1/6/12

ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΕΣ ΠΙΡΟΥΕΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

1 Ιουνίου 2012
Το ΠΑΣΟΚ είναι κεντροαριστερό κόμμα, κατά δήλωση του προέδρου του Βαγγέλη Βενιζέλου. Επίσης κατά δήλωση του προέδρου του, προγραμματικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η δημιουργία κεντροαριστερής κυβέρνησης. Βέβαια αν πράγματι αυτός είναι ο στόχος, θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό με τα κόμματα της αριστεράς εξαντλητικές κουβέντες για να βρεθεί κοινός τόπος.

Αλλά και έτσι να είναι, αν σήμερα το ζητούμενο και η λύση για το πολιτικό αδιέξοδο, είναι η κυβέρνηση κεντροαριστεράς, γιατί ο ψηφοφόρος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί να καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ΠΑΣΟΚ και να μην πάει εκεί απευθείας; Αφού και στη μία και στην άλλη περίπτωση εκεί θα οδηγηθεί! Έχουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συνεχείς αναφορές του κ. Βενιζέλου, στην ανάγκη αναγέννησης της κεντροαριστεράς, “ώστε να ξαναγίνει ισότιμη η Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον κόσμο!”

Τι να εννοεί άραγε; Πως να το έχει στο μυαλό του; Αυτή τη στιγμή η μοναδική ένδειξη κινητικότητας, ζωντάνιας και πολιτικής ευρωστίας του αριστερού πόλου, είναι η εκρηκτική άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα άλλο δεν προσδιορίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια, αυτό που οραματίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ελάχιστη σημασία έχουν όλα αυτά, γιατί απλούστατα δεν ισχύουν. Αν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν άνθρωποι και συναντιόνταν στον δρόμο, όχι κουβέντα δεν θα αντάλλασσαν, δεν θα διασταύρωναν καν τα βλέμματά τους.

Ούτε το ΠΑΣΟΚ εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ήθελε για χίλιους λόγους, να μπλέξει με το ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο αν επέλεγε να αυτοκτονήσει πολιτικά! Δεν έχει λόγο να κάνει τέτοιο βήμα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μεταγγίζει μαζικά εκλογική δύναμη προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Απόδειξη το γεγονός πως στις πρώτες θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ! Κάτι που επιβεβαιώνει και τη μαζική μετακίνηση πρώην πράσινων ψηφοφόρων. Ό

σα λέγονται από τα ΠΑΣΟΚ, είναι “κατά συνθήκη ψεύδη”. Η μοναδική χρησιμότητα του σήμερα και ο λόγος που θα το ψηφίσουν όσοι το ψηφίσουν, είναι αν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές, να μπορέσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει κυβέρνηση, ώστε να μην χρειαστεί να ξαναπάμε σε εκλογές. Αν αντί για όλες αυτές τις πολιτικές πιρουέτες, ο κ. Βενιζέλος επέλεγε να απολογηθεί με παρρησία και να αναλάβει την ευθύνη για όσα μας έφεραν εδώ, ίσως η τύχη του να ήταν καλύτερη.

Μπορεί να έχει στο μυαλό του κεντροαριστερά σχήματα, ξέρει καλά όμως πως του ξημερώνει κεντροδεξιά. Απλώς ο θηριώδης εγωισμός του και η μεγαλομανία του, δεν του επιτρέπουν να αποδεχθεί την πραγματικότητα.

31/5/12

Το λαϊκίζειν, εστί φιλοσοφείν!

31 Μαΐου 2012
Με διαφορά λίγων λεπτών βγήκαν χθες το μεσημέρι, δύο ειδήσεις. Η πρώτη είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και η άλλη, το οικονομικό μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο κείμενα που βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Η μεν Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι όχι μόνο πρέπει να τηρήσουμε κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα, αλλά οφείλουμε να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε βοήθεια (και να παραμείνουμε στην ευρωζώνη). Ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα,να γίνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες και εξαρτά την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα, από το αποτέλεσμα των εκλογών.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του, στο οικονομικό μανιφέστο, ακυρώνει με μιας όλες τις συμφωνίες της χώρας με τους δανειστές της. Θα προχωρήσει όπως γράφει, στην άμεση κατάργηση των μνημονίων, στην ακύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στην κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων και θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους! Αν κανείς σταθεί σε όσα διαβάζει, λογικά πρέπει να θεωρήσει δεδομένο πως τη Δευτέρα το πρωί, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέσα σε ένα 24ωρο!

Μην ξαναγράψουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χώρα και για τους πολίτες της. Ας σταθούμε σε μια μόνη λέξη: Κόλαση! Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα, από τη στιγμή που θα σταματήσει η χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Ο θάνατος θα είναι ακαριαίος! Βέβαια λογικά σκεπτόμενοι θα πείτε: Μπορεί να υπάρχουν εθελοντές, πρόθυμοι να αυτοκτονήσουν πολιτικά στη στιγμή και, να προκαλέσουν τόση δυστυχία στη χώρα; Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχουν ούτε εθελοντές, ούτε αφελείς και κορόιδα, ειδικά σε τόσο περίεργες εποχές, που η βόμβα είναι απασφαλισμένη.

Είχαμε γράψει και παλιότερα, πως όσο θα ζυγώνουν οι εκλογές, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαγγέλλεται και θα ευαγγελίζεται το ανέφικτο! Θέλει να γεμίσει τη δεξαμενή με ψήφους τόσες, ώστε αυτή να μην ξεχειλίσει! Η δεύτερη θέση στις συνθήκες αυτές, είναι καλύτερη από τη πρώτη. Η περίοδος που διανύουμε είναι ένα ανοικτό ναρκοπέδιο. Κάθε βήμα κρύβει τον κίνδυνο του ξαφνικού θανάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας νιώθει πολύ νέος για να πεθάνει πολιτικά τόσο νωρίς και τόσο άδοξα. Γνωρίζει καλά ποια είναι η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση και ποια τα πραγματικά περιθώρια να ελιχθεί. Θα αφήσει άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και θα προτιμήσει την ασφάλεια, την ασυλία και τη δημοφιλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να μπορεί ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίζουν να διατυπώνουν κάθε φαεινή ιδέα που θα περνάει από το μυαλό τους, χωρίς τον κίνδυνο να ρίξουν το καράβι στα βράχια. Άλλωστε γνωρίζει πως οι επόμενες εκλογές κατά πάσα πιθανότατα δεν θα βραδύνουν! Το λαϊκίζειν σήμερα, εστί φιλοσοφείν!

30/5/12

ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΧΩΡΑ!

30 Μαίου 2012
Οι πανάκριβες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αν αξίζουν κάτι σήμερα, αυτό είναι ο συμβολισμός τους! Οκτώ χρόνια μετά τους αγώνες, αποτελούν μνημείο της ανεπάρκειας και της φαυλότητας του πολιτικού συστήματος. Αδειανά κουφάρια, σκουριάζουν και απαξιώνονται, από την αχρησία και τη φθορά του χρόνου!

Μοναδική εξαίρεση επιτυχημένης μεταολυμπιακής χρήσης, αποτελούσε η κλειστή εγκατάσταση του Badminton. Ας ξεπεράσουμε κατ' αρχήν τον παραλογισμό, πως η Ελληνική πολιτεία πλήρωσε τριανταπέντε (!) εκατομμύρια ευρώ, για να κατασκευάσει στάδιο για ένα “εξωτικό” και παντελώς αδιάφορο άθλημα, που για τυπικούς λόγους περιλαμβάνεται στις Ολυμπιάδες. Παρότι υπήρχαν δεκάδες άλλες λύσεις κλειστών γυμναστηρίων, που με ελάχιστα χρήματα θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κατάλληλα, για λόγους που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, έγινε ότι έγινε.

Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού θα πει κανείς! Το ευτύχημα είναι πως βρέθηκε τρόπος και να αποσβεστεί η επένδυση και να δημιουργηθεί ένας εντυπωσιακός αισθητικά και υπερσύγχρονος τεχνολογικά χώρος πολιτισμού, που όμοιος του δεν υπήρχε στη χώρα μας. Ο χώρος μισθώθηκε για 20 χρόνια έναντι υψηλού τιμήματος, επενδύθηκαν από τους ενοικιαστές δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ για την μετατροπή του σε θέατρο διεθνών προδιαγραφών, 2.500 θέσεων, ενώ δημιουργήθηκαν περισσότερες από σαράντα θέσεις μόνιμης απασχόλησης και μερικές εκατοντάδες έκτακτης απασχόλησης.

Στα λίγα χρόνια που λειτουργεί το θέατρο Badminton, έχει προσφέρει στο κοινό παραστάσεις, που δεν υπήρχε περίπτωση κάτω από άλλες συνθήκες, να δούμε στη χώρα μας. Αντίστοιχα έχει προσφέρει στο κράτος ως τώρα, περισσότερα από 2,5 εκ. ευρώ ως ενοίκιο, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά ΦΠΑ, λοιποί φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, δημοτικά τέλη κλπ. Όμως επειδή τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν έχει λογική, μετά από προσφυγή κατοίκων της περιοχής, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον νόμο που ψήφισε πριν επτά χρόνια η βουλή, για τη μετατροπή της εγκατάστασης σε θέατρο. Το χαρακτηρίζει πλέον ως αυθαίρετο κτίσμα (!) και ζητεί την ...κατεδάφισή του!

Προσέξτε, ο λόγος είναι πως το δικαστήριο επτά χρόνια μετά, έκρινε πως δεν υπήρξαν μελέτες για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του θεάτρου, στο περιβάλλον! Οπότε, κανονικά το κράτος θα κληθεί να πληρώσει μερικά εκατομμύρια για να το κατεδαφίσει και μερικά ακόμη για να αποζημιώσει τους επενδυτές.

Εννοείται πως ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα γίνουν. Το θέατρο θα αναστείλει (υποχρεωτικά) τη λειτουργία του, η εγκατάσταση θα εγκαταλειφθεί, κινδυνεύοντας να ρημαχτεί! Ενώ οι επενδυτές, αφού κτυπήσουν το κεφάλι στον τοίχο για την αφέλεια τους να εμπιστευτούν τους νόμους του κράτους, θα μπλέξουν με την γραφειοκρατία και τους δικαστικούς δαιδάλους, αναζητώντας επί χρόνια το δίκιο τους.

Κατά τα λοιπά, παρακαλάμε τους ξένους να επενδύσουν στη χώρα μας και να δώσουν ζωή στις εγκαταλελειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πρακτικά όμως, κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε οποιονδήποτε αφελή, ώστε να μην πιαστεί κορόιδο και επενδύσει χρήμα σε αυτή την παράλογη χώρα.

28/5/12

ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

28 Μαΐου 2012
Η αποκάλυψη του σημειώματος του Λουκά Παπαδήμου, που περιγράφει γυμνή την πραγματικότητα, πέραν όλων των άλλων, δείχνει πως ο βαθμός της εξάρτησης μας από τον δανεισμό, είναι χειρότερος και από την ηρωίνη. Αν μετά τα μέσα Ιουνίου δεν πάρουμε δόση, έχουμε πεθάνει! Τα διαθέσιμα του κράτους, θα έχουν αρνητικό πρόσημο.

Οπότε για να μην πολυλογούμε, οι εκλογές της 17 Ιουνίου δεν μπορεί παρά να έχουν ένα αποτέλεσμα: Το σχηματισμό κυβέρνησης, την επόμενη ημέρα! Ούτε καν την μεθεπόμενη! Οτιδήποτε άλλο ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να συμβεί όποιο σενάριο βγάλουν οι κάλπες. Είτε το εύκολο, αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, είτε το δύσκολο (έως πολύ δύσκολο) εάν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην μεν πρώτη περίπτωση, η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, θα ξεπεράσουν στο χειρότερο ενδεχόμενο, έστω και κατά τι, τις 150 έδρες. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις να υπάρξει στέρεο έδαφος, για τα περαιτέρω, την αναζήτηση και άλλων εταίρων. Ο κ. Κουβέλης άφησε να εννοηθεί πως συζητάει όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου η χώρα να μη μείνει ακυβέρνητη, ενώ αν η Δημιουργία Ξανά μαζί με τη Δράση, περάσουν το κατώφλι του 3%, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.

Στην άλλη περίπτωση όμως, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σύνθετα. Υποθετικά, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβεί το 25%, με τις 120 και πλέον έδρες που θα εξασφαλίσει, ορίζει τους όρους του παιγνιδιού, αποκλείοντας το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, φιλοευρωπαϊκής προοπτικής.

Καθώς το λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, θα συγκεντρώσει κατ’ ελάχιστον 160 έως 165 έδρες! Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητάει συνεργασία με κανέναν, (και μάλλον κανείς μαζί του). Η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, το έχουν ήδη αποκλείσει, να κάνει κυβέρνηση με τον Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή είναι θολό, οπότε, πάμε πάλι από την αρχή!

Όμως τώρα ξέρουμε όλοι, ποια είναι η κατάσταση και τι θα συμβεί αν δεν σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Η αποκάλυψη πως σε 20 ημέρες από σήμερα, τα ταμεία του κράτους δεν θα έχουν ούτε μισό ευρώ, αλλάζουν τους όρους. Οπότε, αν πραγματικά υπάρχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και τη χώρα, πρέπει όλα τα κόμματα, στα επόμενα 24ωρα, να κάνουν απολύτως ξεκάθαρο στην κοινή γνώμη, τι σκοπεύουν τα πράξουν την επομένη των εκλογών.

Με ποιες προϋποθέσεις και ποιους εταίρους, συζητούν να συμμετέχουν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Να δεσμευτούν με καθαρές κουβέντες και χωρίς περιστροφές, ώστε ο κόσμος να ξέρει τι έχει να περιμένει από τον καθένα την επόμενη ημέρα. Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, που δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και πολιτικά παιγνίδια.

Επίσης θα ήταν χρήσιμο να πέσουν οι τόνοι και να επαλειφθούν από το πολιτικό λεξιλόγιο ακραίοι και επιθετικοί χαρακτηρισμοί, που θα δυναμιτίσουν και θα πολώσουν περαιτέρω το κλίμα. Εδώ που βρισκόμαστε, χρειάζεται πρωτίστως ψυχραιμία και σύνεση!

27/5/12

ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ ...

27 Μαΐου 2012
Λόγω των γνωστών προβλημάτων συνεννόησης που παραδοσιακά υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ανεξαρτήτως της ανάγκης η Ελλάδα να κυβερνηθεί και του κινδύνου να καταρρεύσει, η χώρα συνεχίζει να παραμένει χωρίς κυβέρνηση και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί από τις 17 Ιουνίου και μετέπειτα.

Δηλαδή, σε ποιο δρόμο θα πορευτούμε στο εξής, πως θα ξαναπάρει εμπρός το κράτος, που θα βρεθούν χρήματα για να συνεχίσουν να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, πως θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, πως θα αναχαιτισθεί η ανεργία, πως θα ξεκολλήσουν τα βαλτωμένα έργα και θα απορροφηθούν πόροι του ΕΣΠΑ, που θα βρεθούν χρήματα για όλα τα υπόλοιπα;

Ως γνωστόν προκειμένου να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, έχει γίνει άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών από το δημόσιο, προς όλους. Και όταν λέμε προς όλους, εννοούμε όλους: Δήμους, Περιφέρειες, Νοσοκομεία, ΑΕΙ, Ιδρύματα,Οργανισμούς και λοιπούς κρατικούς φορείς και βεβαίως προς τους ιδιώτες. Είτε αφορά επιστροφές φόρων, είτε οφειλές προς προμηθευτές! Ούτε κανείς ξέρει τι θα γίνει με τις τράπεζες αύριο το πρωί, αν απωλέσουμε την ψυχραιμία μας και αρχίσουμε να αποσύρουμε λίγα περισσότερα χρήματα, απ' ότι αποσύρουμε σήμερα! Και κυρίως αν θα συνεχίσει να δανείζει τις Ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, η μοναδική πηγή ρευστότητας.

Για να μην μιλήσουμε για το κακό σενάριο, αυτό της εξόδου από το ευρώ και του φόβου για μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Για τίποτα απ΄ όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει απάντηση, για κανένα δεν έχει υπάρξει μια στοιχειώδης προετοιμασία. Κανείς ως τώρα δεν ασχολήθηκε σοβαρά, ώστε να μην βρεθούμε προ απροόπτου. Δυστυχώς εκεί είμαστε σήμερα. Το πολιτικό σύστημα προετοιμάζεται για την αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου και δεν περισσεύει χρόνος και σκέψη για τα προβλήματα της χώρας, που έχουν πάρει καθώς περνούν οι μέρες, δραματική τροπή . Προέχει ένα καλό αποτέλεσμα στις εκλογές και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε.

Κακήν κακώς τα πολιτικά κόμματα, αφού διαφώνησαν ακόμη και για την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα στις εκλογές, υποχρεώθηκαν από το Σύνταγμα να αποδεχθούν ως πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας. Με εμπειρία μόλις 4 ημερών, να μας εκπροσωπήσει στη έκτακτη και κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και να διαβουλευθεί με τον Ολάν, τη Μέρκελ και τον Μπαρόζο και τους λοιπούς, για θέματα SOS!

Τραγικές καταστάσεις, που ντροπιάζουν τη χώρα, υποτιμούν τους πολίτες και προκαλούν γέλιο στην Ευρώπη ! Μακάρι όμως να προκαλούσαν μόνο γέλιο. Όσο εμείς αδρανούμε, εκείνοι προετοιμάζονται αντί για εμάς, καθώς προεξοφλούν πως αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψουμε στη δραχμή. Τα σενάρια για το λεγόμενο Plan B, την εντατική προετοιμασία των χωρών της ευρωζώνης, ώστε να διαχειριστούν με τις λιγότερες συνέπειες την αποχώρηση της Ελλάδας, δεν διαψεύστηκαν. Όπως δεν διαψεύστηκε,  πως εδώ και καιρό το ίδιο έχουν κάνει μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί!

Όλοι σχεδιάζουν τη διαχείριση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτός από την ίδια την Ελλάδα, που ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανόν να προκαλέσει τρομακτικό χάος! Έχουν υπολογίσει τι πρέπει να γίνει σε κάθε λεπτό που θα περνάει, εκείνο το μοιραίο για εμάς 48ωρο, που θα μεσολαβήσει από την ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, μέχρι το άνοιγμα των αγορών, τη Δευτέρα το πρωί.

Η Ελληνική τραγωδία πλέον έχει όνομα, grexit και κατά πολλούς και νόμισμα, geuro! Εμείς στο μεταξύ συνεχίζουμε να κουβεντιάζουμε αν θα πάμε και σε τρίτες συνεχόμενες εκλογές αν δεν βγει κυβέρνηση, αν θα κάνουμε δημοψήφισμα για το ευρώ ή όχι, αν θα καταγγείλουμε, θα καταργήσουμε ή θα επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο, χωρίς να αναρωτιόμαστε σε ποια χώρα θα ζούμε τότε!