19/6/12

ΠΗΡΑΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ!

19 Ιουνίου 2012
Ίσως το μεγαλύτερο κέρδος από τις προχθεσινές εκλογές, είναι ο χρόνος που κερδήθηκε για τη χώρα. Το γεγονός πως, για την ώρα τουλάχιστον, το ρολόι σταμάτησε να μετράει αντίστροφα για την παραμονή μας στην ευρωζώνη! 
Αυτό είναι αρκετό ώστε να είμαστε παρόντες στις καταιγιστικές εξελίξεις που αναμένονται στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Η κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είναι Ελληνικό ¨προνόμιο”. Πλέον έχει πάρει ορμητικές διαστάσεις, που ξεπερνούν τα σύνορά μας και επεκτείνεται απειλώντας όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Από την Κύπρο, έως την Πορτογαλία, με πολλαπλασιαστικές συνέπειες για τη συνοχή της ευρωζώνης, το μέλλον του ευρώ και την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. 
Το ντόμινο που από την Ισπανία, οδηγεί ταχύτατα στην Ιταλία, μεταβάλει δραματικά τη διάσταση και την υφή του προβλήματος και υποχρεώνει την Ευρώπη να αλλάξει τη θεώρηση των πραγμάτων και από την συγκυριακή και κατά περίπτωση παρέμβαση, να λειτουργήσει συλλογικά και μακροπρόθεσμα! 
Όπως, μεταξύ άλλων, έγραψαν σε επιστολή τους προ ημερών, τρεις διακεκριμένοι συμπατριώτες μας, που κατέχουν σημαντικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι κύριοι Ροζάκης, Διαμαντούρος και Σκουρής: “ Στο τραπέζι αρχίζουν να παρουσιάζονται σχέδια υπέρβασης της κρίσης που αποτελούν τμήμα μιας νέας πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Παράλληλα, ακούγονται απόψεις για μια μακροπρόθεσμη προοπτική κοινής οικονομικής πολιτικής ή και διακυβέρνησης, που επαναφέρει το όραμα μιας πολιτικής ένωσης. Αυτές οι τάσεις που πολύ σύντομα φαίνεται ότι θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πολιτικές δεν μπορεί παρά να λειτουργήσουν κατευναστικά και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές των νέων προοπτικών, όταν πολλά αρχίζουν να αλλάζουν, είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα να είναι παρούσα στις διεργασίες και να επωφεληθεί από αυτές”. 
Ορόσημο θα είναι η σύνοδος κορυφής, στο τέλος του μήνα. Θα ήταν ολέθριο η χώρα μας να ήταν απούσα ή να αποτελούσε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης! Το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει την απαραίτητη ηρεμία και βελτιώνει το αρνητικό κλίμα που είχε προκαλέσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λειτουργήσει ως βομβιστής αυτοκτονίας, όπως απειλούσε και, να τινάξει στον αέρα, ολόκληρη την ευρωζώνη. 
Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε από εδώ και πέρα, είναι μακρύς και δύσβατος. Για καιρό ακόμη θα βαδίζουμε στην άκρη του γκρεμού με κίνδυνο να βρεθούμε οποιαδήποτε στιγμή στο κενό. Τα κοινωνικά προβλήματα είναι πιεστικά, το κράτος βρίσκεται σε αποσύνθεση και χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν υπάρχουν. Για την ώρα πήραμε μια βαθιά ανάσα και χωρίς τον πανικό της επόμενης ημέρας, διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα να αλλάξουν, με αφορμή την εξάπλωση της κρίσης,τα δεδομένα στην Ευρώπη, με τη χώρα μας όμως να είναι παρούσα. Δεν είναι λίγο αυτό που κερδίσαμε, εκεί που είχαμε οδηγηθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...