4/2/12

ΑΝΤΙΟ ΕΥΡΩΠΗ! ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012
Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα, είναι προς τα που βαδίζει η χώρα; Και αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται. Αν δηλαδη θα χρεοκοπήσουμε ή όχι και αν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη ή θα επιστρέψουμε στα Βαλκάνια. Αφορά και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, καθώς ως γνωστόν το πολιτικό σύστημα έχει ήδη χρεοκοπήσει!

Σε ότι έχει να κάνει με το πρώτο ερώτημα, η απάντηση παρότι δυσάρεστη, μοιάζει ευκολότερη. Φαίνεται ολτι ωριμάζει η άποψη πως αν δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακό και απρόβλεπτο, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την χρεοκοπία. Άλλωστε είναι γνωστό πως εδώ και καιρό κυβερνήσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες, προετοιμάζονται για το λεγόμενο “plan B”, την αποχώρηση της Ελλάδας από το Ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως την επαύριο του φόρουμ του Νταβός, υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα στον ξενο τύπο συμφωνα με τα οποια οι συμμετέχοντεσ άλλα έλεγαν για το “Ελληνικό ζήτημα" ενώπιον του τηλεοπτικού φακού και άλλα στις κατ' ιδίαν συζητήσεις. Όπως έγραψε η έγκυρη Handelsblatt, ενώ δημοσίως οι πολιτικοί εμφανίζονταν αισιόδοξοι πως η χώρα μας θα καταφέρει να παραμείνει στο Ευρώ, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, δεν υπήρχε ίχνος αισιοδοξίας πως μπορεί η Ελλάδα να τα καταφέρει. Εκτιμούσαν πως ακόμη και μετά το κούρεμα του χρέους, η χώρα μας έχει λίγες πιθανότητες να μην χρεοκοπήσει και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το γεγονός πως διανύουμε την πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης, με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο να συνεχίζει να αυξάνεται κάθε μέρα κατά 75 εκατομμύρια ευρώ, την αδυναμία οικοδόμησης ανταγωνιστικών δομών στην οικονομία και προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων εκτός ευρωζώνης! Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως τα περιθώρια στενεύουν δραματικά και πως η χώρα, αν θέλει να συνεχίσει να είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, οφείλει να ξεπεράσει τον εαυτό της. Να κάνει την υπέρβαση.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή με συμβατικά χαρακτηριστικά, εκεί που οδηγήθηκαν τα πράγματα, είναι καταδικαστική και μας οδηγεί δεκαετίες πίσω! Το ερώτημα είναι, τι πιθανότητες έχει ένα ανίκανο και διαβρωμένο πολιτικό σύστημα, να ξεπεράσει τον εαυτό του; Με απαξιωμένα πρόσωπα και με κόμματα ανύπαρκτα, που έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά και οικονομικά; Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, με τις σημερινές δομές και τα χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να δώσει τη λύση. Γιατί αφ' ενός είναι αυτό που οδήγησε εδώ τα πράγματα και αφ' ετέρου απέτυχε να βρει λύσεις δύο χρόνια τώρα.

Το να ελπίζει κανείς πως η ΝΔ με τις τεράστιες εσωτερικές αντιφάσεις ή το σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ θα λύσουν το πρόβλημα, είναι απλώς ανοησία! Είναι προφανές πως η χώρα έχει ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής, που θα της ξαναδώσει προοπτική και θα εμπνεύσει την κοινωνία. Που θα φέρει στο προσκήνιο καινούργια πρόσωπα και νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Ανθρώπους που θα προτάξουν το συμφέρον της χώρας και θα κάνουν κυρίαρχη τη λογική και το αυτονόητο και όχι τις προσωπικές τους φιλοδοξίες! Το δυσάρεστο είναι πως τίποτα απ' όλα αυτά, δεν είναι ορατό στον ορίζοντα! Δεν υπάρχει κανένα σημάδι, πως κάτι μπορεί να αλλάξει πριν να είναι αργά!

Και όσο αυτό αργεί να συμβεί, τόσο θα υπάρχει χώρος για κάθε λογής λαϊκιστές προφήτες, να διαλαλούν και κυρίως να πωλουν την πραμάτεια τους! Οι Κροατικές εφημερίδες με τον τίτλο “Goodbye Balkans” ανήγγειλαν στις 23 Ιανουαρίου το ταξίδι της χώρας τους από τα Βαλκάνια προς την Ευρώπη. Ο φόβος να καλύψουμε το κενό που άφησαν πίσω τους και να πούμε “Welcome Balkans” είναι υπαρκτός και δεν πρόκειται για απλή εικασία.
Δημοσιεύτηκε στην Ισοτιμία