11/10/12

Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

11 Οκτωβρίου 2012
Δηλαδή τι περιμέναμε; Να μας πει η Μέρκελ πόσο καλοί είμαστε και πόσο πολύ μας συμπαθεί και μας συμπονά; Και πως για να απαλύνει τον πόνο μας, θα μας δώσει έξτρα δανεικά, παράταση του χρόνου προσαρμογής και θα μειώσει το χρέος μας! Και να καιγόταν από την επιθυμία, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα, γιατί δεν είναι στο χέρι της. Αφορά την τρόικα και έχει αξεπέραστες τεχνικής και πολιτικής φύσεως δυσκολίες.

Αλλά και στο χέρι της να ήταν, αν το επιχειρούσε θα έβγαινε χαμένη, καθώς θα έβρισκε απέναντί της την κοινή γνώμη της χώρας της, αλλά και πολλών άλλων χωρών της ευρωζώνης. Όσοι πιστεύουν πως οι κακοί Γερμανοί, έχουν κρύψει στα θησαυροφυλάκια τους τα δικά μας χρήματα και για να μας τιμωρήσουν, επειδή είμαστε απείθαρχοι, αρνούνται να μας τα δώσουν, κάνουν κάποιο λάθος. Πουθενά δεν βρίσκονται κλειδωμένα τα ανύπαρκτα χρήματά μας και καμία Μέρκελ στον κόσμο δεν μπορεί να μας βοηθήσει, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα. Ως εκ τούτου η αποτίμηση της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου στην Αθήνα, με τη λογική του άσπρου ή του μαύρου, είναι άστοχη.

Αυτό που θα καθορίσει το μέλλον μας και θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε ή να επωφεληθούμε από μια μελλοντική πολιτική λύση, είναι να παραμείνουμε συνεπείς σε όσα δεσμευτήκαμε. Είναι κοινό μυστικό πως το πρόβλημα από εδώ και πέρα, δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό. Το Ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει και η πολιτική της άγριας λιτότητας δεν είναι η λύση. Το ίδιο ισχύει για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Αντίθετα λίγο απέχει από το να προκαλέσει τεράστια κοινωνική έκρηξη, σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο.

Όλα δείχνουν πως από τη στιγμή που αποφασίστηκε η διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης, είμαστε πολύ κοντά στην αναζήτηση πολιτικής λύσης. Ενδεχομένως στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου να ξέρουμε προς τα που θα οδηγηθούν τα πράγματα. Ρεαλιστικά λοιπόν, ενόψει των επικείμενων σημαντικών αποφάσεων, η επίσκεψη Μέρκελ είχε καθοριστική σημασία. Και είναι άνευ αξίας το γεγονός, πως δεν είπε αυτά που θα θέλαμε να ακούσουμε

ΥΓ. Αν διαδηλώνουμε για ότι είναι εθνικώς επιζήμιο και όχι για ότι είναι πολιτικώς ωφέλιμο,“πιο λογική” θα ήταν η διαμαρτυρία κατά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, καθώς η χώρα του υποθάλπει την παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα. Από τις φωτογραφίες των γραφικών (ευτυχώς ελάχιστων) που έκαναν την εμφάνισή τους στο Σύνταγμα, καίγοντας Γερμανικές σημαίες, με στολές των ες- ες και ανεμίζοντας σβάστικες, που κατέκλυσαν τα Γερμανικά ΜΜΕ, σίγουρα δεν κερδίσαμε τίποτα! Ας μην λησμονήσουμε άλλωστε πως στη Γερμανία το ναζιστικό κόμμα είναι εκτός νόμου, ενώ στην Ελλάδα είναι τρίτο κόμμα πλέον και μάλιστα βρίσκεται στο κοινοβούλιο!

1 σχόλιο:

  1. μα γιατί λέτε ότι το πρόγραμμα απέτυχε; η ουσία πίσω από όλη την αντίθεση στην κ. Μέρκελ είναι ακριβώς ότι το πρόγραμμα πέτυχε και πετυχαίνει κάθε μέρα που βυθίζουν τη χώρα στο σκοτάδι.

    Αυτό ακριβώς θέλει η ισχυρή Γερμανία και η ΕΕ που την ελέγχει η Γερμανία. Να μας πτωχεύσουν και έπειτα να "επενδύσουν" στη χώρα μας με τους πλέον αποικιοκρατικούς όρους που μπορούν.
    Αυτό φαίνεται καθημερινά.

    Με επιχειρήματα, που κάθε σοβαρός οικονομολόγος ξέρει ότι είναι γελοία, περί ανταγωνιστικότητας έχουν βουλιάξει τους μισθούς. Είναι προφανές ότι η μείωση των μισθών δεν συμφέρει τη χώρα μας, γιατί ούτε η ανταγωνιστικότητα αυξάνεται, ούτε κερδίζει η Ελληνική οικονομία. Ποιος κερδίζει λοιπόν; μα φυσικά οι "επενδυτές" όταν έρθουν να χτίσουν τα εργοστάσιά τους στην Ελλάδα. Και μην μου πείτε ότι είναι καλύτερα να δουλεύει κάποιος έστω και με χαμηλό μισθό. Αυτό είναι ακριβώς το δίλημμα που περνούν μέσα από το ΜΜΕ, νεκρός ή δούλος;
    Αλοίμονο αν οι ισχυροί δανειστές μας θέλανε να κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική. Γιατί να έχουν έναν ανταγωνιστή στη διεθνή οικονομία; Καλύτερα να έχουν δωρεάν εργατικό δυναμικό -έτσι θα κερδίζουν περισσότερα.
    Δεν είναι τυχαίες οι ειδικές ζώνες που συζητάνε κυρίως στη Θράκη και ότι ο κ. Χούφτελ κάνει τις περιοδείες του για να γνωρίσει τις ευκαιρίες για τη χώρα του. Και μην μου πείτε ότι τον έστειλε η Γερμανία για να μας βοηθήσει. Γιατί να μας βοηθήσει;

    Από τις επενδύσεις που τόσο παρακαλάμε να έρθουν (αφού διώξαμε πρώτα τις δικές μας μεγάλες εταιρίες και κλείσαμε όλες τις μικρές επιχειρήσεις), εμείς τι θα κερδίσουμε; Οι ξένες εταιρίες φυσικά θα βγάζουν τα κέρδη στην πατρίδα τους. Μόνο οι μισθοί πείνας θα μένουν στη χώρα μας.

    Η παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα θα είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αν ξεκινήσουν τα εργοστάσια στη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τι θα κερδίσει η χώρα;

    Είδατε ποιους "Έλληνες" επιχειρηματίες συνάντησε η κ. Μέρκελ. Αυτό δείχνει ακριβώς τις προθέσεις της Γερμανίας για το μέλλον της Ελλάδας.

    Και άλλα πολλά θα μπορούσα να γράψω, αλλά δεν θέλω να με πείτε γραφικό και ότι επαναλαμβάνω κοινοτυπίες. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα που επέβαλε η Τρόικα στην Ελλάδα, με κύριο εποπτεύοντα τη Γερμανία, πέτυχε και πετυχαίνει κάθε μέρα. Αυτό είναι το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή