16/10/12

Η ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

16 Οκτωβρίου 2012
Αν είδηση είναι ότι δείχνει η τηλεόραση, τότε ο τρομερός Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ έκανε μια τρύπα στο νερό. Ο άθλος του, το άλμα από το διάστημα στη γη, ήταν λίγο για τα μέτρα της Ελληνικής τηλεόρασης. Ίσως αν ο Φέλιξ μιλούσε τούρκικα ή είχε μακρινή ξαδέλφη που έπαιζε στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή ή στη Σίλα, να παρακολουθούσαμε το άλμα του στις ειδήσεις, λεπτό προς λεπτό.

Το γεγονός πως όλα τα διεθνή δίκτυα μετέδιδαν απ' ευθείας την εικόνα που έκοβε την ανάσα, ήταν άνευ σημασίας για τα ελληνικά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, που δεν βρήκαν 3-4 λεπτά να το χωρέσουν έστω στο κλείσιμο. Χαρακτηριστικά στο MEGA, ο παρουσιαστής διέκοψε όπως- όπως τον ρεπόρτερ που περιέγραφε το γεγονός, την ώρα που ο Μπάουμγκαρτνερ ήταν έτοιμος για τη βουτιά στο κενό, προκειμένου να μεταδώσει ένα χαζοχαρούμενο ρεπορτάζ, πιθανότατα ρουσφέτι του μαγαζιού!

Με εξαίρεση τον ΣΚΑΙ, κανένα δελτίο ειδήσεων (ήταν όλα στον αέρα), δεν συνδέθηκε για να μεταδώσει τον σπουδαίο γεγονός. Αυτό που εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σ' όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν (με καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων, ώστε αν κάτι πάει στραβά και ο Φέλιξ χάσει τη ζωή του, να διακοπεί η μετάδοση), δεν αφορούσε την μίζερη τηλεόρασή μας και κατ' επέκταση όλους εμάς, τους επαρχιώτες Έλληνες. Ο πρώτος άνθρωπος που σπάει το φράγμα του ήχου, φτάνοντας τα 1.342 χιλιόμετρα την ώρα και το ρεκόρ της ελεύθερης πτώσης από ύψος των 39 χιλιομέτρων, κάνοντας άλμα από την άκρη του διαστήματος, (τέσσερις φορές ψηλότερα από εκεί που ταξιδεύουν τα τζετ) δεν είχε θέση στις εγχώριες ειδήσεις.

 Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εξίσωση της πίεσης στην καμπίνα, μέχρι την ώρα που ο Φέλιξ βρέθηκε στο κενό, ήταν από τις συγκλονιστικότερες εικόνες που έχουμε παρακολουθήσει. Ήταν ένας άθλος της επιστήμης και του ανθρώπου, για τον οποίο συνεργάστηκαν επί πέντε χρόνια 300 ειδικοί επιστήμονες και που θα προσφέρει πολλές πληροφορίες στους ερευνητές της ανθρώπινης φυσιολογίας, της διαστημικής τεχνολογίας και της αεροναυπηγικής.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε ένα ακόμη ρεκόρ. Οκτώ εκατομμύρια το παρακολούθησαν συγχρόνως από το κανάλι που είχε δημιουργηθεί στο Youtube. Λίγοι περισσότεροι απ' όσους είχαν παρακολουθήσει από το κανάλι του BBC στο Youtube την πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου, ενώ πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ήταν μόλις εκείνη τη στιγμή τα “like” και τα “share” στα social media.

Πριν την επικράτηση του διαδικτύου και των social media, την εποχή της τηλεοπτικής μονοκρατορίας, υπήρχε ένα αξίωμα που έλεγε πως είδηση είναι μόνο ότι δείχνει η τηλεόραση. Στην υπερβολή του εμπεριείχε μεγάλη δόση αλήθειας, αφού ότι δεν μετέδιδε η τηλεόραση, ήταν σαν να μην είχε γίνει ποτέ. Τα χρόνια πέρασαν, όλα άλλαξαν, όχι όμως και η εγχώρια τηλεόραση, που εξακολουθεί να πιστεύει πως είναι το κέντρο του κόσμου.

Συνεχίζει να ζει στην ψευδαίσθηση πως όλα γυρίζουν γύρω από αυτήν, σαν κάτι ξεπεσμένους αριστοκράτες και να χάνει όλο και περισσότερους τηλεθεατές. Κυρίως μορφωμένους και νέους ανθρώπους, που δεν έχουν κανένα λόγο να την παρακολουθούν, αφού δεν έχει τίποτα να τους πει!