9/4/12

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΓΕΛΟΙ!

9 Απριλίου 2012
Το περιστατικό πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων, όπως συμβαίνει συνήθως με τις «καλές» ειδήσεις στις κακές εποχές! Ούτως η άλλως, η είδηση αυτή καθεαυτή, μπορεί να χωρέσει σε δυο – τρεις γραμμές: «Αερογέφυρα σωτηρίας στήθηκε για έναν οκτάχρονο, που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από επιληπτική κρίση, την ώρα που ταξίδευε ακτοπλοϊκώς με τους γονείς του από τη Χίο προς τον Πειραιά. Το παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Παίδων».

Η είδηση έτσι όπως είναι γραμμένη, αν και ακριβής, περιέχει τη μισή αλήθεια. Πίσω από αυτές τις λιγοστές γραμμές, πίσω από τη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα, υπάρχει μια ακόμη αλήθεια. Ο επαγγελματισμός και η αίσθηση του καθήκοντος του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Η άλλη μισή αλήθεια λοιπόν, αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επιχείρηση σωτηρίας, ο βαθμός δυσκολίας της και οι άνθρωποι που ανέλαβαν να την υλοποιήσουν.

Για να σωθεί ο 8χρονος απαιτήθηκε μια εντυπωσιακή, λεπτή και δύσκολη επιχείρηση. Ήταν γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυκτα, όταν έφτασε στον Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το επείγον σήμα από πλοίο «Νήσος Χίος», για έναν ανήλικο που η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο και έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Ένα από τα Super Puma της Πολεμικής μας Αεροπορίας απογειώθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τη Χίο και λίγο αργότερα αιωρούταν πάνω από το πλοίο, που την ώρα εκείνη έπλεε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Άνδρου. Όση ώρα το Super Puma παρέμενε αιωρούμενο, με συντονισμένες ενέργειες οι διασώστες κατέβηκαν στο κατάστρωμα, παρέλαβαν το παιδί με τον πατέρα του και τους ανέβασαν με το ειδικό καλάθι στο ελικόπτερο. Λίγο ώρα αργότερα το παιδί μεταφέρονταν με ασφάλεια στο νοσοκομείο Παίδων
.
Αξίζει να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο που κόβει την ανάσα, για να δείτε όλα όσα δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα κομμάτι χαρτί. Τον αλτρουισμό, τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση, τις ικανότητες και το αίσθημα του καθήκοντος αυτών των ανθρώπων!
Δείτε το εδώ:  http://www.youtube.com/watch?v=QTDOudZafTA

 Δεν ήταν άλλωστε ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που οι πιλότοι και οι διασώστες της πολεμικής αεροπορίας, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι, όπως λένε και οι ίδιοι, καθημερινή ρουτίνα τα αντίστοιχα περιστατικά, που δεν φτάνουν στη δημοσιότητα.

 Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και μαζί η ευγνωμοσύνη ολόκληρης της κοινωνίας. Ειδικά σε τέτοιες δύσκολες, περίεργες και μίζερες εποχές, που πολλοί πιστεύουμε πως πλέον τίποτα δεν λειτουργεί σωστά γύρω μας, κάποιοι επιμένουν να μας θυμίζουν πως δεν είναι έτσι! Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως επαγγελματικός κλάδος, τους ψαλιδισμένους μισθούς και τα κομμένα επιδόματα, είναι και θα είναι παρόντες όπου τους καλεί το καθήκον. Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα;

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/4/12, 1:09 π.μ.

    πολύ καλό το άρθρο σας, αλλά να τιμούμε όλο το πλήρωμα... οι διασώστες στο ελληνικό κράτος με πολύ λίγα χρήματα ανήκουν στο λιμενικό σώμα !!!

    Μπράβο σε όλο το πλήρωμα που λειτουργεί ως ομάδα για το κοινό καλό!!!!

    απλός πολίτης !!!! αυτής της χώρας που δεν διαχωρίζω στολές αλλά τις βλέπω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνει τεράστια εντύπωση το πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα πράγματα ανάμεσα σε ένστολους και τα συναισθήματα απέναντί τους. Οι "μεν" να ριψοκινδυνεύουν για να σώσουν συνανθρώπους (εν προκειμένω ένα άρρωστο παιδάκι καταμεσίς στο Αιγαίο και στο κατασκόταδο) κσι οι "δε" να χτυπούν στο ψαχνό δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερς, το Γλέζο, γυναίκες και κάθε τι που είναι έμψυχο.
    Τι τρέχει εδώ, μου λέτε;
    Και το κράτος;
    Πόσα πρόσωπα μπορεί να έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή