25/4/12

ΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Η ΚΑΛΠΗ;

25 Απριλίου 2012
 Αν ζητήσετε από τους ανθρώπους που κάνουν δημοσκοπήσεις να μαντέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα μόλις δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, θα σηκώσουν τους ώμους! Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που τόσο κοντά στις εκλογές θα είχαν να σας δώσουν μια καλή πρόβλεψη για το τι θα βγάλει η κάλπη, αυτή τη φορά θα σας απογοητεύσουν.

Αυτό που θα απαντήσουν, είναι πως με βάση τις μετρήσεις που συνεχίζουν να πραγματοποιούν (ανεξαρτήτως του γεγονότος πως εμείς δεν τις μαθαίνουμε λόγω της απαγόρευσης του νόμου), είναι αδύνατη οποιαδήποτε ασφαλής πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος. Και ο λόγος είναι αφ'ενός οι μεγάλες διαφορές που εμφανίζουν τα ποσοστά των κομμάτων από μέτρηση σε μέτρηση και, αφ' ετέρου το τεράστιο ποσοστό των αναποφάσιστων!

Υπάρχει τόσο μεγάλη ασάφεια και έλλειψη γραμμικότητας στην πρόθεση ψήφου, που είναι αδύνατη η προβολή του εκλογικού ποσοστού, σχεδόν για όλα τα κόμματα, στην Κυριακή των εκλογών.
Κόμματα που στη μία μέτρηση εμφανίζονται στο12%, στην επόμενη είναι στο 4%, ή το αντίστροφο. Κόμματα που σε μια εκλογική περιφέρεια καταγράφονται μόλις στο 5%, σε μια άλλη, γειτονική, εμφανίζουν τριπλάσια εκλογική δύναμη! Ο απόλυτος παραλογισμός... Με άλλα λόγια είναι “μη φυσιολογικά”, σε σχέση με τις σταθερές του παρελθόντος, όσα σήμερα καταγράφονται ως τάσεις του εκλογικού σώματος.

Για την ώρα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και αμηχανία στην κοινωνία, που ως φαίνεται παρακολουθεί τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, φλερτάρει με τα κόμματα, αλλά διστάζει να κατασταλάξει οριστικά, πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα και κατακαθίσει ο κουρνιαχτός! Κάθε κουβέντα, κάθε κίνηση, κάθε αλλαγή στρατηγικής, οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οπότε με βάση αυτή την εικόνα, είναι αδύνατη η πρόβλεψη.

Το δεύτερο που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα, είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος.Περισσότερο από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, παρότι βρισκόμαστε τόσο κοντά στις εκλογές, ή δεν θέλει να δηλώσει τι θα ψηφίσει, ή δεν έχει κάνει ακόμη την τελική επιλογή του. Γεγονός που λίγο ως πολύ, επιβεβαιώνει την αμηχανία και τον προβληματισμό  που προαναφέραμε!

Οπότε οι μέρες από σήμερα μέχρι και την Κυριακή της 6ης Μάιου, αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Καθώς το εκλογικό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει αδιαμόρφωτο σε τόσο μεγάλο βαθμό, κάθε κουβέντα και κάθε κίνηση θα προσθέτει και θα αφαιρεί ποσοστά στα κόμματα. Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, θα βαρύνουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Όπως και τα πραγματικά διλήμματα ενώπιον των οποίων θα βρεθούν οι ψηφοφόροι, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί από τους πολιτικούς αρχηγούς προς την κοινωνία, πως την επομένη των εκλογών θα είναι ανοιχτές οι τράπεζες και το κράτος θα συνεχίσεινα λειτουργεί.

Είναι ένας πολύ δύσκολος γρίφος αυτές οι εκλογές, τόσο που ακόμη και η πρόβλεψη ενός exit poll μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής! Αυτός είναι και ο λόγος που τα κανάλια δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα κάνουν ή όχι (κοινό) exit poll.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...