10/5/12

ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

10 Μαϊού 2012
Η αλαζονεία, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ήταν χαρακτηριστικό των περισσοτέρων πολιτικών που αναρριχήθηκαν στα ύπατα κλιμάκια της εξουσίας. Αναγνωριζόταν εύκολα από την υπερβολική χρήση του “εγώ” και του πρώτου ενικού, αλλά και την αδυναμία αυτοκριτικής. Βλέπεται ο Θεοκρατικός χαρακτήρας των κομμάτων, μεταμόρφωνε στα μάτια των ψηφοφόρων, τον αρχηγό σε Μεσσία.

Μέχρι χθες, αυτό ήταν αρνητικό προνόμιο, σχεδόν πάντα, των κομμάτων του δικομματισμού. Πάρτε παράδειγμα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στις 100 λέξεις που λέει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, οι 80 είναι “Εγώ”! Το επιτιμητικό ύφος, είναι απόλυτα ταιριαστό στα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Όταν προσπαθούσε να εμφανιστεί ήπιος και συγκαταβατικός, δεν του έβγαινε με τίποτα. Μια συγνώμη είπε (μέσα από τα δόντια) και ήταν σαν να τον μαστίγωναν!

Περίπου τα ίδια με τον Αντώνη Σαμαρά. Η υπερβολική χρήση του πρώτου ενικού προσώπου στις ομιλίες του, έδινε την εντύπωση πως η διακυβέρνηση της χώρας είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση και το κόμμα μονοπρόσωπη επιχείρηση. Όμως, να που στο προσκήνιο προέκυψε εσχάτως “new entry”. Είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που με το καλημέρα έκανε σαφές πως αυτό είναι το δυνατό του χαρτί. Η ηγεμονική αλαζονεία!

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών και πιστοποιήθηκε η μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας βιώνει ένα παραλήρημα μεγαλείου. Αν κάποιος δεν γνώριζε το αποτέλεσμα της κάλπης, κάλλιστα θα μπορούσε να υποθέσει πως είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε τα αριστερά κόμματα, με τα οποία σκόπευε να σχηματίσει κυβέρνηση, συγκέντρωσαν ποσοστά απόλυτης αυτοδυναμίας.

Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από τις υπογραφές στο μνημόνιο”, διαμηνύει με το κείμενο της επιστολής που θα στείλει σε Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ. “Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί δεν μπορούν να ισχύσουν, από τη στιγμή που τα κόμματα που τις υπέγραψαν εκπροσωπούν σήμερα το 33% του ελληνικού λαού” αναγράφει σε αυτάρεσκο ύφος, ως να πρόκειται για εκπρόσωπο του λαού και της χώρας (αλλά και του αντιμνημονιακού μπλοκ, παίρνοντας επάνω του τις ψήφους του Καμμένου και της Χρυσής Αυγής!) και όχι ως αρχηγός ενός κόμματος του 16%.

Με τον ίδιο ηγεμονικό ύφος περιέφερε για επικοινωνιακούς (και προεκλογικούς) λόγους την διερευνητική εντολή, σε συναντήσεις με φορείς που δεν ουδεμία σχέση έχουν με το σχηματισμό κυβέρνησης, τάζοντας μάλιστα λαγούς με πετραχήλια! Χωρίς αμφιβολία ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο ηθικός νικητής αυτών των εκλογών. Δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα και διεκδικεί με αξιώσεις πλέον τον ρόλο του ηγέτη όχι μόνο της αριστεράς, αλλά ολόκληρου του πολιτικού χώρου, που κάποτε ηγεμόνευσε το ΠΑΣΟΚ.

Όμως κινδυνεύει αν δεν ελέγξει τις φιλοδοξίες του και τον παρορμητισμό του, να γίνει θύμα της ευφυίας του. Άλλωστε και ο ίδιος, όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, αποτελεί γέννημα θρέμμα του κομματικού σωλήνα και όχι της πραγματικής ζωής! Αν δεν απαλλαγεί από τα συνήθη πολιτικά σύνδρομα, δεν θα έχει τύχη. Οι εποχές άλλαξαν.

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/5/12, 2:17 μ.μ.

    To αρθρο σας ειναι παρατραβηγμενο απο τα μαλλια δε νομιζετε? Ελεος πια με τους ευκολους χαρακτηρισμους! Το χειροτερο μου ειναι να υπερασπιζομαι τον καθε Τσιπρα αλλα προσωπικα δε τον βλεπω να παρεκλινει απο αυτα που ειπε και προεκλογικα και για τα οποια ψηφιστηκε! Οποτε για ποιο πραγμα τον κατηγορειται ακριβως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/5/12, 4:30 μ.μ.

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΝΔ ΘΕΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΡΑ. ΤΟ ΣΙΡΙΖΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΧΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Ο ΛΑΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ! ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΞΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μίλησε για ιστορική ευθύνη της Αριστεράς και παραλλήλισε των εαυτό του με τον καπετάν - Γιώτη. Απλά, όπως φάνηκε, η ιστορική στιγμή για την Αριστερά ήταν το 1989. Μόνο που τότε ο ΣΥΝ επιθυμούσε την πολιτική και βιολογική εξόντωση του Παπανδρέου. Έτσι για χρόνια βολόδερναν αθροιστικά στο 10%.

    Δε θα διαφωνήσω ότι και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έχουν εντελώς ηγεμονικά χαρακτηριστικά. Όμως αυτό το προφίλ χτίστηκε κάτω από συνθήκες συγκεκριμένες.

    Ο Τσίπρας είχε το ηγεμονικό αυτό προφίλ από την εποχή που ήταν μαθητής και ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στις καταλήψεις και τις μαθητικές πορείες. Ξεχνάει όμως κάτι πολύ σημαντικό: το 16% που πήρε δεν είναι αμιγώς δικό του. Είναι κυρίως ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ψάχνουν να βρουν έναν νέο Βενιζέλο στο πιο αδύνατο ούτε έναν ΓΑΠ στο νεότερο. Αν συνεχίσει έτσι, η πορεία του θα είναι πτωτική. Όχι απαραίτητα στις επόμενες εκλογές, αλλά στις μεθεπόμενες σίγουρα. Σ' αυτό τον βοηθούν και ορισμένοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που σκοπό της ζωής τους είναι η τιμωρία αυτών που τόσα χρόνια δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και επανεκίνηση της οικονομίας με πολιτικές όμως που θα έχουν αποτέλεσμα. Με ασκήσεις σοσιολδημοκρατίας δεν πρόκειται να γίνει (εδώ απέτυχαν άλλοι κι άλλοι στον τομέα αυτό).

    ΥΓ Οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν πολύ ωραία όλους αυτούς gauche de chaviar (αριστερά του χαβιαριού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εμπαθέστατο και στρατευμένο δείγμα γραφής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνετε λάθος μιλά και λέει αυτά που σκέφτεται η πλειοψηφία ελλήνων πολιτών...ψηφίστηκαν κυριως αντιμνημονιακάκόμματα...ούτε λέει κατι διαφορετικο απ'αυτα που ελεγε προ εκλογων,ούτε το υφος του άλλαξε...Συριζα δεν ειμαι μα έλεος,μην τον πυροβολείτε πριν κάνει κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή