11/4/12

ΤΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ!

Είναι αλήθεια πως οι δημοσκοπήσεις και αυτή τη φορά είναι πάρα πολλές. Περισσότερες απ' όσες μπορούμε να καταναλώσουμε! Παρόλα αυτά, δεν είναι βέβαιο πως έχουμε γίνει σοφότεροι παρακολουθώντας τις καθημερινά! Το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιόμορφο, απρόβλεπτο και δυσανάγνωστο, καθώς ως φαίνεται απουσιάζουν οι σταθερές του παρελθόντος.

Κυρίως λείπει η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων του κεντρώου χώρου, που καθόριζε με τις μετακινήσεις της, τον νικητή των εκλογών. Άλλοτε κινούνταν προς τα δεξιά και ως κεντροδεξιά έδιναν πρόκριμα στην ΝΔ, ή άλλοτε κινούνταν προς τα αριστερά και ως κεντροαριστερά, έδιναν το προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα ή δεν υπάρχουν, ή αν υπάρχουν είναι τόσο λίγοι, ώστε δεν τους ανιχνεύουν οι δημοσκοπήσεις, ή τέλος υπάρχουν, είναι πολλοί, απλώς για την ώρα έχουν επιλέξει να απέχουν και να σιωπούν.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, που ελάχιστα έχει επισημανθεί, παρότι μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας. Αυτή τη φορά έχουμε όχι έναν, αλλά δύο αστάθμητους παράγοντες στην διερεύνηση της πρόθεσης ψήφου. Ο πρώτος παράγων είναι αυτός που υπάρχει πάντα και είναι οι κλασσικοί αναποφάσιστοι. Που ναι μεν συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις, απαντούν στα ερωτηματολόγια, αλλά στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν πως δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν. Απεικονίζονται στο τέλος της δημοσκόπησης, ως οι “δεν ξέρω, δεν απαντώ”.

Το ποσοστό τους στις παρούσες δημοσκοπήσεις είναι σύνηθες, καθώς κυμαίνεται μεταξύ του 12% με 18% του δείγματος. Όμως το γεγονός ότι συμμετέχουν και απαντούν στα υπόλοιπα ερωτήματα, επιτρέπει στους ερευνητές να ανιχνεύσουν τις προθέσεις τους και να προδικάσουν με αρκετή ακρίβεια την τελική επιλογή τους. Ο δεύτερος αστάθμητος παράγοντας, είναι σημαντικότερος και δυνητικά μπορεί να ανατρέψει καθολικά την εικόνα που διαβάζουμε στις δημοσκοπήσεις.

Είναι αυτοί που αρνούνται να απαντήσουν στις έρευνες της κοινής γνώμης και ως φαίνεται είναι πολλοί. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πόσοι ακριβώς είναι, ωστόσο στελέχη εταιριών που πραγματοποιούν δημοσκοπήσεις ανεβάζουν το ποσοστό τους πάνω από το 60%. Σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες αρνούνται να απαντήσουν και να αποκαλύψουν την διάθεσή τους. Το ποσοστό είναι τόσο μεγάλο, που αν θέλουμε να είμαστε σώφρονες αναιρεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. 

Ουσιαστικά αυτό που διαβάζουμε στις έρευνες της κοινής γνώμης, είναι οι απαντήσεις ενός μειοψηφικού τμήματος της κοινωνίας, που έχει παγιώσει την επιλογή ψήφου. Αν στο επόμενο 15ημερο αυτό δεν αλλάξει, για να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα της πρόθεσης ψήφου, θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το βράδυ των εκλογών, όταν μια και καλή θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα!

Να ξεκαθαρίσουμε ωστόσο, πως κανείς δεν γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν όσοι σήμερα σιωπούν και ότι η απουσία τους από τις δημοσκοπήσεις δεν αναιρεί την κατακερματισμένη εικόνα που εμφανίζει το πολιτικό σύστημα και τη διάθεση διαμαρτυρίας της κοινής γνώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου