31/3/12

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

31 Μαρτίου 2012
Το εκρηκτικότερο πρόβλημα για το 2012, είναι το συνταξιοδοτικό. Οι ενδείξεις από τους πρώτους μήνες του χρόνου είναι απογοητευτικές και προδικάζουν κακές εξελίξεις για τη συνέχεια. Πρακτικά όλα δείχνουν πως οι διαθέσιμοι πόροι για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, επαρκούν έως το Φθινόπωρο, ενώ υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι που πιστεύουν πως ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, να προκύψει αδιέξοδο!

 Το πρόβλημα μοιάζει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε ένα συντηρητικό κούρεμα στις συντάξεις να μην είναι αρκετό για να το λύσει. Για να γίνει αντιληπτό πόσο σύνθετη είναι η κατάσταση, αρκεί να αναφερθεί πως το ΙΚΑ στους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, έχει απορροφήσει το 65% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης! Αυτό σημαίνει πως από τα 2,1 δισ. που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι το τέλος του χρόνου υπολείπονται όλα και όλα 700 εκατομμύρια, για να πληρωθούν συντάξεις, αλλά και τα δώρα!

 Και μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο το ΙΚΑ. Σε δεινή θέση, ίσως λίγο καλύτερη απ’ ότι το ΙΚΑ, έχουν ήδη βρεθεί και άλλα μεγάλα ταμεία, όπως το ΤΑΠ- ΟΤΕ, το ΝΑΤ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ κλπ. Η περίπτωση του ΟΑΕΕ μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πέραν όλων των άλλων, 6 στους 10 ασφαλισμένους έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με συνέπεια να γιγαντώνεται το πρόβλημα μήνα με το μήνα.

 Ό,τι και να γίνει, ακόμη και αν οι προσπάθειες των ασφαλιστικών ταμείων για την εξοικονόμηση χρημάτων από το φάρμακο ή για την εξεύρεση πόρων από άλλες πηγές αποδώσουν, ακόμη και τότε, ελάχιστα μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Είναι στ' αλήθεια άγνωστο, το πως θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ταμείων, για τον πρόσθετο λόγο πως ρητώς το μνημόνιο, απαγορεύει την ενίσχυση τους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Το πρόβλημα θα ενταθεί, καθώς εκτός από τις απαγορευτικές διατάξεις του μνημονίου, υπάρχει και η ανεργία, η εισφοροαποφυγή και η εισφοροδιαφυγή, που θα συνεχίσουν να στερούν πόρους και να διευρύνουν τα ελλείμματα των ταμείων! Οπότε το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα; Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο και σαφές και ικανό να προκαλέσει επικίνδυνους κοινωνικούς κλυδωνισμούς.

Οπότε, δεν υπάρχει άλλη λύση, από το ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Να τοποθετηθούν δηλαδή προεκλογικά τα κόμματα, χωρίς μισόλογα και αοριστολογίες. Να ανακοινώσουν τι προτίθενται να πράξουν! Αφού πρώτα περιγράψουν με ακρίβεια την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το συνταξιοδοτικό, κάτι που επιμελώς μέχρι στιγμής, αποφεύγουν να κάνουν όλοι. Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, καθώς την επομένη των εκλογών όποια κυβέρνηση και να αναλάβει τις τύχες της χώρας, θα πρέπει να ανακοινώσει μέτρα.

1 σχόλιο:

  1. CHRISTINA KAROUMPALIS31/3/12, 4:25 μ.μ.

    ΑΚΡΙΒΩΣ! ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ......ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ...Π Ε Ι Ν ΑΑΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή