30/8/12

Η χώρα του 25%!

30 Αυγούστου 2012
Στη χώρα μας, η κοινωνία αποτελείται από δύο κατηγορίες πολιτών. Η μια κατηγορία είναι τα κορόιδα, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία. Συνήθως πρόκειται για αφελείς και ανυποψίαστους φορολογούμενους, που το κράτος τους στύβει και τους παίρνει από την τσέπη μέχρι και την τελευταία δεκάρα. Οποτεδήποτε το ταμείο αδειάζει, αυτοί αγόγγυστα συνεισφέρουν, ακόμη και όταν δεν έχουν.

Η άλλη κατηγορία, είναι τα λαμόγια. Μπορεί μεν να αποτελούν μειοψηφία, αλλά διαθέτουν τεράστια δύναμη. Τόσο μεγάλη, ώστε υποχρεώνουν τα κορόιδα να πληρώνουν για λογαριασμό τους, όλα τους τα χρέη και τις υποχρεώσεις προς το κράτος. Τα λαμόγια όταν βάζουν το χέρι στην τσέπη, το κάνουν αποκλειστικά για τον εαυτό τους. Σε αντίθεση με τα κορόιδα, που το κάνουν σχεδόν πάντα για να πληρώνουν φόρους και να μειώνουν τα ελλείμματα του κράτους. Καλή ώρα τώρα, που έρχεται η λυπητερή με τα 11,8 ή 13,4 ή 14 δισ ευρώ, για τα επόμενα δύο χρόνια.

 Όσο υπερβολικό και αν φαντάζει αυτό, ελάχιστα απέχει από την πραγματικότητα. Αρκεί να δει κανείς τους αριθμούς και να κάνει τις σχετικές συγκρίσεις. Για παράδειγμα η επίσημη παραοικονομία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέρχεται στο 24,3% του ΑΕΠ. Το ένα τέταρτο το παραγόμενου πλούτου, είναι μαύρο χρήμα! Σαράντα οκτώ δισ ευρώ ετησίως, είναι το συνολικό προϊόν της παραοικονομίας. Αυτό σημαίνει πως η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 20 με 25 δισ ευρώ. Με απλά λόγια, εάν το κράτος μπορούσε να συλλάβει μόλις το 25% της ετήσιας φοροδιαφυγής, δεν θα υπήρχε λόγος να παρθούν μέτρα.

 Θα αρκούσε επίσης και μόνο η πάταξη του παρεμπορίου, για να μην χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και άδικες περικοπές. Σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, ο ετήσιος τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα είναι 25 δισ ευρώ, ποσό που αναλογεί σε 8 δισ ευρώ φόρου, που δεν καταβάλλεται! Και όσο σκαλίζει κανείς τα στοιχεία, τόσο ανακαλύπτει ανάλογα παραδείγματα, που μαρτυρούν ένα ξεχειλωμένο και παραπαίον κράτος, που καταληστεύεται συστηματικά. Για παράδειγμα, η αδήλωτη εργασία υπερβαίνει το 25%. Αυτό σημαίνει ότι για έναν στους τέσσερις εργαζόμενους, δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) και δεν παρακρατείται ο αναλογούν φόρος (εργοδότη και εργαζόμενου).

 Τα αντίστοιχα ποσοστά (για παραοικονομία και αδήλωτη εργασία) στις οικονομικά εύρωστες ευρωπαϊκές χώρες είναι γύρω στο 10%. Αυτό από μόνο του πολλές λύνει πολλές απορίες και απαντά σε ερωτήματα! Ακόμη και στις αστικές συγκοινωνίες όμως, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι επικείμενες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων, εάν δεν υπήρχε η εισιτηριοδιαφυγή, που υπολογίζεται γύρω στο 25%! Ετησίως οι απώλειες εσόδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανέρχονται σε 60- 65 εκατομμύρια ευρώ. Πάνω- κάτω όσα είναι τα συνολικά ελλείμματα των οργανισμών! Είμαστε τελικώς η χώρα του 25%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου