13/7/12

Η ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

13 Ιουλίου 2012
Πολλές φορές έχουμε γράψει, πως αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα, δεν έχει προηγούμενο. Η κατάσταση σε κάποια κεντρικά σημεία της πόλης, παραπέμπουν χωρίς υπερβολή, σε αφρικανική πρωτεύουσα. Είναι στιγμές, που δεν πιστεύεις αυτό που βλέπεις.

Είναι τόσο ξένο, τόσο αποκρουστικό και αδιανόητο, που δεν χωράει στο μυαλό. Σαν να παρακολουθείς σκηνές από ντοκιμαντέρ και όχι εικόνες από την πόλη σου. Η εγκληματικότητα είναι παρούσα σε κάθε της μορφή. Κλοπές και ληστείες, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, πορνεία και σωματεμπορία, παράνομο εμπόριο και λαθρεμπόριο και ότι άλλο βάζει ο νους.

Στην Ομόνοια, στην Κάνιγγος, παραδίπλα στο Σύνταγμα, στην Ακαδημίας, έξω από το Πολυτεχνείο, τη Νομική, την πρώην ΑΣΟΕ, το Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Κυψέλη, τον Άγιο Παντελεήμονα, την πλατεία Βικτορίας, το Σταθμό Λαρίσης. Παντού υπάρχουν εστίες απροκάλυπτης ανομίας, καθώς η απουσία των εκπροσώπων του νόμου είναι διασφαλισμένη.

Η αλήθεια είναι ότι πριν τις εκλογές, προς στιγμήν κάτι πήγε να γίνει. Όχι σπουδαία πράγματα, αλλά και αυτό το λίγο, καθότι μεσολάβησε το μεσοδιάστημα των δεύτερων εκλογών και η διάλυση του κράτους, δεν είχε συνέχεια, οπότε επιστρέψαμε εκεί που είμασταν. Αυτό που σόκαρε όμως, όσο και η άθλια εικόνα της πόλης, ήταν η αδράνεια και η αδιαφορία της πολιτείας να ασχοληθεί με το πρόβλημα, να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και να επιβάλει την τήρηση της νομιμότητας.

Ο νέος Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, είναι σοβαρός άνθρωπος και έμπειρος πολιτικός. Όμως η ομολογία του, πως έπεσε από τα σύννεφα με όσα είδε στο κέντρο της πρωτεύουσας, δείχνει πόσο μακριά νυχτωμένοι είναι οι πολιτικοί μας και πόσο αγνοούν τα προβλήματα. “Αυτό που είδα, ξεπερνάει καθετί που είχα στην φαντασία μου πριν. Έχουμε πρόβλημα ασφάλειας και δεν μπορούμε να λειτουργούμε όπως πέντε χρόνια πριν. Δεν είναι ανεκτή άλλο αυτή η κατάσταση”, είπε χθες στους δημοσιογράφους.

 Αν λοιπόν ένα από τα πιο προβεβλημένα και σοβαρα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, διαπιστώνει το πρόβλημα με τέτοια χρονική υστέρηση, έχετε και την απάντηση στο γιατί συμβαίνουν όλα αυτά σήμερα. Η επόμενη κίνησή του, αν θέλει να έχει την πλήρη εικόνα, είναι να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στις περιοχές που στενάζουν από την υποβάθμιση και την εγκληματικότητα. Θα εκπλαγεί ακόμη περισσότερο, με όσα ακούσει για τον τρόπο που ανταποκρίνεται η αστυνομία στις εκκλήσεις και την αγωνία των πολιτών.

ΥΓ. Στουρνάρη και Πατησίων γωνία μερικά 24ωρα πριν. Μια ομάδα 6-7 νεαρών αστυνομικών, χαλαρώνουν γελώντας, μιλώντας στα κινητά, κάνοντας το τσιγαράκι τους. Δείχνουν να είναι σε διάλειμμα της βάρδιας. Είκοσι- τριάντα μέτρα παραπάνω, κατά μήκος της Στουρνάρη, παραβιάζεται ολόκληρος ο ποινικός κώδικας. Γίνεται φανερά διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, εμπόριο λαθραίων τσιγάρων, εμπόριο προϊόντων μαϊμού και πόρνες περιμένουν τους πελάτες. Κανείς δεν ταράζεται. Ούτε οι παράνομοι, ούτε οι αστυνομικοί (που ασφαλώς δεν έχουν εντολή να επέμβουν). Αυτή είναι σήμερα η πρωτεύουσα! Όλοι κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου