9/7/12

ΑΥΤΗ Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ!

9 Ιουλίου 2012
Η εικόνα όπως συμβαίνει πάντα ήταν αφόρητα βαρετή, και ανούσια. Ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές, ανέβαιναν στην έδρα του κοινοβουλίου για να εκφωνήσουν βιαστικά την ομιλία τους επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, χωρίς τις περισσότερες φορές να υπάρχει ακροατήριο από κάτω. Και οι βουλευτές απτόητοι, σαν μαθητούδια οι περισσότεροι, προσπαθούσαν αγχωμένοι να χωρέσουν όσο περισσότερα λόγια γινόταν, καθώς τους πίεζε το προεδρείο να συντομεύουν. 


Και ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Αδιάφορες, πληκτικές και κοινότυπες ομιλίες, που δυσκολευόσουν πολύ να παρακολουθήσεις. Η αίθουσα της ολομέλειας ήταν την περισσότερη ώρα σχεδόν άδεια, με εξαίρεση την ώρα που πλησίαζαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών! Κάτι που επιμελώς, όπως συμβαίνει πάντα άλλωστε, ο φακός της τηλεόρασης προσπαθούσε να αποκρύψει. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι πάγια τακτική η κάμερα να μην δείχνει ποτέ γενικό πλάνο της αίθουσας της ολομέλειας, όταν υπάρχουν λίγοι παριστάμενοι βουλευτές, για ευνόητους λόγους! Έτσι επιλέγονται μόνο κοντινά πλάνα των λίγων παρόντων. 

Τι αξία να έχει άραγε αυτή η βαρετή διαδικασία, με λόγια και σκέψεις που αραδιάζονταν σωρό, φύρδην μίγδην, επί παντός επιστητού, χωρίς ειρμό, χωρίς νόημα και χωρίς ακροατήριο(απόδειξη πως ελάχιστα ενδιέφεραν όσα λέγονταν)! Παρόλα αυτά, δύο δημόσια κανάλια, το κανάλι της Βουλής, αλλά και η ΕΤ1, μετέδιδαν (ταυτόχρονα) τη συνεδρίαση. Επί ώρες κυριαρχούσε το μονοπλάνο του ομιλητή, που έδινε από τηλεοράσεως την μικρή δική του παράσταση, απευθυνόμενος σχεδόν αποκλειστικά, στους «ειδοποιημένους» ψηφοφόρους του, που είχαν στηθεί στο καφενείο του χωριού να τον παρακολουθήσουν.

Μέχρι εδώ τίποτα περίεργο και επί της ουσίας τίποτα κακό. Θα μπορούσε πιθανότατα να είναι περισσότερο εποικοδομητική η διαδικασία, αλλά έτσι συμβαίνει χρόνια τώρα και δύσκολα θα αλλάξει. Η διαδικασία άλλωστε μοιάζει πολύ, με αυτήν που ισχύει στην ψήφιση του προϋπολογισμού, όπου επίσης υπάρχει επί τριήμερο τηλεοπτική κάλυψη, οπότε δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους βουλευτές, που δεν έχουν τηλεοπτική παρουσία, να κάνουν από τηλοψίας «το κομμάτι τους»!

Αυτό που σε αυτή τη βουλή φαίνεται πως θα κάνει τη διαφορά, είναι η διαφαινόμενη επικράτηση του λαϊκισμού. Τα πρώτα δείγματα δεν ήταν απλώς απογοητευτικά, ήταν ανησυχητικά. Απειλητικό ύφος, σκληρές εκφράσεις, θεατρινίστικό στήσιμο, βαριές κουβέντες, ένταση στη φωνή, χειρονομίες, παραληρηματικός λόγος! Θυμηθείτε το! Η βουλή αυτή θα είναι επεισοδιακή. Θα παρακολουθήσουμε σκηνές που δεν έχουμε ξαναζήσει!

Το ένα μέτωπο, το αυτονόητο, θα είναι από το σύνολο της αντιπολίτευσης, προς τα συγκυβερνώντα κόμματα. Το άλλο, θα είναι μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το ποιο θα κάνει τη διαφορά στην αντιπολίτευση και ποιο εκφράζει αυθεντικότερα τη λαϊκή βούληση.

 ΥΓ. Πρέπει να είναι και η πρώτη βουλή, που ο ενδυματολογικός κώδικας χωράει τα πάντα. Δείγμα και αυτό του λαϊκισμού που θα επικρατήσει. Δεν θα είναι έκπληξη, να δούμε βουλευτές να προσέρχονται στις συνεδριάσεις με το μαγιό ή το παρεό. Ελάχιστα απέχουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...