28/5/12

ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

28 Μαΐου 2012
Η αποκάλυψη του σημειώματος του Λουκά Παπαδήμου, που περιγράφει γυμνή την πραγματικότητα, πέραν όλων των άλλων, δείχνει πως ο βαθμός της εξάρτησης μας από τον δανεισμό, είναι χειρότερος και από την ηρωίνη. Αν μετά τα μέσα Ιουνίου δεν πάρουμε δόση, έχουμε πεθάνει! Τα διαθέσιμα του κράτους, θα έχουν αρνητικό πρόσημο.

Οπότε για να μην πολυλογούμε, οι εκλογές της 17 Ιουνίου δεν μπορεί παρά να έχουν ένα αποτέλεσμα: Το σχηματισμό κυβέρνησης, την επόμενη ημέρα! Ούτε καν την μεθεπόμενη! Οτιδήποτε άλλο ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να συμβεί όποιο σενάριο βγάλουν οι κάλπες. Είτε το εύκολο, αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, είτε το δύσκολο (έως πολύ δύσκολο) εάν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην μεν πρώτη περίπτωση, η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, θα ξεπεράσουν στο χειρότερο ενδεχόμενο, έστω και κατά τι, τις 150 έδρες. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις να υπάρξει στέρεο έδαφος, για τα περαιτέρω, την αναζήτηση και άλλων εταίρων. Ο κ. Κουβέλης άφησε να εννοηθεί πως συζητάει όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου η χώρα να μη μείνει ακυβέρνητη, ενώ αν η Δημιουργία Ξανά μαζί με τη Δράση, περάσουν το κατώφλι του 3%, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.

Στην άλλη περίπτωση όμως, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σύνθετα. Υποθετικά, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβεί το 25%, με τις 120 και πλέον έδρες που θα εξασφαλίσει, ορίζει τους όρους του παιγνιδιού, αποκλείοντας το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, φιλοευρωπαϊκής προοπτικής.

Καθώς το λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, θα συγκεντρώσει κατ’ ελάχιστον 160 έως 165 έδρες! Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητάει συνεργασία με κανέναν, (και μάλλον κανείς μαζί του). Η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, το έχουν ήδη αποκλείσει, να κάνει κυβέρνηση με τον Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή είναι θολό, οπότε, πάμε πάλι από την αρχή!

Όμως τώρα ξέρουμε όλοι, ποια είναι η κατάσταση και τι θα συμβεί αν δεν σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Η αποκάλυψη πως σε 20 ημέρες από σήμερα, τα ταμεία του κράτους δεν θα έχουν ούτε μισό ευρώ, αλλάζουν τους όρους. Οπότε, αν πραγματικά υπάρχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και τη χώρα, πρέπει όλα τα κόμματα, στα επόμενα 24ωρα, να κάνουν απολύτως ξεκάθαρο στην κοινή γνώμη, τι σκοπεύουν τα πράξουν την επομένη των εκλογών.

Με ποιες προϋποθέσεις και ποιους εταίρους, συζητούν να συμμετέχουν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Να δεσμευτούν με καθαρές κουβέντες και χωρίς περιστροφές, ώστε ο κόσμος να ξέρει τι έχει να περιμένει από τον καθένα την επόμενη ημέρα. Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, που δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και πολιτικά παιγνίδια.

Επίσης θα ήταν χρήσιμο να πέσουν οι τόνοι και να επαλειφθούν από το πολιτικό λεξιλόγιο ακραίοι και επιθετικοί χαρακτηρισμοί, που θα δυναμιτίσουν και θα πολώσουν περαιτέρω το κλίμα. Εδώ που βρισκόμαστε, χρειάζεται πρωτίστως ψυχραιμία και σύνεση!

5 σχόλια:

  1. γιώργος σφυρής28/5/12, 10:06 π.μ.

    Υπάρχει και το σενάριο των 120 εδρών με ψήφο ανοχής από άλλο ή άλλα κόμματα. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα 25% περίπου (συν το μπόνους των 50 εδρών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω Γιώργο πως μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα άντεχε περισσότερο από ένα -δύο μήνες, καθώς υπάρχει δύσκολο και βαρύ νομοθετικό έργο. Όχι πως μια κυβέρνηση πλειοψηφίας θα μακροημερεύσει. Αν όχι μέσα στο 2012, στο πρώτο εξάμηνο του 2013, το πιθανότερο είναι πως θα ξαναγίνουν εκλογές, σε τελείως όμως διαφορετικές συνθήκες. Θα είναι μια άλλη χώρα τότε :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/5/12, 6:35 μ.μ.

    Ενδιαφέρουσα η ομολογία της πασοκονέας δημοκρατίας ότι άδειασε τα ταμεία, κι' έφερε στη χώρα στην καταστροφή. Στο ειδικό δικαστήριο δεν χρειάζονται καν μάρτυρες κατηγορίας, αφού ομολογούν οι ίδιοι την εθνική προδοσία τους. Στις 18 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ,αυτοδύναμος βέβαια, θα προσπαθήσει να ξανα χτίσει τη χώρα απ' την αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είστε μακριά από την πραγματικότητα κύριε Σπηλιόπουλε... Πολλά χιλιόμετρα μακριά, νυχτωμένος! Και εντελώς ανημέρωτος από τις εξελίξεις, παρ' ότι δημοσιογράφος...

    Για παράδειγμα (υπάρχουν κι άλλα "τρελά" στο κείμενό σας) πού το είδατε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ??
    Και ποιος σας είπε ότι μπαίνει από το ΣΥΡΙΖΑ θέμα συνεργασίας με Χρυσή Αυγή??? (Εδώ μυρίζομαι εκτός των άλλων και συκοφαντία και "παπαγαλισμό" εκ μέρους σας)

    * Εκτός πραγματικότητας (και αριθμών!): Το πρώτο κόμμα δεν θα είναι στο 25%, δε βγαίνουν τα νούμερα. Σ' αυτές τις εκλογές το πρώτο κόμμα θα έχει πάνω από 30%...

    * Κύριε Σπηλιόπουλε, καλά κάνετε και ζητάτε να "πέσουν οι τόνοι". Δεν βοηθάνε την ίδια τη ΝΔ (και το ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα) οι επιθέσεις που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ της μορφής π.χ. "για την εξαθλίωση του λαού μας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ"!! (Σαμαράς έφα, μόλις χθες Κυριακή!) Όπως επίσης και άλλης μορφής "τοποθετήσεις" που τρομοκρατούν τους πολίτες και ..."πολώνουν" την κατάσταση.
    Αυτές οι καταστάσεις είναι αλήθεια πως συσπειρώνουν δεξιούς κι αριστερούς στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο δεν θα εκπλαγώ αν τον δω σε ποσοστά αυτοδυναμίας...
    (Είμαι σχεδόν σίγουρος... για την αυτοδυναμία!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. REAL RADIO
    "Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης , ξεκαθάρισε στο ραδιόφωνο του Real, ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μετά τις εκλογές ενώ διευκρίνισε ότι δεν του έγινε καμία πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, τύπου Μόντι, με τον ίδιο Πρωθυπουργό."
    BHMA
    Ο κ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει ότι θα πει «όχι» στη συνεργασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει σε μονομερείς καταγγελίες και δημοψηφίσματα. Πάντως δεν δεσμεύεται, όπως πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ότι δεν θα δεχθεί να στηρίξει ή δεν θα μετέχει σε συγκυβέρνηση με ΠαΣοΚ - ΝΔ, μια και σήμερα προτάσσει την ανάγκη η χώρα να μην οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή