15/6/12

ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΩΙ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ!

15 Ιουνίου 2012
Αυτή η ιστορία με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατάντησε κουραστική. Κάποια στιγμή χάνεις το λογαριασμό, καθώς άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος. Άλλα λένε τα στελέχη του στα ΜΜΕ του εξωτερικού, άλλα στα εγχώρια ΜΜΕ. Άλλα τη Δευτέρα, άλλα την Τρίτη, άλλα την Τετάρτη. Άλλα πριν τις εκλογές, άλλα μετά!

Δεν ξέρεις τι να πιστέψεις και τι όχι. Δεν έχει νόημα να ανακυκλώσουμε όλη αυτή την παραδοξότητα, αλλά είναι προφανές πως ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, πρέπει να έχει σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις. Και κυρίως σταθερές απόψεις. Λογικά, αν είναι κανείς καλοπροαίρετος, δύο τινά βλέπει να συμβαίνουν λοιπόν.

Η μία εκδοχή είναι να πρόκειται απλώς για ερασιτεχνισμό. Η έλλειψη οργάνωσης και οι αυξημένες ανάγκες καθημερινής πολυπρόσωπης παρουσίας στο δημόσιο διάλογο, για ένα μεγάλο πλέγμα θεμάτων, πιθανόν να ευθύνεται για την έλλειψη ενιαίας έκφρασης. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενιαίο κόμμα με την παραδοσιακή έννοια, αλλά αποτελεί τη συνισταμένη ιδεολογικών ομάδων και κινήσεων, που μάλιστα αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους σε βασικά ζητήματα, δεν είναι παράδοξο να εμφανίζουν διαφορετικές απόψεις.

Η άλλη εκδοχή είναι να πρόκειται για φαινομενικό αποτέλεσμα. Η απειρία ορισμένων στελεχών όχι απαραίτητα πρώτης γραμμής, στα τηλεοπτικά πάνελ, απέναντι στους επαγγελματίες των άλλων κομμάτων και, η εμμονή των ΜΜΕ να θέτουν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιεστικά ερωτήματα, ενδεχομένως να αποσπούν εκβιαστικά απαντήσεις, που ουσιαστικά δεν ισχύουν.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη εκδοχή, που ταιριάζει σε όσους δεν είναι καλοπροαίρετοι. Σύμφωνα με αυτή, η λογική του ΣΥΡΙΖΑ, “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”, άλλα λέω σήμερα, άλλα λέω αύριο, κρύβει σκοπιμότητες. Τη μία μέρα απειλούν ότι αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι μας, θυσιαζόμαστε και τινάζουμε στον αέρα την ευρωζώνη, ενώ την επομένη είμαστε νομιμόφρονες και συνεπείς!

Και για να μην πάμε μακριά, δείτε τι συνέβη στην ίδια ημέρα με τον Αλέξη Τσίπρα. Το πρωί στον Αντένα είπε πως “αν ο λαός μας ψηφίσει, όλοι στην Ευρώπη θα γνωρίζουν ότι το μνημόνιο θα είναι νεκρό" και, απείλησε πως "εάν δεν πάρουμε την επόμενη δόση, διαλύεται αυτομάτως η ευρωζώνη”. Το μεσημέρι όμως με άρθρο του στους Financial Times, δεσμεύεται “χωρίς καμία αμφιβολία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ"! Το βράδυ το σκηνικό αλλάζει πάλι, καθώς δηλώνει στη ΝΕΤ, πως "το ευρώ δεν μπορεί να αποτελεί φετίχ" και πως θα πει “όχι στην ευρωζώνη, εάν το τίμημα είναι μεγάλο". Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θα βρείτε πιο κραυγαλέα παραδείγματα.

Δεν είναι αφελής ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιθέτως παίζει ένα πολύ δύσκολο και οριακό παιγνίδι. Οδηγεί το κόμμα του στο καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα, αρκεί να μην βρεθεί στην πρώτη θέση. Γνωρίζει πως είναι εντελώς ανεδαφικά όσα υποστηρίζει και πως χωρίς βοήθεια, η χώρα έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος μέσα σε μια εβδομάδα! Προτιμά τη σιγουριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά την κόλαση της κυβέρνησης. Προτιμά να βάζει (μεταφορικά) φωτιές, παρά να καίγεται (κυριολεκτικά) ο ίδιος!

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/6/12, 12:04 μ.μ.

    φιλοι μου , ειμαι αντικειμενικοικαι ανεξαρτητη. Αντι να κριτικαρουμε τα αντιμνημονιακα κομματα , ελατε να δουμε τα αιτια αυτης της αλαζονειας. Αυτη τη λιτοτητα δεν την υφισταται κανενας λαος
    που γινεται αυτο , να σου κουρευουν μισθους , συνταξεις, να σου φορολογουν οτιδηποτε εχεις δικο σου, μονο τις κουραδες μας ακομη δεν μας ειπαν να μετραμε η να ζυγιζουμε και αναλογος να πληρωνουμε φορους. Ασ πανε αυτοι να ζησουν με 200 ευρω και υστερα να μας κρινουν. Ο κοσμος θα ψηφισει συριζα και εγω μαζι , μονο και μονο για να αποδυναμωσει τους προδοτες. .Κυριοι ολα τα κρατη εχουν χρεη, ομως οι τοκογλυφοι βρηκαν τα δικαμας τα τσιρακια και υπογραψαν χωρις να διαβασουν. Εκαναν την ελλαδα πειραματοζωο και το λαο της . Ναι ΣΥΡΙΖΑ και ας λεει οτι γουσταρει . ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗς. Δεν τους γουσταρουμε , δεν μας πειθουν . ΝΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ. Η αγγελω και η χριστινιω θα πρεπει να κολακευονται να συνομιλουν μαζι του, να αφησει λιγο τα πουρα και να εχει ενα νεο ανθρωπο μπροστα της . Θα της κανει και μεγαλη τιμη . Τους βαρεθηκε ο λαος, και θα ψηφισει οτι γουσταρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. There is a time for departure even when there's no certain place to go. -Tennessee Williams

    Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει τώρα, αυτοκτονίες, πτωχεύσεις, ανεργία, νοσοκομεία. Το πού θα πάμε μετά και πώς το συζητάμε, αλλά πρέπει να σταματήσει το κακό άμεσα.

    Έχουμε μπλεχτεί σε ένα δευτερεύον δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή. Το κύριο είναι να έχουμε στρατηγική και πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από τα χάλια της και θα μας πάει μπροστά. Αυτό δεν το βλέπω. Με ανάξιους πολιτικούς και στο Ευρώ να μείνουμε πάλι χαμένοι θα είμαστε. Με άξιους πολιτικούς και όλους τους Έλληνες να προσπαθούμε μαζί και δραχμή να έχουμε καλύτερα θα είναι.

    Γι' αυτό, εγώ τουλάχιστον αυτή τη στιγμή διαλέγω πολιτικούς όχι θέσεις. Διαλέγω αυτόν που πιστεύω ότι έχει και το ήθος, τη θέληση και το όραμα να βοηθήσει τη χώρα.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καίτη Νικολάτου13/7/12, 8:23 μ.μ.

    "χωρίς βοήθεια η χώρα θα καταρρεύσει" - περιγράφετε μόνος σας πολύ απλά την κατάσταση. Στη συνέχεια όμως, εντελώς απλά πάλι, μας ζητάτε να ψηφίσουμε τα κόμματα που μας έφεραν σ'αυτή την κατάσταση! Πού είναι η λογική στην πρόταση σας; Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι θαυματοποιός, δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια, απλά κάνει μιά πρόταση ελπίδας και προοπτικής που αρνείστε να δείτε γιατί προφανώς δεν ταιριάζει με την δική σας άποψη για την ζωή. Δεν πειράζει, θα συνεχίσουμε και χωρίς εσάς και ίσως συναντηθούμε στον δρόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή