23/5/12

Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ, ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ

23 Μαΐου 2012
Υπάρχουν ειδήσεις που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μας πανικοβάλλουν και να μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας! Δυστυχώς όμως εδώ που φτάσαμε, είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και τα καθημερινά αδιέξοδα του κόσμου, που δεν χωρούν στο συλλογισμό του ακόμη περισσότερα, όσο σοβαρά και αν είναι.

Ειδήσεις που σε άλλες εποχές θα προκαλούσαν ανασφάλεια και φόβο, σήμερα περνούν αθόρυβα στα ψιλά των εφημερίδων. Ακόμη και όταν αφορούν το υπέρτατο αγαθό της υγείας και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος πρόνοιας. Για παράδειγμα, μόλις χθες μάθαμε πως η κατάρρευση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι πλέον ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Ο αρμόδιος κρατικός φορέας, ο ΕΟΠΥΥ, έχει στη διάθεσή του για τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλισμένων μέχρι το τέλος του χρόνου, όλα και όλα, 784,6 εκατομμύρια ευρώ. Αν αναλογιστούμε πως κάθε μήνα απαιτούνται για το σκοπό αυτό, 250 εκατομμύρια ευρώ και πως εκκρεμεί η εξόφληση των φαρμακοποιών για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιουνίου δεν θα υπάρχουν χρήματα να καλύψουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Την κατάσταση κάνει ακόμη χειρότερη το γεγονός, πως τα ταμεία που συγκροτούν τον ΕΟΠΥΥ, δεν καταβάλουν τα χρήματα που εισπράττουν ως εισφορές από τους ασφαλισμένους τους, προκειμένου να καλύψουν δικές τους ανάγκες. Ήδη αρχίζουν και δημιουργούνται συνθήκες μαύρης αγοράς, καθώς ακριβά φάρμακα, κυρίως για σοβαρές παθήσεις, όπως τα αντικαρκινικά, δεν υπάρχουν, ή και αν υπάρχουν δεν κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτό έχει δραματικές συνέπειες για τους πάσχοντες, που ο αγώνας τους να κρατηθούν στη ζωή, έχει να κάνει και με την οικονομική τους δυνατότητα, να πληρώσουν το φάρμακο (από την τσέπη τους).

Χθες επίσης, μάθαμε πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, δεν θα πραγματοποιούνται πλέον χειρουργικές επεμβάσεις, παρά μόνο για έκτακτα περιστατικά. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχουν φάρμακα και υλικά χειρουργείου στις αποθήκες του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο χρωστάει 40 εκατομμύρια ευρώ στους προμηθευτές του και ως εκ τούτου οι εταιρίες σταμάτησαν να χορηγούν φάρμακα και υλικά. Ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σήμερα έχει μόλις 100 χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του, προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες του!

Ειδήσεις που τις συναντάμε καθημερινά, που θα προκαλούσαν σεισμό άλλη εποχή, θα κινητοποιούσαν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, θα χάλαγε ο κόσμος, σήμερα τις προσπερνάμε μοιρολατρικά και αδιάφορα. Το δυσάρεστο είναι πως έχουν ατονήσει μέχρι παραλυσίας, τα αντανακλαστικά της ενημέρωσης.

Τα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως τα ηλεκτρονικά, έχουν αποχαυνωθεί και έχουν αποχαυνώσει και εμάς, με τις ατέλειωτες, ανούσιες, πληκτικές συζητήσεις ανθρώπων που επαναλαμβάνουν τα ίδια ξανά και ξανά. Ίδιες ερωτήσεις, ίδιες απαντήσεις, ίδιοι τσακωμοί. Και στο διπλανό πλάνο, αυτό που δεν βλέπουμε, η χώρα που καταρρέει με θόρυβο, χωρίς κανείς μας να αντιδρά. Προφανώς ξεμείναμε από κουράγιο όλοι μας! Τίποτα δεν θα είναι έκπληξη πλέον.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/5/12, 12:55 μ.μ.

    αλητες .καιροσκοποι,λυμαρια,που ξεπουλαν την χωρα και εμεις τους αφηνουμε .ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.ΜΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.ΑΚΥΡΩΣΤΕ ΤΑ 2 ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή