2/7/12

Η ΟΜΦΑΛΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

2 Ιουλίου 2012
Γράφαμε τις προάλλες πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Οι πιθανότητες να προκύψουν σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι περιορισμένες. Κάτι που φάνηκε και από το κλίμα, την επομένη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας κατά 50 δισ ευρώ, ή κατά 25 μονάδες του ΑΕΠ, για την ώρα δεν φαίνεται να μας αφορά. Αντιθέτως, εκτός της Ιταλίας και της Ισπανίας, γίνεται αναφορά στην Ιρλανδία, που όπως σημειώνεται στην συμφωνία κορυφής της ευρωζώνης, «σημειώνει καλές επιδόσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής».

Προϋπόθεση επομένως, είναι η τήρηση των όρων του μνημονίου και η επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί. Είναι σίγουρο πως η έκθεση της τρόικας για την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής της χώρας μας, θα μας αφήνει εκτεθειμένους. Υπάρχουν τομείς που η χώρα μας δεν έχει ανταποκριθεί ούτε κατ’ ελάχιστο ή έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η κατάργηση περιττών οργανισμών του δημοσίου, η τήρηση του κανόνα 1 προς 10 στις προσλήψεις, ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις θεσμικού χαρακτήρα.

Έλεγε χαρακτηριστικά χθες το πρωί (στο MEGA) ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, πως οι διαπραγματευτές της τρόικας έχουν πάρει αυστηρές εντολές από τα αφεντικά τους, να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση απ’ όσα δεν κάναμε μέχρι σήμερα και στη συνέχεια να απαιτήσουν την τήρηση των συμφωνηθέντων. Όμως, ακόμη αν πειστούν οι δανειστές μας πως θα τηρηθούν στο ακέραιο οι καινούργιες δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα και τα χρονοδιαγράμματα που θα συμφωνηθούν, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.

Αν οι υπολογισμοί είναι σωστοί, για να καλυφθεί το κόστος των αλλαγών που θα προτείνει η Ελληνική πλευρά, θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση από 20 έως 28 δισ ευρώ. (Όσα θα κερδίζαμε αν ισχύσει η απόφαση της συνόδου κορυφής και για εμάς.) Θα πρέπει δεκαέξι κυβερνήσεις, να πείσουν τα κοινοβούλια των χωρών τους να συμφωνήσουν, ώστε κατ’ εξαίρεση και παρά την αρνητική έκθεση της τρόικας, να λάβει η χώρα μας πρόσθετη βοήθεια.

Με άλλα λόγια, θα ήταν άκαιρος και μαξιμαλιστικός ο στόχος να διεκδικήσουμε κάτι που μοιάζει πολύ δύσκολο , αν όχι ανέφικτο. Αντιθέτως, θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμο η κυβέρνηση να προχωρήσει, χωρίς άλλο χάσιμο χρόνου, σε γενναίες αποφάσεις, για όλα τα θέματα που έχουν μείνει πίσω. Είναι καθοριστικής σημασίας γεγονός, ακριβώς στην καμπή των εξελίξεων στη Ε.Ε., να γίνουν όσα χρειάζονται, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας.

Τότε θα μπορούμε συζητήσουμε με άλλους όρους, για όλα τα θέματα. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι ελάχιστος και οι ρυθμοί που ως τώρα κινούνταν η χώρα μας, είναι ασύμβατοι με τα νέα δεδομένα! Άλλωστε όταν απαιτείς δυναμική απάντηση της Ε.Ε. κατά των κερδοσκόπων, η ομφαλοσκόπηση ισοδυναμεί με αυτοχειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...