26/7/12

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

26 Ιουλίου 2012
Ένα από τα θετικά του εκλογικού αποτελέσματος, ήταν το γεγονός πως η χώρα εξαγόρασε χρόνο. Όχι απεριόριστο και όχι χωρίς ανταλλάγματα. Όμως τη δεδομένη στιγμή, μπορέσαμε επιτέλους να πάρουμε μια ανάσα.

Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς, ποιο ήταν το κλίμα και οι διαθέσεις στην Ευρώπη για τη χώρα μας και ποια ήταν η κατάσταση στο εσωτερικό. Από παντού δεχόμασταν επικρίσεις για την απραξία μας, είχαμε θέσει εν αμφιβόλω όλες τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές της, κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια είχε παγώσει, ο δημόσιος τομέας είχε σταματήσει να λειτουργεί, τα έσοδα είχαν καταρρεύσει, οι τράπεζες δεν είχαν χρήματα να τροφοδοτήσουν ούτε τα ΑΤΜ και πολλοί είχαν προεξοφλήσει εικόνες πανικού την επόμενη των εκλογών.

Σήμερα ενάμιση μήνα μετά, ο χρόνος που κερδίσαμε, έχει εκπνεύσει. Και η χώρα είναι υποχρεωμένη χωρίς χρονοτριβή να κάνει πράξη, όσα χρειάζονται για να αποκαταστήσει το κύρος και η αξιοπιστία της. Να καλύψει το χαμένο έδαφος και να πείσει για την αλλαγή πλεύσης. Έτσι σήμερα, είμαστε ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας και των δύσκολων αποφάσεων. Με μια διαφορά. Δεν είμαστε πλέον μόνοι! Είναι μαζί μας, στην ίδια θέση και σε παρόμοια κατάσταση, ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος!

Και αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο όφελος από το εκλογικό αποτέλεσμα. Εξακολουθούμε να είμαστε επάνω στο τραίνο, μαζί με όλες τις χώρες της ευρωζώνης, σε μια καθοριστική συγκυρία. Η ώρα που θα πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις, που θα καθορίσουν, όχι μόνο την τύχη του ευρώ, αλλά συνολικά το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έφτασε! Δεν γίνεται αλλιώς, παρά να αναζητηθεί μια ριζοσπαστική λύση, μια συνολική λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αν θέλει η Ε.Ε. να παραμείνει ενωμένη και με κοινό νόμισμα.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ιταλία, ο φόβος η κρίση να μεταφερθεί στην καρδιά της ευρωζώνης, οι ασφυκτικές πιέσεις των οίκων αξιολόγησης που βάζουν τώρα στο στόχαστρο τη Γερμανία και την Ολλανδία, η καθίζηση των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και οι πιέσεις των Αμερικανών προς τη Γερμανία να βάλει νερό στο κρασί της, δημιουργούν τις προϋποθέσεις. Η χώρα μας θα είναι παρούσα σε αυτή τη διαδικασία και θα έχει λόγο!

Το δικαιούται άλλωστε, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει αιματηρές θυσίες και βιώνει δραματικές στερήσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά ως εκ τούτου, σωστά επιλέγει ως πρώτιστο στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας και μετά όλα τα άλλα! Ο δρόμος που έχουμε να βαδίσουμε, είναι ανηφορικός και κρύβει πολλές παγίδες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα που και πως θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια.

Όμως χίλιες φορές να αναζητήσουμε κοινή ευρωπαϊκή μοίρα και να προσπαθήσουμε να επωφεληθούμε από τις μελλοντικές αποφάσεις, παρά να απομονωθούμε, ανίσχυροι διπλωματικά και οικονομικά όπως είμαστε σήμερα, εκτεθειμένοι σε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...