8/4/12

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012.Τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται!

8 Απριλίου 2012
Ας μην βιαστούμε να μαντέψουμε πόσα κόμματα θα μπουν στην βουλή και ας μην προδικάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όλα είναι ανοικτά. Είναι πολύ νωρίς, άλλωστε δεν έχουμε ακούσει ακόμη τι έχουν να πουν τα κόμματα.

Σίγουρα αποτελεί πρωτοτυπία πως σε αυτές τις εκλογές, ενώ θα υπάρχουν πολλά κόμματα, οι διαφοροποιήσεις και η κατηγοριοποίηση τους, όσο και αν φαίνεται περίεργο, δεν θα προκύψει από τη θέση τους στο πολιτικό φάσμα, αλλά από το αν είναι μνημονιακά ή αντιμνημονιακά! Θυμίζει έντονα το γνωστό σύνθημα του ΚΚΕ στη δεκαετία του 80, που έλεγε « πέντε κόμματα δύο πολιτικές». Δηλαδή όλοι οι άλλοι ίδιοι και το ΚΚΕ διαφορετικό! 

Σήμερα η μία πολιτική, υπακούει στην ανάγκη η χώρα πάση θυσία να αποφύγει την χρεοκοπία και να παραμείνει στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. και η άλλη, που αντιτάσσεται στο μνημόνιο και στις υποχρεώσεις που απορρέουν εξ αυτού του λόγου για τη χώρα, χωρίς όμως να είναι σαφές τι γίνεται από εκεί και πέρα! Εάν και πως δηλαδή θα διασφαλιστεί η συνέχεια στην λειτουργία του κράτους.Αυτό είναι ένα από τα σημεία, που το εκλογικό σώμα θα ζητήσει να διασαφηνιστεί πριν την ώρα της κάλπης.

Ως εκ τούτου το βράδυ των εκλογών, θα έχει τεράστια σημασία, μεγαλύτερη ακόμη και από το πόσα κόμματα μπήκαν στη βουλή, το ποσοστό που θα αθροίσουν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν είναι πάνω από 50%, εκτός απ’ το γεγονός πως τα δύο κόμματα μαζί, (αφού όπως όλα δείχνουν θα συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας), θα έχουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα διαθέτουν πλέον και ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση, ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που έχει δεσμευτεί να κάνει η χώρα.

Αν όμως το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν αθροιστικά είναι κάτω από το 50%, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και αν έχουν καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία! Από τη στιγμή που η πολιτική που υιοθετούν και προτείνουν, δεν είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, υπάρχει ζήτημα! Εδώ υπάρχει και μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, που έχει πανικοβάλει τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ.

Ο συλλογισμός ξεκινάει από το γεγονός πως κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει στις εκλογές αυτές να επιτύχει αυτοδυναμία. Η δυναμική που αρχικά έδειχνε να έχει η ΝΔ, σιγά –σιγά εξανεμίστηκε και πλέον σε κάθε μέτρηση, οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν ολοένα και χαμηλότερα, αποκλείοντας θεωρητικά την πιθανότητα αυτοδυναμίας. Και αυτό κυρίως λόγω των ισχυρών φυγόκεντρων τάσεων στην εκλογική της βάση και μεταξύ των στελεχών της και της παρουσίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που καταγράφουν ποσοστά που προεξοφλούν την άνετη είσοδο τους στη βουλή!

Έχει συμβεί στη ΝΔ, ότι περίπου συνέβη στο ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία στην Ιπποκράτους, είναι η περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να περάσει μπροστά! Αν δηλαδή βαδίζοντας προς τις εκλογές, συνεχιστεί η αποσυσπείρωση της ΝΔ (είτε γιατί θα προκύψει ένας αστάθμητος παράγοντας, είτε μια σειρά λαθών τακτικής, ή οτιδήποτε άλλο που θα μείωνε περαιτέρω τα ποσοστά της) και συγχρόνως το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να αναδιατάξει εν μέρει τις δυνάμεις του και, το βράδυ των εκλογών, αναδειχθεί πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο μπροστά από τη ΝΔ.

Η εκτίμηση είναι πως στην περίπτωση αυτή, η ΝΔ θα διαλυθεί αυτοστιγμεί. Η πιθανότητα για κυβέρνηση συνεργασίας θα αποκλειστεί, το μεταρρυθμιστικό μπλοκ θα καταρρεύσει και η χώρα θα μπει σε περιπέτειες,  καθώς θα περάσει σε φάση ακυβερνησίας. Ηθικόν δίδαγμα: Τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...