5/11/12

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΙΧΤΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ!

5 Νοεμβρίου 2012
Αυτοί που πρώτοι απ' όλους θα έπρεπε να νιώθουν “ιερή αγανάκτηση” από την αποκάλυψη του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ, δεν θα έπρεπε να είναι ούτε ο πολιτικός κόσμος συλλήβδην, ούτε η κοινωνία. Το αρνητικό προνόμιο, κανονικά ανήκει στους πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του.

Κάθε έντιμος άνθρωπος, όταν ξαφνικά συνειδητοποιεί πως εξαπατήθηκε και πως στην πλάτη του παίχτηκε ένα βρώμικο παιγνίδι σε βάρος της κοινωνίας (και του δημόσιου συμφέροντος), αντιδρά οργισμένα και ζητά ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Η αποκάλυψη πως για δύο χρόνια, είχε υφανθεί με δόλιο τρόπο ένα πέπλο που σκέπαζε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, θα έπρεπε να είχε ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, του παλιού και του καινούργιου.

Το γεγονός πως η λίστα περιείχε ηχηρά ονόματα, με καταθέσεις εκατομμυρίων ελεγχόμενης νομιμότητας, σε ελβετική τράπεζα, είναι σοβαρός λόγος. Ειδικά όταν η κοινωνία λιμοκτονεί και βυθίζεται στον ζόφο και την ανέχεια, αδυνατώντας να αντέξει το βάρος των άδικων μέτρων. Σε κανονικές συνθήκες και για κανονικούς ανθρώπους, η εξαπάτηση αυτή ισοδυναμεί με ηθική μείωση και εξευτελισμό!

Πόσο μάλλον όταν ως πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής, εκπροσωπείς εκτός από τον εαυτό σου και αυτούς που σε ψήφισαν! Όταν επί δύο χρόνια δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα και έχεις με πάθος και πειθώ στηρίξει ισοπεδωτικά και κοινωνικά άδικα μέτρα! Η εμπλοκή δύο κορυφαίων ονομάτων από το ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργών Οικονομικών, ο ένας στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο άλλος νυν Πρόεδρος του κόμματος, σε μια τόσο ύποπτη και περίεργη περίοδο, δεν προκάλεσε την αναμενόμενη έκρηξη των στελεχών του κινήματος.

Πλην ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων, που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Δεν βρέθηκαν πολλοί που να θίχτηκαν και να δήλωσαν πως εξαπατήθηκαν. Όμως η απόκρυψη της λίστας, οι παιδαριώδεις δικαιολογίες και τα ψέματα, αλλά κυρίως η άφεση αμαρτιών που επιχειρήθηκε για τα ονόματα που περιείχε, συνιστούν σκάνδαλο πρώτης γραμμής.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, που η ηθική διάσταση ενός σκανδάλου, ξεπερνάει κατά πολύ σε μέγεθος την οικονομική και την πολιτική του πλευρά. Ίσως όμως όλα αυτά, να είναι και μια καλή απάντηση στο ερώτημα, γιατί ο λαός περιφρονεί τόσο υποτιμητικά το ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και οι ανύπαρκτες αντιδράσεις, φωτίζουν το σαθρό ηθικό υπόβαθρο όλων αυτών των μεγαλόσχημων σωτήρων της χώρας.

Σήμερα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, υπερτερεί ο αγώνας για την πολιτική επιβίωση των στελεχών του, που ετοιμάζουν βαλίτσες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν βγει μαχαίρια για χίλιους δύο λόγους, όχι όμως για τη λίστα. Αδυνατούν οι κεραίες τους να το αξιολογήσουν, ίσως γιατί είναι εκτός του αξιακού τους πεδίου. Εκτός, αν εθισμένοι στον πολιτικό αμοραλισμό, θεωρούν την αυθαιρεσία και την συγκάλυψη δικαίωμα του κάθε υπουργού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...