27/3/12

Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

27 Μαρτίου 2012
Το γεγονός πως ξαφνικά τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, είναι μια θετική εξέλιξη. Ακόμη και αν ο λόγος είναι οι επικείμενες εκλογές και η ανάγκη του νυν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να αποκαταστήσει την εικόνα του (μετά την κατακραυγή που εισέπραξε όταν εκστόμισε, ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει το μνημόνιο).

Έστω και για προεκλογικούς λόγους όμως, καλό είναι να γίνει κάτι γιατί η κατάσταση είναι δραματική. Οι αριθμοί σοκάρουν. Υπολογίζεται πως 300- 400 χιλιάδες (!) αγνώστου ταυτότητας και εθνικότητας εξαθλιωμένοι μετανάστες, περιφέρονται καθημερινά στην πρωτεύουσα. Οι έρευνες καταγράφουν έκρηξη της εγκληματικότητας, ενώ όσοι εργάζονται στο κέντρο, ξέρουν πως όταν αρχίσει να σουρουπώνει η πόλη γίνεται απειλητική!

Καθώς το πρόβλημα δεν έχει σχέση με την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, αποκαλύπτει τις δραματικές αδυναμίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Ουσιαστικά επρόκειτο για εγκατάλειψη και ανυπαρξία ενδιαφέροντος, παρότι η εγκληματικότητα κάλπαζε ανεξέλεγκτη! Η διακίνηση των ναρκωτικών, η πορνεία, το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο, γίνονταν μέρα μεσημέρι στα κεντρικότερα σημεία.

Όπως έγραφε χθες το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel: “Σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το κέντρο δεν είναι τόσο παραμελημένο όσο στην Αθήνα. Και σε καμιά άλλη η παρακμή του κοινωνικού ιστού δεν είναι τόσο εμφανής...Το ότι η Αθήνα, μια κάποτε περήφανη πόλη, γίνεται τώρα συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας και κακοδιαχείρισης, πλήττει το εθνικό νευρικό σύστημα. Πουθενά αλλού οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης αυτής δεν είναι τόσο εμφανείς όσο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας”!

Δεν θα πρέπει να απαντήσει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί συνέβη αυτό; Χθες για παράδειγμα, δήλωσε με τη γνωστή του δεινότητα πως :“χρειαζόμαστε ευαισθησία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα την κρίση”! Που ήταν κρυμμένη αυτή η ευαισθησία μέχρι σήμερα; Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει για το αυτονόητο, να φανεί ευαίσθητη εκεί που χρειαζόταν και που κανένα μνημόνιο δεν την περιόριζε, ήταν τραγικά απούσα!

Αν έχουν λίγο μυαλό, πρέπει αύριο το πρωί να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να “καθαρίσει” το κέντρο και να εξαλειφθούν οι εστίες ανομίας! Πρέπει να τα αφήσουν έτσι όπως είναι, γιατί κινδυνεύουν να υποστούν πανωλεθρία! Γιατί αν, λέμε αν, η επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη, έχει αποτελέσματα σε 2-3 βδομάδες, όπως υποσχέθηκε ο νυν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τελικώς βρεθεί λύση και το κέντρο αλλάξει όψη, τότε πρέπει να ζητήσουν μια μεγάλη συγνώμη από την κοινωνία και να αποδεχτούν δημοσίως πως ούτε ευαίσθητοι υπήρξαν ποτέ, ούτε ικανοί!

Αν αποδειχθεί πως το πρόβλημα ήταν θέμα μιας απλής απόφασης, να ενεργοποιηθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί του κράτους, τότε έχει δίκαιο ο κόσμος που αγανακτεί και διαμαρτύρεται. Και αποδεικνύεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι το μνημόνιο, είναι η ανικανότητα του πολιτικού της προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...