11/6/12

Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΝΑΞΙΑ

11 Ιουνίου 2012
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και το τοπίο είναι τόσο θολό και η κατάσταση τόσο ρευστή, όσο δεν ήταν ποτέ. Τόσες αβεβαιότητες μαζεμένες, δεν έχουν συνυπάρξει στον παρελθόν. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ο κυριότερος είναι ασφαλώς το αποτέλεσμα των εκλογών.

Θα βγάλει κυβέρνηση η κάλπη την Κυριακή το βράδυ, ή θα παραταθεί η παραλυσία της χώρας; Αν προκύψει αυτό το ενδεχόμενο, να μην σχηματιστεί δηλαδή κυβέρνηση, διόλου απίθανο ενδεχόμενο, θα πρόκειται για το χειρότερο σενάριο και πρακτικά θα ισοδυναμεί με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Αλλά και κυβέρνηση να προκύψει από την κάλπη, ποια θα είναι αυτή; Θα είναι κεντροδεξιάς απόκλισης ή αριστερής; Θα είναι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ο νικητής των εκλογών; Οι εκτιμήσεις των ειδικών, είναι αμφίσημες και γι αυτό. Υπάρχει ασφαλώς τεράστια διαφορά μεταξύ της μίας και της άλλης κυβερνητικής εκδοχής.

Αν είναι η ΝΔ νικήτρια, θεωρείται δεδομένο πως κραδασμοί τη Δευτέρα το πρωί δεν θα υπάρξουν και, πως θα βρεθούν εταίροι για κυβέρνηση άνετης πλειοψηφίας. Κάτι που δεν διασφαλίζεται στην περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης αν ισχύουν τα λεχθέντα περί ακύρωσης του μνημονίου και περί κατάργησης των εφαρμοστικών νόμων, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου! Είναι τόσο μεγάλη η ένταση, ο φόβος και η ανασφάλεια στην κοινωνία, που είναι εύκολο να χαθεί η ψυχραιμία του κόσμου και να ζήσουμε ακραίες καταστάσεις!

Είναι κοινό μυστικό πως αυτά που ζούμε σήμερα, με την κατάρρευση του κράτους που πλέον δεν είναι σε θέση να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών, την έξαρση της εγκληματικότητας, τα οικονομικά αδιέξοδα και τα τρομακτικά κοινωνικά προβλήματα, δεν είναι παρά μια μικρή γεύση απ’ ότι μπορεί να συμβεί στο κοντινό μέλλον. Αυτό όμως που γεννά την μεγαλύτερη αβεβαιότητα είναι το γεγονός πως μέρα με την ημέρα, μένουμε ολοένα και περισσότερο μόνοι.

Αν παρακολουθεί κανείς συστηματικά τον ξένο τύπο γίνεται εύκολα αντιληπτό αυτό. Στην Ευρώπη υπάρχει ραγδαία μεταστροφή του κλίματος εις βάρος μας. Η κοινή γνώμη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι εχθρική, ενώ ακόμη και παραδοσιακοί «σύμμαχοι», μας βλέπουν πλέον με καχυποψία. Στο αίσθημα πως μένουμε μόνοι, συντελεί και το γεγονός πως εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, όχι μόνο οι ξένες επιχειρήσεις, κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, αλλά και χιλιάδες ελληνικές εταιρίες, που μεταναστεύουν μαζικά στα βαλκάνια και την Κύπρο.

Το θολό σκηνικό επιτείνει η εξάπλωση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία. Ακόμη και εδώ υπάρχει αβεβαιότητα, καθώς άλλοι λένε πως είναι μια καταδικαστική εξέλιξη, άλλοι πως είναι ευκαιρία να για βελτίωση των όρων του μνημονίου. Δεν σηκώνει άλλες βεβαιότητες το κλίμα. Ας σκεφτούμε καλά, πριν αποφασίσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, προς το άγνωστο. Η πιθανότητα να είναι στο κενό είναι μεγάλη και, δυστυχώς το λάθος από τη στιγμή που θα γίνει, δεν επανορθώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου