14/9/12

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (και τους υπαλλήλους του)

14 Σεπτεμβρίου 2012
Η κοινωνία μας, λόγω των ειδικών συνθηκών, τείνει ολοένα και περισσότερο να μεταβληθεί σε κοινωνία δύο ταχυτήτων. Στην τάξη των εργαζομένων και στην τάξη των ανέργων. Τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι αποκαρδιωτικά. Η ανεργία έφτασε στο 23,6%!

Επισήμως 1.168.761 συμπολίτες μας είναι άνεργοι, 44%(!) περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως κάθε μέρα που περνούσε, 1000 άτομα (όσοι εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε μια μεγάλη Ελληνική κωμόπολη) έχαναν τη δουλειά τους! Το ακόμη χειρότερο είναι πως σχεδόν το 60%, δηλαδή 700.000, παραμένουν άνεργοι για περισσότερο από έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν κανένα εισόδημα, αφού πλέον έχουν σταματήσει να λαμβάνουν το (πενιχρό) επίδομα ανεργίας.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως τα στοιχεία της επίσημης ανεργίας, αποκλίνουν κατά πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για να θεωρηθεί κάποιος, πως δεν είναι άνεργος, αρκεί να έχει δουλέψει έστω μια ώρα, στη διάρκεια της εβδομάδας που πραγματοποιείται η έρευνα. Το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ, έχει υπολογίσει πως η πραγματική ανεργία είναι πέντε εκατοστιαίες μονάδες παραπάνω! Αυτό σημαίνει πως οι πραγματικά άνεργοι σήμερα, ανέρχονται στο 28,6% του εργατικού δυναμικού.

Κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς, προκύπτει πως οι απασχολούμενοι στη χώρα μας συνολικά είναι τρία εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες και οι άνεργοι ενάμισι εκατομμύριο. Αν αφαιρέσουμε από όσους εργάζονται, τους 720.000 που είναι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα και έχουν εξασφαλισμένη εργασία, προκύπτει πως από τους συνολικά 2.800.000 εργαζόμενους στην ελεύθερη αγορά, το 53% δεν έχει δουλειά! Πρακτικά, ένας στους δύο, είναι πλέον άνεργος! Σε αυτούς μάλιστα δεν περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι κλπ, που τα έσοδά τους δεν καλύπτουν ούτε καν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού!

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα σήμερα στην κοινωνία, η οποία μάλιστα θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Οι εκτιμήσεις του (πάντα έγκυρου) Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναφέρουν πως η στατιστική ανεργία στο τέλος του 2013 θα φθάσει το 29%, ενώ η πραγματική θα ξεπεράσει το 34%. Μιλάμε για αληθινή κόλαση! Επειδή αυτές τις ημέρες γίνεται πολύς λόγος για την εφεδρεία στο Δημόσιο, προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις, φαντάζει κραυγαλέα άδικο, στις παρούσες δραματικές συνθήκες, να διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι σε περιούσιους και σε παρίες!

Οι μεν του ιδιωτικού τομέα να απολύονται κατά χιλιάδες και να αρκούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο γλίσχρο επίδομα ανεργίας (360 ευρώ μηνιαίως), την ώρα που στο Δημόσιο δίδονται κίνητρα, όπως ο 60% του μισθού και η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου, ώστε να συνταξιοδοτηθούν! Στη δίνη μιας ανθρωπιστικής κρίσης, δεν μπορεί να υπάρχουν τα δικά μας παιδιά και τα ξένα! Οφείλει το κράτος, να εξασφαλίσει συνθήκες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, για όλους τους πολίτες του! Να βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο και αυτούς που δεν αποτελούν τη συνήθη κομματική πελατεία!

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος17/9/12, 7:39 μ.μ.

    υπάρχει εκτίμηση για αυτους που δηλώνουν άνεργοι στον ΟΑΕΔ αλλά δουλευουν σε μαύρη εργασία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή