5/4/12

ΜΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

5 Απριλίου 2012
Ας πούμε πως οι ναυτεργάτες έχουν όλα τα δίκια του κόσμου με το μέρος τους και, πως η απεργία είναι το ύστατο μέσο για να αντιμετωπίσουν την αδικία που υφίστανται. Ας πούμε επίσης, πως όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα σε νησιωτικό προορισμό, δεν χάλασε ο κόσμος, να μείνουν σπίτι τους!

Ας πάνε την πρωτομαγιά ή ακόμη καλύτερα το καλοκαίρι, που θα κολυμπήσουν κιόλας. Πιθανόν, αυτό να είχαν κατά νου οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ, όταν αποφάσισαν να αποκλείσουν τα νησιά, με τη νέα 48ωρη απεργία που κήρυξαν για την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη. Απλώς λησμόνησαν, πως οι μέρες αυτές ήταν η σανίδα σωτηρίας, στην οποία ήλπιζαν πολλές χιλιάδες επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο εσωτερικός τουρισμός προς τα νησιά, στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου είναι μεγάλος και όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, θα είναι καταστροφή για τη νησιωτική οικονομία και την ακτοπλοΐα, πέρα από τον αρνητικό αντίκτυπο που θα προκαλέσει στην διεθνή τουριστική αγορά.

 Όμως ακόμη και αν τα προβλήματα των ναυτεργατών είναι δίκαια, είναι εντελώς άδικο να τιμωρηθούν αυτοί που δεν φταίνε. “Η νέα 48ωρη απεργία”, όπως λέει η ΠΝΟ, “αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης 48ωρης απεργίας, μια και οι Έλληνες ναυτεργάτες συνεχίζουν να διαπιστώνουν μια ολομέτωπη επίθεση κατά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεων τους από την Κυβέρνηση”.

 Παρότι, πέρα από την επίθεση της κυβέρνησης, στις διεκδικήσεις των ναυτεργατών περιλαμβάνονται ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου και επί μέρους εργασιακά προβλήματα που αφορούν στην ποντοπόρο ναυτιλία και στις κρουαζιέρες, παραδόξως πως, η απεργία γίνεται αποκλειστικά στην ακτοπλοΐα, όπου δεν υπάρχουν αιτήματα για τα οποία είναι αρμόδιοι οι ακτοπλόοι να τα επιλύσουν, όπως λένε και οι ίδιοι!

 Μπορεί να τους φταίει η κυβέρνηση λοιπόν, αλλά κτυπάνε εκεί που πονάει περισσότερο! Καθιστούν με μιας ομήρους τους νησιώτες, χωρίς να συνυπολογίζουν τις τεράστιες οικονομικές αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες, που θα τους προκαλέσει η συγκεκριμένη απεργία. Πρακτικά τους καταδικάζουν σε οικονομική καταστροφή! Επένδυσαν κόπο και χρήμα, για να είναι οι επιχειρήσεις τους έτοιμες να λειτουργήσουν στις γιορτές και να υποδεχτούν τους επισκέπτες και τελικά κινδυνεύουν να μην δουν άνθρωπο!

 Το πιθανότερο είναι να μην γίνει η απεργία, τουλάχιστον μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και να υποχωρήσουν τελικά οι ναυτεργάτες κάτω από την γενικευμένη κατακραυγή, αλλά και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των επαγγελματιών. Ξέρουν πως αν επιμείνουν, η στάση τους θα ισοδυναμεί με εκδικητική μανία, όχι εναντίον αυτών που ευθύνονται, αλλά εναντίον της κοινωνίας. Αντί να κτυπούν τον γάιδαρο, κτυπούν το σαμάρι! ΥΓ. Βέβαια το κακό έγινε ήδη και οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή. Δύσκολα προγραμματίζει κανείς ένα ταξίδι, χωρίς να έχει διασφαλίσει τη μεταφορά του!

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος5/4/12, 6:44 μ.μ.

    Στην ΠΝΟ τραγουδούν στο ρυθμό "ΠΑΜΕ σαν άλλοτε ΠΑΜΕ σαν άλλοτε!"
    Φαίδων Βασιλειάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή