30/10/12

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΕΜΠΡΟΣ, ΔΕΚΑ ΠΙΣΩ!

30 Οκτωβρίου 2012
Είναι ανάθεμα για τους ομογενείς που επισκέπτονται την πατρίδα, η ώρα και η στιγμή που θα πέσουν στα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Ιδίως αν πρόκειται για την εφορία, για κληρονομικά ζητήματα, ή θέματα ακίνητης περιουσίας. Οι άνθρωποι τρελαίνονται και βλασφημούν καθώς χάνονται στον κυκεώνα των τυραννικών διαδικασιών, ανεβοκατεβαίνοντας ορόφους, μαζεύοντας χαρτιά και υπογραφές, περιμένοντας σε ουρές, χωρίς στο τέλος να κάνουν τη δουλειά τους. Ότι εξωφρενικό και παρανοϊκό βιώνουμε όλοι μας,. θεωρώντας το όμως αυτονόητο, αφού αν διαμαρτυρηθείς, κάηκες!

Όμως οι συμπατριώτες μας της αλλοδαπής είναι αμάθητοι σε καψώνια και τιμωρίες! Στην Αμερική, τη Γερμανία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία ή οπουδήποτε αλλού ζουν, ποτέ δεν χρειάστηκε να μπουν σε μια τέτοια (εξευτελιστική) διαδικασία. Έτσι είναι ξένο το αίσθημα ενοχής που σου δημιουργείς το υποτιμητικό ύφος του υπαλλήλου, που υποτίθεται πως σε υπηρετεί. Και όλα αυτά για να πληρώσεις το κράτος! Το αξιοπερίεργο είναι πως στις χώρες που προαναφέραμε, δεν χρειάζεται να ξέρεις που βρίσκεται η εφορία, αφού δεν θα πας ποτέ. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, είτε μέσω των ιστοσελίδων των υπηρεσιών, είτε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Αλλά και πριν διαδοθεί το διαδίκτυο, υπήρχε το ταχυδρομείο. Σου έστελναν επιστολή, τους απαντούσες με επιστολή, ή το ανάποδο! Πληρώνεις τα οφειλόμενα και εισπράττεις τα χρωστούμενα στην τράπεζα και στα ΑΤΜ. Και η δουλειά σου γίνεται χωρίς να χάσεις μισή μέρα, να σου σπάσουν τα νεύρα και να νιώσεις ηλίθιος. Εφοριακό δεν θα δεις κατ' όψη, παρά μόνο αν σε πιάσουν να κλέβεις το κράτος! Εδώ αντίθετα το γεγονός πως κλείνουν μερικές δεκάδες εφορίες είναι ζήτημα που προκαλεί κινητοποιήσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ακόμη και αν οι εφορίες δεν έχουν λόγο ύπαρξης είτε επειδή έχουν μηδαμινά έσοδα, είτε γιατί είναι ελάχιστα παραγωγικές. Είναι γνωστό πως το 97% των φορολογικών εσόδων του κράτους, προέρχεται μόλις από 30 ΔΟΥ, σε σύνολο 270 που υπάρχουν στη χώρα.

Οι κάτοικοι θέλουν την εφορία τους, με τον τρόπο που θέλουν το κέντρο υγείας, το αστυνομικό τμήμα και την εκκλησία! Για γέλια ή για κλάματα όλο αυτό που συμβαίνει έχει στοιχεία σουρεαλισμού. Αντί να εξαλείψουν τις αιτίες που οι πολίτες συνωστίζονται στις εφορίες, για να χρυσώσει το χάπι, δημιουργούν εκεί που θα καταργηθούν οι εφορίες, υποκατάστατα τους. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.

Τι θα κάνουν τα ΚΕΦ; Θα παραλαμβάνουν αιτήσεις και αιτήματα και θα τα διαβιβάζουν στις ΔΟΥ. Με άλλα λόγια θα κάνουν, ότι θα μπορούσαν να κάνουν (και εν μέρει ήδη κάνουν) τα ΚΕΠ. Αντί έστω να οργανώσουν τα ΚΕΠ, που διαλύονται μέρα με τη μέρα, φτιάχνουν τα ΚΕΦ, έναν παράλληλο μηχανισμό, που αργά ή γρήγορα θα εκφυλιστεί. Θα γίνουν μικρές εφορίες, που θα επιφέρουν τα ίδια δεινά στους πολίτες. Ένα ακόμη δείγμα πως ζούμε στον δικό μας αιώνα! Όλοι μας, πολίτες και εξουσία.