17/7/12

ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΖΕΣΤΗΣ!

17 Ιουλίου 2012
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι χθες το μεσημέρι έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, λόγω της ζέστης. Είναι ότι στο κράτος αυτό, δεν αποφασίζουν αυτοί που έχουν την εξουσιοδότηση και την νομιμοποίηση να το κάνουν!

Η Ακρόπολη έκλεισε, γιατί έτσι αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το σωματείο των υπαλλήλων φύλαξης αρχαιοτήτων, το οποίο στη συνέχεια είχε την καλοσύνη να ενημερώσει για την απόφασή του, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Κατ' αρχήν, με ποιο δικαίωμα μπαίνει λουκέτο στον ιερό βράχο, με το πρόσχημα της ζέστης; Γιατί ο τουρίστας που τίμησε τη χώρα μας, ερχόμενος από την άλλη άκρη της γης και, που πιθανόν να απολαμβάνει τον ήλιο και τη ζέστη, πρέπει να εισπράξει την απογοήτευση; Αν όντως οι συνθήκες είναι δύσκολες, ας μπει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου μια καλαίσθητη πινακίδα, που να προειδοποιεί τους επισκέπτες για τον καύσωνα. Και ας αποφασίσει ο επισκέπτης τι είναι επιθυμεί περισσότερο. Να επισκεφτεί την ακρόπολη ή να προφυλαχθεί από τη ζέστη;

Ή, αν η πρόθεση των συνδικαλιστών ήταν να συνετίσουν και να προφυλάξουν τους άμυαλους τουρίστες, ας έκλεινε το μεσημέρι ο αρχαιολογικός χώρος και ας ξανάνοιγε το απόγευμα, παρατείνοντας τη λειτουργία του. Θα ήταν έστω μια μικρή ένδειξη σεβασμού και επαφής με την κοινή λογική. Όμως η απόφασή τους ήταν να μείνει κλειστός μέχρι τις 8 το απόγευμα, δηλαδή να μην ξανανοίξει!

Το πρόβλημα όμως δεν ήταν οι τουρίστες, ήταν οι φύλακες, που προκειμένου να εργαστούν σε δύσκολες και δυσάρεστες συνθήκες, προτίμησαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αναζητήσουν δροσιά. Ούτως ή άλλως θα πληρωθούν κανονικά! Την ίδια ώρα πάντως που οι αρχαιοφύλακες έχοντας κλείσει το μαγαζί τους, δροσίζονταν, οι εργάτες συνέχιζαν να σκάβουν στο δρόμο, τα γκαρσόνια να πηγαινοφέρνουν παραγγελίες, ο κούριερ να παραδίδει την αλληλογραφία, οι ψήστες να τυλίγουν σουβλάκια και οι αρτοποιοί να ξεφουρνίζουν ψωμί.

Βλέπετε δεν είχαν όλοι αυτοί την πολυτέλεια να κλείσουν το δικό τους μαγαζί! Αλλά στην Ελλάδα ζούμε! Και αλίμονο μας, αν το παράδειγμα των αρχαιοφυλάκων το ακολουθούσαν όσοι έρχονται αντιμέτωποι με τη ζέστη. Θα έπρεπε να κατεβάζει ρολά η χώρα. Μήπως όμως τελικά έχει κατεβάσει ρολά; Που ήταν χθες η επίσημη πολιτεία;

Τι έκανε το αρμόδιο υπουργείο όταν ειδοποιήθηκε από τους συνδικαλιστές, ότι μπαίνει λουκέτο στην Ακρόπολη, με το πρόσχημα της υπερβολικής ζέστης; Ποιος αντέδρασε και τι έκανε για αν αποτρέψει την απαράδεκτη αυτή πρακτική; Θα υπάρξουν κυρώσεις; Κυρίως όμως, θα βρεθεί τρόπος να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός;

Η προκλητική αυθαιρεσία και η εντεινόμενη αποθεσμοποίηση της χώρας, όπως έχουμε γράψει κατ' επανάληψη, είναι το μεγάλο πρόβλημα. Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα. Ο καθένας κάνει αυτό που τον βολεύει, γιατί ξέρει πως δεν υπάρχουν συνέπειες για κανέναν. Ούτε για τον υπάλληλο, αλλά ούτε για τον Υπουργό.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα

    Αρχικά να πω ότι ίσως εχθές οι υπάλληλοι να είχαν κάποιο δίκιο. Γενικά υπάρχει ένας παραλογισμός σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους ανά τον κόσμο. Έχω βρεθεί προ 10ετίας στη Γρανάδα, στο παλάτι Αλάμπρα και δεν μπόρεσα να μπω μέσα, γιατί τους είχαν τελειώσει τα εισιτήρια. Μερικά χρόνια μετά δεν μπόρεσα να δω την Καπέλα Σιστίνα, γιατί οι ουρές ήταν τεράστιες και δεν υπήρχε σωστή οργάνωση.

    Δεν επικρίνω λοιπόν τους υπαλλήλους στην Ακρόπολη για το χθπεσινό, αλλά όμως το "σύστημα" Ακρόπολη πρτέπει να εξαρθρωθεί. Έχω επισκεφθεί πολλές φορές, λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, την Ακρόπολη και πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχει μια πληθώρα ανθρώπων που δεν προσομοιάζουν με τον Ιερό Βράχο. Αφενός οι υπάλληλοι που δεν έχουν ειδικές γνώσεις επί του αντικειμένου και δεν μπορούν να βοηθήσουν τους επισκέπτες πέραν των τυπικών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους να παρεισφρύσουν και να δημιουργείται μια καρικατούρα με πολλές αντεγκλίσεις που δυσφημούν την Ελλάδα. Εκεί λοιπόν πρέπει να γίνει δουλειά από το ΥΠΠΟ.

    ΥΓ. Επισκέφτηκα πρόσφατα το Λονδίνο. Χωρίς να κινούνται σε τρελούς Ολυμπιακούς ρυθμούς έχουν μια τάξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/7/12, 6:31 π.μ.

    γιατι δεν πηγες εσυ στη θεση τους που αντεχεις και τους 45 υπο σκιαν? πηγαινε και στη ροδο απληρωτος, μην πεσει ο τουρισμος....Και ναι ρε φιλε με τετοιες καιρικες συνθηκες ουτε οι εργατες θα επρεπε να σκαβουνε...αλλα με την τρομοκρατια στους χωρους δουλειας μπορει να μιλησει ανθρωπος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή