18/2/12

ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΛΟΙ, ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ!

19 Φεβρουαρίου 2012
Όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι κανείς με τους Ευρωπαίους, δεν μπορεί παρά να εξοργίζεται με τα συνεχή εμπόδια που ορθώνουν και τις διεκδικήσεις που εγείρουν. Ας απομονώσουμε τις αιτιάσεις της τρόικας για την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της χώρας μας, ενόψει του νέου πακέτου βοήθειας.

Ας απομονώσουμε επίσης και τις σκοπιμότητες από τα πολιτικά παιγνίδια που παίζονται αυτή τη στιγμή, κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ας παραβλέψουμε και το γεγονός πως η χώρα μας, είναι πολιτικό εργαλείο στα χέρια συμβούλων και πολιτικών αναλυτών στις δύο αυτές χώρες, καθώς έχει διαπιστωθεί πως η βοήθεια προς την Ελλάδα, είναι ένας ευαίσθητος δείκτης που προσθέτει ή αφαιρεί εκλογικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Για παράδειγμα οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και προσωπικά η Αγγέλα Μέρκελ δεν πρέπει να έχουν ξεχάσει τις αλλεπάλληλες πανωλεθρίες στις τοπικές εκλογές στη Γερμανία. Ήταν ακόμη το πρώτο μνημόνιο (αρκετά δισ ευρώ λιγότερα απ΄ ότι σήμερα) και η υποστήριξης της Γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα. Όταν έκαναν ταμείο μετά τις συνεχείς αποτυχίες, διαπίστωσαν πως ο παράγοντας Ελλάδα, είχε μετρήσει καθοριστικά εις βάρος τους, καθώς η βούληση της κοινής γνώμης ήταν διαφορετική. Ήταν  σχεδόν εχθρική για τη χώρα μας, όπως είναι και σήμερα. Αυτό εξηγεί άλλωστε και τις συχνές επιθετικές, απαξιωτικές, προσβλητικές συμπεριφορές της Γερμανικής κυβέρνησης.

Είναι η ανάγκη να υπερτονίζουν σε κάθε ευκαιρία προς την κοινή τους γνώμη, πως θα τιμωρήσουν τους “κακούς” και “φυγόπονους” Έλληνες. Το ίδιο παιγνίδι του επηρεασμού της κοινής γνώμης παίζει και η Γαλλική προεδρία, ενόψει των επικείμενων εκλογών, σε αγαστή συνεργασία και σε αρμονία με τους Γερμανούς. Και όσο η χώρα μας μετατρέπεται σε εκλογικό εργαλείο στα χέρια άθλιων και πανούργων Ευρωπαίων πολιτικών, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση εδώ και ποια είναι η εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω.

Το πολιτικό τοπίο πλέον μοιάζει με χυλό. Η πολιτική έχει απαξιωθεί, τα κόμματα έχουν αποδεκατιστεί και το κοινοβούλιο θυμίζει ομάδες ατάκτων. Η πολιτική χρεοκοπία έχει ήδη επέλθει και το κατακερματισμένο και ασύνδετο πολιτικό σύστημα, είναι αδύνατον να στηρίξει μια κυβέρνηση, που δεν διαθέτει λαϊκή εντολή. Πόσο περισσότερο να ψηφίσει μια σειρά από νόμους πρωτοφανούς αγριότητας που θα εξοντώσουν πολλές και μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Οι φοροδιαφυγή συνεχίζει να οργιάζει, το ίδιο και η διαφθορά.

Η δημόσια διοίκηση έχει παραλύσει και τα περισσότερα υποσυστήματα του κράτους υπολειτουργούν. Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα είναι είναι τριτοκοσμική. Είναι προφανές πως άλλη λύση από την άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχει. Να ψηφίσει ο λαός, να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την λαϊκή εντολή, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας στοιχειώδους ανασυγκρότησης, πριν διαλυθούμε εντελώς και δικαιώσουμε όσους μας χαρακτηρίζουν αφερέγγυους και αναξιόπιστους !

 ΥΓ. Στις 10/12/2011 γράφαμε στη στήλη αυτή: "Είναι φανερό πως η μέγγενη θα συνεχίσει να σφίγγει γύρω μας ολοένα και πιο δυνατά, όπως συμβαίνει καιρό τώρα. Με νέα μέτρα και μεγαλύτερη ανέχεια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πιθανότερο οι εξελίξεις να μας οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα, εκεί που θα επιθυμούσαν οι Ευρωπαίοι. Εκτός της ευρωζώνης και μάλιστα οικεία βουλήσει! Να φτάσει η ώρα, που θα εξαντληθούν οι δυνάμεις και οι αντοχές μας. Ίσως σκόπιμα να μας οδηγούν καιρό εκεί, περιστρέφοντας αργά τον κοχλία της μέγγενης, χωρίς εμείς να έχουμε αντιληφθεί το παραμικρό!”
Οι εξελίξεις δύο μήνες μετά, δικαιώνουν απολύτως τις απόψεις της στήλης.

Δημοσιεύτηκε στην Ισοτιμία

17/2/12

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΑ Η ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΗΘΩΡΙΖΕΙ!

17 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αυτό που όφειλε να κάνει, έστω και με αρκετή καθυστέρηση. Στην χώρα των ενός εκατομμυρίου ανέργων, που πολύ σύντομα θα ξεπεράσουν το ενάμιση εκατομμύριο, ο πρώτος πολίτης της χώρας οφείλει να δίνει και πρώτος το παράδειγμα.

 Είναι πρόκληση και θέμα ηθικής τάξεως, όταν τα κοινωνικά προβλήματα αποκτούν εκρηκτική μορφή και όταν περισσότερες από πεντακόσιες χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη προς το ζην, ο πρώτος πολίτης της χώρας να εισπράττει γύρω στις 30.000 ευρώ το μήνα! Ήτοι ετήσια αποζημίωση 290.000 ευρώ και πλέον 80.000 ευρώ ως έξοδα παραστάσεως!

Με την κίνησή του αυτή ο Πρόεδρος έστειλε ένα μήνυμα. Στο επίπεδο του συμβολισμού απευθύνθηκε προς τον κοινωνία, θέλοντας να κάνει σαφές πως έχει επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί και πως συμπάσχει με τους πολίτες. Ουσιαστικά όμως απευθύνθηκε προς τη βουλή, όπου εκεί συνεχίζουν να ζουν σε άλλον πλανήτη. Είναι οι μόνοι Έλληνες που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, απολαμβάνοντας παρανοϊκά προνόμια, σε σχέση με την πραγματική κατάσταση της χώρας. Δωρεάν αυτοκίνητο, μετακλητούς και αποσπασμένους συνεργάτες, αστυνομικό συνοδό, αεροπορικά εισιτήρια, ταχυδρομική ατέλεια, κινητά τηλέφωνα, σταθερά τηλέφωνα, δωρεάν διαμονή στην Αθήνα για τους βουλευτές περιφέρειας, έξτρα αμοιβές κλπ.

Και κυρίως προκλητικές συντάξεις. Είναι οι μόνοι Έλληνες που κατοχυρώνουν σύνταξη σε μόλις τέσσερα χρόνια, είναι οι μόνες συντάξεις που δεν έχουν πλαφόν και είναι οι μόνοι που μπορούν να απολαμβάνουν παράλληλα πολλαπλές συντάξεις από διαφορετικούς φορείς! Α, και το κυριότερο, μπορούν να εισπράττουν τη σύνταξη (ή τις συντάξεις) ενώ παράλληλα εισπράττουν και τη βουλευτική αποζημίωση, αν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και παραμένουν βουλευτές!

Την ώρα αυτή που στην σπαρασσόμενη χώρα μας δεν υπάρχουν χρήματα να κινηθούν τα περιπολικά της αστυνομίας, είναι αδιανόητο το Ελληνικό δημόσιο να παραχωρεί αυτοκίνητα με πληρωμένα όλα τα έξοδα (σέρβις, ασφάλειες, επιδιόρθωση ζημιών,αντικατάσταση ελαστικών κλπ) για βουλευτές, που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ζουν μερικά τετράγωνα από τη βουλή! Σε αντίθεση με τα 300 βουλευτικά ΙΧ, και για να κάνετε μια σύγκριση, σε όλη την Αττική υπάρχουν μόλις 130 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, εκ των οποίων είναι διαθέσιμα μόνον τα 70!

Τα υπόλοιπα είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών και φθαρμένων ελαστικών! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την κίνηση, αλλά η βουλή αλληθωρίζει! Να είστε σίγουροι πως το μήνυμα του Προέδρου δεν θα φτάσει στο κοινοβούλιο. Δεν έφτασε άλλωστε ούτε το μήνυμα της κοινωνίας που ήταν ηχηρό και δυναμικό όσο ποτέ άλλοτε, όταν μισό εκατομμύριο αγανακτισμένοι πολίτες διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος και έστρεφαν τα πέντε δάκτυλα προς τη βουλή. Δεν ίδρωσε το αφτί κανενός ούτε και τότε.

Προτιμούν να δοκιμάζουν τα όρια της κοινωνικής αγανάκτησης παρά να ζητούν οι ίδιοι τον περιορισμό των προνομίων τους. ΥΓ. Για να είμαστε δίκαιοι ΚΚΕ ΣΥΝ έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει ζητήσει την κατάργηση της, αλλά και εξορθολογισμό των βουλευτικών προνομίων. ΤΣ

14/2/12

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ!



14 Φεβρουαρίου 2012

Απαντώντας στους πολυάριθμους φίλους που με ρωτούν,
γιατί συνεχίζω να απουσιάζω από της εκπομπή
“Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ”, παραθέτω το κείμενο
της επιστολής παραίτησης,
που απέστειλα στη διοίκησης της ΕΡΤ:
 

Αθήνα 13 Φεβρουαρίου 2012 

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της επιτροπής επιλογής προσωπικού 
 
Κάτω από τις δραματικές συνθήκες που πλέον διαμορφώνονται στην κοινωνία και με δεδομένη την κατάρρευση του επαγγέλματός μας, με τις πολλές εκατοντάδες ανέργους συναδέλφους, αδυνατώ για ηθικούς λόγους και για λόγους δικαιοσύνης, να αποδεχθώ την ανανέωση της σύμβασής μου. 

Σεβόμενος απολύτως τον κανόνα που ορθώς όρισε η ΕΡΤ περί μονοθεσίας και με το δεδομένο πως (για την ώρα τουλάχιστον) έχω απασχόληση, θεωρώ δίκαιο να παραχωρήθεί η θέση μου σε άλλον συνάδελφο, ο οποίος να είναι άνεργος, εάν αυτό είναι εφικτό. Και αυτό γιατί η παραίτηση μου από την θέση εργασίας που κατέχω στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα προκαλέσει κατ’ ανάγκη την πρόσληψη άλλου συνεδέλφου στη θέση μου, σε αντίθεση με την ΕΡΤ, όπου η μη αποδοχή της πρόσληψής μου, θα επιφέρει την αντικατάστασή μου. 

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους στην ΕΡΤ, δημοσιογράφους και τεχνικούς, για την άψογη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την επίδειξη συναδελφικότητας και αμοιβαίου σεβασμού. Θερμά ευχαριστώ και τα μέλη της επιτροπής για την πρόταση ανανέωσης της σύμβασής μου, που θεωρώ πως αποτελεί αναγνώριση της παρουσίας μου στην επιχείρηση. 

Θα συνεχίσω να θεωρώ τον εαυτό μου μέλος της οικογένειας της ΕΡΤ, καθώς μόνο καλές αναμνήσεις έχω απο τη συνεργασία μου επί δώδεκα συνεχή χρόνια. Νιώθω τυχερός και ευγνώμων συνάμα, που μου δόθηκε η δυνατότητα να καλύψω ιστορικής σημασίας γεγονότα, από ιδιαίτερα προβεβλημένες θέσεις εργασίας, που μου εμπιστεύτηκε η ΕΡΤ. 

 Ελπίζω κάποια στιγμή, σε καλύτερες και προσφορότερες συνθήκες να μου δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθώ στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η οποία μου παρείχε όλα αυτά τα χρόνια τη δυνατότητα να ασκώ το λειτούργημά μου σε συνθήκες που μου εξασφάλιζαν αξιοπρέπεια και ελευθερία έκφρασης. 

Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα δε σε έναν προς έναν τους συναδέλφους του «Σαββατοκύριακού στη ΝΕΤ», που συνεργαστήκαμε με άψογο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια! 

Με εκτίμηση και συναδελφική αλληλεγγύη 

Τάκης Σπηλιόπουλος