30/4/12

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ!

30 Απριλίου 2012
Παραδοσιακά, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, η ανανέωση του κοινοβουλίου είναι κάπου μεταξύ του 25% και του 30%. Γύρω στις 100 έδρες κάθε φορά αλλάζουν χέρια, είτε γιατί κάποιοι βουλευτές «συνταξιοδοτούνται», είτε γιατί αποτυγχάνουν να επανεκλεγούν.

Παραδοσιακά επίσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν τη μερίδα του λέοντος. Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις κατέλαβαν αθροιστικά τα 5/6 του συνόλου των εδρών. Στις εθνικές εκλογές του 2009, είχαν εκλέξει 251 βουλευτές και αντίστοιχα 254 βουλευτές το 2007! Αν πάμε λίγο πιο πίσω, στο 2000 και στο 2004, που το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων υπερέβαινε το 80%, οι συνολικές έδρες ήταν 283 και 282 αντίστοιχα!

Αυτό όμως αποκλείεται να συμβεί τώρα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, πως την ημέρα που διαλύθηκε η βουλή ενόψει των εκλογών, τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν μόλις τα 2/3 των εδρών. Μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις και τις αλλαγές στρατοπέδου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνολικά είχαν 201 βουλευτές. Η εικόνα που μας άφησαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την απαγόρευση του νόμου, έδειχναν πως σε αυτές τις εκλογές τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα συμπιεστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Είναι αδύνατον να γίνει πρόβλεψη, έστω με σχετική ακρίβεια, αλλά είναι ζήτημα αν θα καταφέρουν μαζί να ξεπεράσουν τις 170 έδρες. Οπότε 80 έδρες θα χαθούν λόγω υποχώρησης των εκλογικών ποσοστών, ενώ άλλες 50 έως 60 έδρες θα πάνε σε νέα πρόσωπα. Έτσι, στη νέα βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, 130 – 140 πρόσωπα που ανήκαν στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν θα επανεκλεγούν!

 Εν πρώτοις, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως αποτελεί υγεία για το πολιτικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό, η γενναία ανανέωση της βουλής από τις επικείμενες εκλογές. Όμως ας μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε, καθώς επί θύραις είναι η Χρυσή Αυγή. Οι ενδείξεις με βάση τα τελευταία δεδομένα είναι πως θα μπει στη βουλή και, μάλιστα με ποσοστό που πιθανότατα θα της επιτρέψει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα 10 βουλευτών, ώστε να μπορεί να έχει όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προβλέπει ο κανονισμός του κοινοβουλίου (και οι νόμοι του κράτους, όπως πχ ισότιμη προβολή από τα ΜΜΕ κλπ).

 Ένα κόμμα που οριακά έπαιρνε γύρω στις 20.000 ψήφους, διεκδικεί σήμερα να ψηφιστεί από 300.000 πολίτες. Είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μας κληροδότησε το πολιτικό σύστημα. Η λογική «μήπως οι άλλοι, είναι καλύτεροι από τη Χρυσή Αυγή;» που εκστομίζουν στόματα αφελών και ανυποψίαστων πολιτών, είναι εγκληματική!

Επωάζουν χωρίς να το γνωρίζουν το αυγό του φιδιού! Δυστυχώς, θύματα αυτής της λογικής, ελέω μάλιστα των πολιτικών κομμάτων που αντιδρούν χλιαρά, είναι πολλοί νέοι που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ναζισμός! Αν ένα κόμμα κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλά σχολεία της Αθήνας, με συνθήματα γραμμένα στους τοίχους, είναι δυστυχώς η Χρυσή Αυγή!

5 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι η συνεχής απειλή της ανόδου της Χρυσής Αυγής ("το αυτό του φιδιού") έχει τη σκοπιμότητα να συγκεντρώσει ο δικομματισμός περισσότερους ψήφους. Δεν είναι τυχαίο που τα κόμματα κάνουν τέτοιες αναφορές και υπάρχουν και πολλα άρθρα στον τύπο (δεν αναφέρομαι στο δικό σας).
    Επίσης δεν πιστεύω ότι η χώρα μας σε αυτή τη φάση κινδυνεύει από το ναζισμό. Κινδυνεύει κυρίως από τους πουλημένους και ανίσχυρους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων.
    Και το κύριο όπλο του ναζισμού είναι ο φόβος. Γιατί να τους φοβηθούμε δηλαδή αν βγάλουν μερικούς βουλευτές. Όταν κάποιος επικαλείται σπέρνει το φόβο, όπως κάνουν τα 2 κόμματα έστω εναντίον της Χρησής Αυγής, τότε αυτά γίνονται ναζιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν το Δρόμο το δείχνουν οι κάτοικοι της Κρήτης. Οι "σύντεκνοι" με τη στάση τους αυτές τις ημέρες απέδειξαν ότι πατριώτης δεν είναι αυτός που περνάει τη γριούλα στο απέναντι πεζοδρόμιο και την περιμένει να βγει από την τράπεζα για να την επιστρέψει σώα και αβλαβή στο σπίτι της. Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται χρόνια τώρα. Από το 1995 και μετά το φαινόμενο του νέο-φασισμού είναι έντονο. Δυστυχώς μόλις τους τελευταίους μήνες ασχοληθήκαμε. Αν όλοι μας - και όχι μόνο οι πολιτικοί μας- είχαμε ανάλογη στάση με τους Κρητικούς οι ναζιστές μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά και κάποιοι θιασώτες τους μέσα στα κόμματα (μην τους ξεχνάμε αυτούς) θα είχαν μείνει ΄στις παρυφές του πολιτικού μας συστήματος.
    Υπάρχει ένα θετικό όμως στην περίπτωση αυτή. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να λειτουργήσει όπως η επάρατος 7ετία. Όπως η περίοδος αυτή 1967-74 οδήγησε στην ολοκληρωτική ανανέωση του πολιτικού συστήματος, έτσι και η άνοδος των νεοναζί στην Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
    Θα χρησιμοποιήσω μια κουβέντα του μακαρίτη του Καμπανέλη, σε μια διάλεξή του, του αυγότου φιδιού το εκκολάπτουν τα ΜΜΕ με την υπερπροβολή. Εγώ προσωπικά δεν τους φοβάμαι αυτούς της Χρυσής Αυγής. Είναι αδειανά βαρέλια από ιδεολογική άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε Παντελή, λυπάμαι να το πω, αλλά τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής έχουν γεμίσει τους τοίχους του Γυμνασίου, σε γνωστό ιδιωτικό σχολείο του Ψυχικού. Είναι μόδα και ένδειξη ανδρισμού μεταξύ των αγοριών (του γυμνασίου, αγνοώ τι συμβαίνει στο Λύκειο) η συμμετοχή σε οργανωμένες ομάδες 15χρονων Χρυσαυγιτών, που ρίχνουν "ξύλο" σε μετανάστες που θα βρεθούν στο διάβα τους. Η Χρυσή Αυγή κυριαρχεί και το χειρότερο είναι πως είναι αποδεκτή ως κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο. ΟΚ συμφωνώ, δεν είναι δείγμα της κοινωνίας ένα σχολείο και μάλιστα αυτού του είδους, αλλά δεν μπορεί παρά να προκαλεί φόβο και ανησυχία όλο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρέλειψα να σου πω, πως οι τοίχοι του σχολείου έχουν στολιστεί με δεκάδες συνθήματα και σύμβολα της Χρυσής Αυγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που αναφέρετε κ. Σπηλιόπουλε έχει δευτερεύουσα σχέση με το ναζισμό. Πρόκειται για φαινόμενα συμμοριών και βίας στην εφηβική ηλικία, που μπορεί να σχετίζεται ή όχι με το ναζισμό. Συνήθως υπάρχει μια πολύ χαλαρή ιδεολογική βάση που στην περίπτωση αυτή είναι ο ρατσισμός και η Χρυσή Αυγή, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ομάδα ποδοσφαίρου, η κοινωνική τάξη κλπ. Η ιδεολογική αυτή βάση είναι απλά μια αφορμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή