9/11/12

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ;

9 Νοεμβρίου 2012
Το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία αποθεσμοποίησης, έχει τονιστεί κατ' επανάληψη. Ισχυροί θεσμοί, ακρογωνιαίοι λίθοι του πολιτεύματος, που δομήθηκαν με μεγάλη προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες, καταρρέουν, χωρίς να υπάρχει αντίδραση.

Θεσμικές διαδικασίες χρόνων, που βοήθησαν την χώρα σε δύσκολες εποχές να σταθεί στα πόδια της, φθίνουν με γρήγορους ρυθμούς. Η οικονομική κρίση φαίνεται πως επιταχύνει αυτή τη διαδικασία της φθοράς και της απαξίωσης. Οι πρακτικές της ανερμάτιστης πολιτικής εξουσίας επί σειρά ετών, η αποσάθρωση της κρατικής μηχανής, αλλά κυρίως ο άκρατος λαϊκισμός που έχει επικρατήσει επί των πάντων, έχουν αποψιλώσει επικίνδυνα τη λειτουργία του πολιτεύματος από τις βασικές δομές και τις στοιχειώδεις θεσμικές διαδικασίες!

Τα παραδείγματα άπειρα. Η αδυναμία του κράτους να προστατέψει τους πολίτες σε περιοχές που έχουν μεταβληθεί σε γκέτο ανομίας. Οι έλεγχοι σε μικροπωλητές από τις ομάδες της Χρυσής Αυγής και τα περιστατικά βίας κατά των μεταναστών. Τα αναρίθμητα περιστατικά τρομοκράτησης από τις καταδρομικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να διαλύσουν τις συνεδριάσεις των πανεπιστημιακών οργάνων, να παρεμποδίσουν τις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ και να στοχοποιήσουν όσους έχουν αντίθετη άποψη.

Και εκεί που νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα, προχθές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (η ασυλία είναι ο ορισμός την νομιμοφανούς παρανομίας) και στελέχη του κόμματος, εν είδει περιπόλου, βγήκαν στους δρόμους και ζητούσαν ταυτότητες! Επιχείρησαν να ελέγξουν (σε περιοχές εκτός των χώρων των συλλαλητηρίων), αστυνομικούς της ασφάλειας, τους οποίους φωτογράφισαν και εξέθεσαν σε φιλικό ιστότοπο, παραδίδοντάς τους βορά στους αντιεξουσιαστές! Περιστατικό που δείχνει πως έχει χαθεί το μέτρο και κάθε έννοια σεβασμού στους θεσμούς.

Αυτό επισήμως έγινε σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “για να προστατευτεί το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα στη συνάθροιση”. Ανεπισήμως ο λόγος ήταν να σταματήσουν οι προσαγωγές νεαρών, πριν τις μεγάλες διαδηλώσεις, όταν διαπιστωθεί μετά από έλεγχο, πως είναι ύποπτοι για διάπραξη αδικημάτων, εφόσον έχουν επάνω τους σφυριά, ρόπαλα, μολότοφ κλπ.

Αργότερα, το απόγευμα της ίδιας μέρας, λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα η κρίσιμη συνεδρίαση στη βουλή, όταν οι υπάλληλοι αποφάσισαν να απεργήσουν και απείλησαν να μπουκάρουν στην αίθουσα της ολομέλειας, με αφορμή τροπολογία που τους εξομοίωνε με τους υπαλλήλους του δημοσίου. Τελικά αποσύρθηκε η τροπολογία και η βουλή δεν έγινε Κούγκι!

Ο καθένας πλέον δικαιούται να κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι, χωρίς συνέπειες και χωρίς κόστος! Ο λαϊκισμός που έχει διαβρώσει τα πάντα, δίνει άλλοθι σε κάθε είδους θεσμική εκτροπή. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εκτός αν θέλουμε να διαλύσουμε τη χώρα. Η κατηφόρα που έχουμε πάρει οδηγεί με ακρίβεια στον γκρεμό.

Είναι επιτέλους υποχρέωση όλου του πολιτικού κόσμου, να δεσμευτεί στην τήρηση των κανόνων και να προασπίσει τους θεσμούς και τη νομιμότητα, πριν να είναι αργά. Είναι καθήκον της κυβέρνησης να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και προς τα κόμματα αλλά κυρίως προς την κοινωνία, προκειμένου να βάλει με κάθε τρόπο, τα πράγματα στη θέση τους.

3 σχόλια:

 1. Aγαπητέ Τ.Σ. Επικαλούμαι την καλή σου δημοσιογραφική ενημέρωση για το εξής: Αληθεύει ότι αυτοί οι αστυνομικοί έφεραν σακίδια και κουκούλες; Το άκουσα χθες από απογευματινή εκπομπή του SKY radio.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος10/11/12, 5:57 μ.μ.

  Κύριε Σπηλιόπουλε,

  Από τον ωκεανό σαθρότητας που λέγεται Ελλάδα του 2012 (2011, 2010, 2009 κ.ο.κ.) θεωρείται, λοιπόν, ότι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ο ΣΥΡΙΖΑ (σαν πολιτικό κόμμα) φταίει για όλα.

  Σαν “ουδέτερος” δημοσιογράφος που είσθε είμαι σίγουρος λοιπόν ότι θα “απολαύσετε μέχρι εμπέδωσης” το συνημμένο video.
  http://www.youtube.com/watch?v=nRBo1EdO40c

  Γιάννης- Χανιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντι άλλου σχολίου:
  http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=235823

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...