25/2/12

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ , ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ!

                                                                      25 Φεβρουαρίου 2012

Επιτέλους το πολιτικό σύστημα αντέδρασε, η κοινωνία αφυπνίστηκε και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τίμησαν την αποστολή τους. Όλη η χώρα, είναι στο πόδι. Ο πολιτικός κόσμος, οι ελεγκτικές αρχές, οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι απλοί πολίτες έχουν ξαμοληθεί στο κυνήγι του παραδόπιστου βουλευτή, που διανοήθηκε να βγάλει χρήματα στο εξωτερικό!!

Πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, κυρίαρχο θέμα στο κοινοβούλιο και βασικό θέμα συζήτησης στα καφενεία όλης της χώρας, η υπόθεση του μυστηριώδους βουλευτή, που φυγάδευσε ένα εκατομμύριο ευρώ στην Ελβετία. Μια πράξη που σπίλωσε συνειδήσεις, κατασυκοφάντησε τον πολιτικό κόσμο και σκανδάλισε την κοινωνία! Αν δεν ζούσαμε στην σκληρή εποχή που ζούμε, αν δεν είχε εκλείψει κάθε ίχνος σοβαρότητας, όλο αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα χαριτωμένο ανέκδοτο.

Όμως εδώ που φτάσαμε, μόνο αστείο δεν είναι. Είναι ένα έξοχο δείγμα της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της αμετροέπειας που μας έχει κατακλύσει. Βλέπουμε εμβρόντητοι από το δένδρο, παραβλέποντας το δάσος τριγύρω. Ενεργοποιούμε δήθεν ηθικούς κώδικες, σε ένα περιβάλλον ελεγχόμενης ηθικής και (νομιμοποιημένης) ανομίας. Όλοι ως συνήθως επιζητούν να χυθεί άπλετο φως! Να βρούμε τον ένοχο και αν είναι δυνατόν να τον κρεμάσουμε στην Πλατεία Συντάγματος, υπό τις ιαχές του πλήθους και σε απευθείας διακαναλική τηλεοπτική μετάδοση!

Ο πολιτικός κόσμος βέβαια έχει κάθε λόγο να κάνει σημαία την υπόθεση, για να κρύψει τη γύμνια του, πίσω από το συγκεκριμένο ατόπημα. Ασφαλώς όμως και υπάρχει ζήτημα, καθώς πρέπει να ερευνηθεί εάν τα δηλωμένα εισοδήματά του βουλευτή, δικαιολογούν το ύψος του ποσού, (που πιθανότατα νομότυπα) έστειλε στην Ελβετία. Αν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσης, καθότι η μεταφορά των χρημάτων έγινε όταν η χώρα μάτωνε και η πολιτεία ζητούσε επαναπατρισμό των καταθέσεων του εξωτερικού..

 Αλλά εκεί είναι το πρόβλημα σήμερα; Να αναχθεί σε μείζον εθνικό ζήτημα, ο ένας συγκεκριμένος και μοναδικός βουλευτής(αν ποτέ βρεθεί); Αν ανατρέξετε στο πόθεν έσχες των βουλευτών κάθε χρόνο, θα ζαλιστείτε (και θα σκανδαλιστείτε) από το ύψος των καταθέσεων και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, σκάφη κλπ) που δηλώνονται, χωρίς καμία αναφορά στο πόθεν αποκτήθηκαν.

Αλήθεια γιατί δεν έγινε ο ίδιος θόρυβος όταν ο Ελληνικής καταγωγής Ελβετός βουλευτής Ζησιάδης είπε -σχετικά πρόσφατα- ότι δεν θα μάθουμε ποιοι Έλληνες έχουν λεφτά στην Ελβετία, επειδή ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί έλληνες πολιτικοί; Άραγε, τι έχει γίνει με αυτή την υπόθεση; Στάλθηκε σχετικό αίτημα του κοινοβουλίου, προς στις Ελβετικές αρχές;

Γιατί πολλοί από τους βουλευτές που ωρύονται σήμερα, δεν υπέγραψαν τη σχετική εξουσιοδότηση για το άνοιγμα των λογαριασμών; «Η ηθική», γράφει ο Σαράντος Καργάκος, «είναι το ένζυμο, που χωρίς αυτό η πολιτική μετατρέπεται σε αγυρτεία. Σήμερα σιγά-σιγά το ένζυμο αυτό «εξατμίζεται» και γι' αυτό τόσο συχνά μιλάμε για πολιτικό αμοραλισμό. Ως πολιτικό «πιστεύω» η κοινωνία προσφέρει στους νέους την φράση του Μακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!

2 σχόλια: