23/6/12

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ!

23 Ιουνίου 2012
Το έργο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, θυμίζει χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Καθώς πολλά έχουν μείνει απελπιστικά πίσω, χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να ξαναγίνει διαχειρίσιμη η κατάσταση και κυβερνήσιμη η χώρα. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα, καθώς σημαντικοί κυβερνητικοί τομείς έχουν υποστεί σοβαρά δομικά προβλήματα και χρειάζονται επειγόντως υποστυλώματα, γιατί βρίσκονται υπό κατάρρευση. 

Για παράδειγμα οι τομείς της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της ενέργειας, έχουν περάσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πριν ξεκινήσουν να ασκούνται πολιτικές και να σχεδιάζονται παρεμβάσεις, χρειάζεται να δοθούν άμεσες λύσεις. Είναι αδιανόητο να συνεχίσουν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν (όσοι αντέχουν ακόμη) από την τσέπη τους τα φάρμακα και να τελούν υπό αναστολή λειτουργίας χειρουργικές μονάδες μεγάλων νοσοκομείων.

Είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα να αποκατασταθούν οι πιστωτικές γραμμές και να λυθεί το πρόβλημα των ενεργειακών πόρων, αφού πρακτικά παραμένουμε αποκλεισμένοι από τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην ίδια κατηγορία προβλημάτων περιλαμβάνεται επίσης η αποκατάσταση της τραπεζικής ρευστότητας, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για την αγορά. Είναι όρος για να παραμείνουν ζωντανές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σε άλλη περίπτωση έχουν ζωή ενός -δύο μηνών το πολύ.

Το ίδιο ισχύει και για την τραπεζική πίστη, που θα βοηθήσει τις εξαγωγές και δεν θα στερήσει από την αγορά, είδη πρώτης ανάγκης, που εισάγονται από το εξωτερικό. Αυτά αναφέρονται ως ενδεικτικά παραδείγματα, που όμως αποτυπώνουν το εύρος και την ένταση των προβλημάτων, που υπάρχουν σήμερα στη χώρα. Καλή και απαραίτητη η πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν πληγές που αιμορραγούν και πρέπει να κλείσουν τάχιστα.

Πρέπει επειγόντως να δοθεί από την κυβέρνηση, ένα σαφές δείγμα γραφής και προθέσεων στην κοινωνία. Δεν γίνεται να αγνοηθεί πως υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια άνεργοι και να μην τεθεί ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα η προστασία εκατοντάδων χιλιάδων άπορων οικογενειών και χιλιάδες αστέγων! Αν θέλουν ο κόσμος να τους πάρει στα σοβαρά και να εκλείψει η καχυποψία, που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία, πρέπει να ανακοινωθούν πρωτοβουλίες στα επόμενα 24ωρα.

Όμως πέρα από την πρακτική αξία όλων αυτών, υπάρχει και το ζήτημα της ψυχολογίας! Η γιγάντωση της ανεργίας, η παράλογη φορολόγηση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων, τα καθημερινά αδιέξοδα του κόσμου, η αβεβαιότητα για το αύριο και η ανασφάλεια, προσωπική και οικογενειακή, είναι ένας ακόμη όρος ζωτικής σημασίας και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν κερδίζεται με λόγια και κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως συνέβαινε συνήθως στο παρελθόν. Περιθώρια χρονικά δεν υπάρχουν, η αντοχή έχει εξαντληθεί και η υπομονή έχει εκλείψει. Είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους. Για το πολιτικό σύστημα, για την κοινωνία, για την χώρα

1 σχόλιο:

  1. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά ότι όλοι εμείς που δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τους υπαλλήλους μας, είδαμε την δουλειά μας να πέφτει και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους βασικούς μας λογαριασμούς, να μας ελαφρώσει μειώνοντας τις φορολογίες και τα χαράτσια ξεκινώντας από τώρα. ΄Δεν γίνεται σε αυτόν που έχει γονατίσει από το φορτίο να του βάζεις και άλλο βάρος στην πλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...