18/9/12

Νόμος είναι το δίκαιο του κακομοίρη!

18 Σεπτεμβρίου 2012
Μια ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών. Συντετριμμένος, με το γνωστό ύφος συμπόνοιας που χρησιμοποιεί τον τελευταίο καιρό, είπε πως: “το χειρότερο είναι, ότι πολύ σύντομα οι γονείς και ιδιαίτερα οι λαϊκές οικογένειες, θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και θα πληρώσουν από το υστέρημά τους τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία”, και εννοούσε το πετρέλαιο για τη θέρμανση, τα σπασμένα τζάμια που πρέπει να αντικατασταθούν, την καθαριότητα και τη σίτιση.

Αυτά τα είπε για τις ανάγκες της στιγμής, γιατί λίγα 24ωρα μετά, το σκηνικό άλλαξε. Στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, ξέχασε “τις λαϊκές οικογένειες που βάζουν το χέρι στη τσέπη” και συμπόνεσε αυτούς που βάζουν χέρι, στην τσέπη των λαϊκών οικογενειών. Όπως είπε: “Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι ο εκπαιδευτικός να ζει με αξιοπρέπεια. (...) Όταν τον εξαθλιώνεις πρέπει να βρει έναν τρόπο να ζήσει”. Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας συμπάσχει και με τον φτωχό οικογενειάρχη που πληρώνει άδικα, αλλά και με τον φτωχό καθηγητή, που τα παίρνει (από τον φτωχό οικογενειάρχη), για να διδάξει στα παιδιά του, αυτά που δεν τους διδάσκει στην τάξη. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος!

Τώρα αν ο καθηγητής κλέβει, εκτός από τον γονιό και το κράτος, αν υπάρχει ζήτημα προνομιακής μεταχείρισης του “πελάτη”, έναντι των υπολοίπων μαθητών που δεν πληρώνουν, αν παραβαίνει τον νόμο, δεν έκανε τον κόπο να αναφερθεί σχετικά, καθώς “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”. Αυτού που τα παίρνει, όχι αυτού που πληρώνει! Δεν έχει επί της ουσίας αξία όλη αυτή η κουβέντα, καθώς ο νόμος είναι ούτως ή άλλως, υπέρτερος των απόψεων οποιουδήποτε πολιτικού. Το ίδιο και η ηθική διάσταση του ζητήματος.

Δείχνει όμως της προχειρότητα και την ευκολία που διολισθαίνει στον λαϊκισμό. Άλλωστε αν αποδεχτούμε τη λογική “του κακομοίρη που πρέπει να ζήσει”, πρέπει να επιτρέψουμε στους δικαστές να τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι, στους αστυνομικούς να κάνουν τα στραβά μάτια εκεί που λαδώνονται και στους γιατρούς να παίρνουν νόμιμα το φακελάκι. Όλοι αυτοί έχουν μικρό μισθό και δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές, όπως λέει και ο κύριος Τσίπρας, να ζήσουν με αξιοπρέπεια!
Ενδεχομένως και αυτοί που στη Ζάκυνθο δήλωναν τυφλοί χωρίς να είναι, να το έκαναν γιατί δεν τους έφταναν τα χρήματα, να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Δεν είναι καινούργιο όλο αυτό. Το πολιτικό παιγνίδι στην Ελλάδα, ποτέ δεν είχε κανόνες. Ο ανταγωνισμός βασιζόταν στον λαϊκισμό και στην παροχολογία. Θυμηθείτε πως και στις πρόσφατες εκλογές, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν έγινε καμία αναφορά στο πακέτο των 11,8 δισ, που συζητάμε σήμερα! Σαν να μην υπήρχε...Γιατί να αλλάξουν οι συνήθειες σήμερα;

3 σχόλια:

 1. Δυστυχώς κ. Σπηλιόπουλε ακολουθείτε την πεπατημένη των συναδέλφων σας, που προσπαθούν να αναδείξουν τη μαύρη οικονομία, το "όλοι όσοι διαμαρτύρονται τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι", τα μαϊμού επιδόματα κλπ., θέματα γνωστά και κατακριτέα από όλους, αλλά που λέγονται μόνο και μόνο για να μειώσουν τη σημασία των διαμαρτυριών.

  Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε στο να υποστηρίζει κανείς και τους γονείς και τους δασκάλους? Ακριβώς έτσι είναι η κατάσταση, η κρίση, η κοροϊδία και η απάτη εις βάρος της χώρας μας έχουν θύματα και τους μεν και τους δε. Εσείς αντί θα βρείτε τους πραγματικούς φταίχτες προσπαθείτε να αναδείξετε τον έναν ως φταίχτη (δεν κατάλαβα πώς οι δάσκαλοι τα παίρνουν από τον οικογενειάρχη) και να στρέψετε τον έναν εναντίον του άλλου.
  Δυστυχώς είναι ένα φτηνό παιχνίδι που δεν πιάνει πια. Κρίμα όμως γιατί μέσα από τη σελίδα σας θα περίμενα κάτι αυθεντικό, όχι επανάληψη της φτηνής δημοσιογραφίας που προσπαθεί να καθοδηγήσει τις συνειδήσεις αντί να αναδείξει την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από όσα φαίνονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η πρόθεσή και η διάθεσή μου, δεν είχε καμία σχέση με όσα αναφέρετε. Αυτό που ήθελα να αναδείξω είναι ο άκρατος και ισοπεδωτικός λαϊκισμός της πολιτικής και των πολιτικών, που όλα τα χωράει και όλα μπορεί να τα συμπεριλάβει, ακόμη και αν είναι αντίθετα ή ανόμοια, ακόμη και αν αντιβαίνουν τη νομιμότητα ή παραβιάζουν την κοινή λογική. Και μάλιστα για να μην θεωρηθεί προνόμιο του Τσίπρα, αναφέρθηκα στον “ολοκληρωτικό” λαϊκισμό της προεκλογικής περιόδου, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν είπαν κουβέντα για τον επικείμενο Αρμαγεδδώνα των 11,5 δισ ! Εκτός αν εσείς δεν διακρίνετε πουθενά τον κραυγαλέο λαϊκισμό και την υπέρμετρη υποκρισία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως συμφωνώ μαζί σας. Ότι είναι κατακριτέο, είναι κατακριτέο. Τέλος! Φτηνό παιγνίδι είναι να δικαιώνουμε και να ενδύουμε με ηθικό μανδύα, οποιαδήποτε αντικοινωνική συμπεριφορά, γιατί υπάρχει κάποιος άλλος που είναι περισσότερο ανήθικος και ανάλγητος! Αν είναι έτσι, τότε ας ορίσουμε τον πήχη της νομιμότητας! Να βρούμε ένα ποσό αμοιβής, που πάνω από αυτό δεν επιτρέπεται να τα παίρνει, ένας δημόσιος λειτουργός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι και εσείς παρεξήσατε τη διάθεσή μου. Σε αυτά που λέτε δεν διαφωνώ και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς. Είναι όμωςγνωστά και επαναλαμβάνονται καθημερινά. Βαρέθηκα να ακούω για τους τυφλούς της Ζακύνθου. Φυσικά πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Διαφωνεί κανείς? Σας εκτιμώ ως δημοσιογράφω, αλλά περιμένω να με πάτε παραπέρα, γιατί γίνεται αυτό, τι φταίει, πώς θα λυθεί και ακόμα τι πρέπει να κάνουμε. Έχω βαρεθεί να διαπιστώνουμε απλά το χάλι μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...