με μεγάλη προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες, καταρρέουν, χωρίς να υπάρχει αντίδραση.

Θεσμικές διαδικασίες χρόνων, που βοήθησαν την χώρα σε δύσκολες εποχές να σταθεί στα πόδια της, φθίνουν με γρήγορους ρυθμούς. Η οικονομική κρίση φαίνεται πως επιταχύνει αυτή τη διαδικασία της φθοράς και της απαξίωσης. Οι πρακτικές της ανερμάτιστης πολιτικής εξουσίας επί σειρά ετών, η αποσάθρωση της κρατικής μηχανής, αλλά κυρίως ο άκρατος λαϊκισμός που έχει επικρατήσει επί των πάντων, έχουν αποψιλώσει επικίνδυνα τη λειτουργία του πολιτεύματος από τις βασικές δομές και τις στοιχειώδεις θεσμικές διαδικασίες!

Τα παραδείγματα άπειρα. Η αδυναμία του κράτους να προστατέψει τους πολίτες σε περιοχές που έχουν μεταβληθεί σε γκέτο ανομίας. Οι έλεγχοι σε μικροπωλητές από τις ομάδες της Χρυσής Αυγής και τα περιστατικά βίας κατά των μεταναστών. Τα αναρίθμητα περιστατικά τρομοκράτησης από τις καταδρομικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να διαλύσουν τις συνεδριάσεις των πανεπιστημιακών οργάνων, να παρεμποδίσουν τις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ και να στοχοποιήσουν όσους έχουν αντίθετη άποψη.

Και εκεί που νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα, προχθές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (η ασυλία είναι ο ορισμός την νομιμοφανούς παρανομίας) και στελέχη του κόμματος, εν είδει περιπόλου, βγήκαν στους δρόμους και ζητούσαν ταυτότητες! Επιχείρησαν να ελέγξουν (σε περιοχές εκτός των χώρων των συλλαλητηρίων), αστυνομικούς της ασφάλειας, τους οποίους φωτογράφισαν και εξέθεσαν σε φιλικό ιστότοπο, παραδίδοντάς τους βορά στους αντιεξουσιαστές! Περιστατικό που δείχνει πως έχει χαθεί το μέτρο και κάθε έννοια σεβασμού στους θεσμούς.

Αυτό επισήμως έγινε σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “για να προστατευτεί το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα στη συνάθροιση”. Ανεπισήμως ο λόγος ήταν να σταματήσουν οι προσαγωγές νεαρών, πριν τις μεγάλες διαδηλώσεις, όταν διαπιστωθεί μετά από έλεγχο, πως είναι ύποπτοι για διάπραξη αδικημάτων, εφόσον έχουν επάνω τους σφυριά, ρόπαλα, μολότοφ κλπ.

Αργότερα, το απόγευμα της ίδιας μέρας, λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα η κρίσιμη συνεδρίαση στη βουλή, όταν οι υπάλληλοι αποφάσισαν να απεργήσουν και απείλησαν να μπουκάρουν στην αίθουσα της ολομέλειας, με αφορμή τροπολογία που τους εξομοίωνε με τους υπαλλήλους του δημοσίου. Τελικά αποσύρθηκε η τροπολογία και η βουλή δεν έγινε Κούγκι!

Ο καθένας πλέον δικαιούται να κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι, χωρίς συνέπειες και χωρίς κόστος! Ο λαϊκισμός που έχει διαβρώσει τα πάντα, δίνει άλλοθι σε κάθε είδους θεσμική εκτροπή. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εκτός αν θέλουμε να διαλύσουμε τη χώρα. Η κατηφόρα που έχουμε πάρει οδηγεί με ακρίβεια στον γκρεμό.

Είναι επιτέλους υποχρέωση όλου του πολιτικού κόσμου, να δεσμευτεί στην τήρηση των κανόνων και να προασπίσει τους θεσμούς και τη νομιμότητα, πριν να είναι αργά. Είναι καθήκον της κυβέρνησης να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και προς τα κόμματα αλλά κυρίως προς την κοινωνία, προκειμένου να βάλει με κάθε τρόπο, τα πράγματα στη θέση τους.

5/11/12

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΙΧΤΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ!

5 Νοεμβρίου 2012
Αυτοί που πρώτοι απ' όλους θα έπρεπε να νιώθουν “ιερή αγανάκτηση” από την αποκάλυψη του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ, δεν θα έπρεπε να είναι ούτε ο πολιτικός κόσμος συλλήβδην, ούτε η κοινωνία. Το αρνητικό προνόμιο, κανονικά ανήκει στους πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του.

Κάθε έντιμος άνθρωπος, όταν ξαφνικά συνειδητοποιεί πως εξαπατήθηκε και πως στην πλάτη του παίχτηκε ένα βρώμικο παιγνίδι σε βάρος της κοινωνίας (και του δημόσιου συμφέροντος), αντιδρά οργισμένα και ζητά ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Η αποκάλυψη πως για δύο χρόνια, είχε υφανθεί με δόλιο τρόπο ένα πέπλο που σκέπαζε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, θα έπρεπε να είχε ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, του παλιού και του καινούργιου.

Το γεγονός πως η λίστα περιείχε ηχηρά ονόματα, με καταθέσεις εκατομμυρίων ελεγχόμενης νομιμότητας, σε ελβετική τράπεζα, είναι σοβαρός λόγος. Ειδικά όταν η κοινωνία λιμοκτονεί και βυθίζεται στον ζόφο και την ανέχεια, αδυνατώντας να αντέξει το βάρος των άδικων μέτρων. Σε κανονικές συνθήκες και για κανονικούς ανθρώπους, η εξαπάτηση αυτή ισοδυναμεί με ηθική μείωση και εξευτελισμό!

Πόσο μάλλον όταν ως πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής, εκπροσωπείς εκτός από τον εαυτό σου και αυτούς που σε ψήφισαν! Όταν επί δύο χρόνια δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα και έχεις με πάθος και πειθώ στηρίξει ισοπεδωτικά και κοινωνικά άδικα μέτρα! Η εμπλοκή δύο κορυφαίων ονομάτων από το ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργών Οικονομικών, ο ένας στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο άλλος νυν Πρόεδρος του κόμματος, σε μια τόσο ύποπτη και περίεργη περίοδο, δεν προκάλεσε την αναμενόμενη έκρηξη των στελεχών του κινήματος.

Πλην ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων, που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Δεν βρέθηκαν πολλοί που να θίχτηκαν και να δήλωσαν πως εξαπατήθηκαν. Όμως η απόκρυψη της λίστας, οι παιδαριώδεις δικαιολογίες και τα ψέματα, αλλά κυρίως η άφεση αμαρτιών που επιχειρήθηκε για τα ονόματα που περιείχε, συνιστούν σκάνδαλο πρώτης γραμμής.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, που η ηθική διάσταση ενός σκανδάλου, ξεπερνάει κατά πολύ σε μέγεθος την οικονομική και την πολιτική του πλευρά. Ίσως όμως όλα αυτά, να είναι και μια καλή απάντηση στο ερώτημα, γιατί ο λαός περιφρονεί τόσο υποτιμητικά το ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και οι ανύπαρκτες αντιδράσεις, φωτίζουν το σαθρό ηθικό υπόβαθρο όλων αυτών των μεγαλόσχημων σωτήρων της χώρας.

Σήμερα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, υπερτερεί ο αγώνας για την πολιτική επιβίωση των στελεχών του, που ετοιμάζουν βαλίτσες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν βγει μαχαίρια για χίλιους δύο λόγους, όχι όμως για τη λίστα. Αδυνατούν οι κεραίες τους να το αξιολογήσουν, ίσως γιατί είναι εκτός του αξιακού τους πεδίου. Εκτός, αν εθισμένοι στον πολιτικό αμοραλισμό, θεωρούν την αυθαιρεσία και την συγκάλυψη δικαίωμα του κάθε υπουργού!