24/2/12

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΗ (ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ) ΠΟΛΙΤΕΙΑ

24 Φεβρουαρίου 2012
Τον περασμένο Οκτώβρη, η Ρώμη βρέθηκε να μετρά τις πληγές της μετά τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν ομάδες κουκουλοφόρων. Εμπρησμοί και κατεστραμμένες βιτρίνες καταστημάτων και κυρίως εικόνες που μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην εικόνα της πόλης. Συνολικά οι ζημιές ανήλθαν στα 2 εκ. ευρώ. Για τα δικά μας δεδομένα βέβαια όλα αυτά δεν ήταν παρά μια παρωνυχίδα, καθώς αυτό το ποσό είναι μια πολύ εύλογη αποτίμηση ενός κύκλου επεισοδίων στην Αθήνα.

 Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, τον Δεκέμβρη του 2008 οι ζημιές ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου παρότι δεν υπάρχει τελικός απολογισμός, υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ! Έγιναν στάχτη 45 επιχειρήσεις, ενώ άλλες 132 είτε λεηλατήθηκαν, είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα τελευταία τρία χρόνια, 702 επιχειρήσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω των γνωστών επεισοδίων.

 Μιλάμε δηλαδή για μια τρομερή σε μέγεθος μάστιγα που πλήττει την πόλη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, που φτάνουν πλέον έως και την ερημοποίηση περιοχών του κέντρου. Περιοχές που φοβάσαι να κυκλοφορήσεις μόλις δύσει ο ήλιος, καθώς έχουν παραδοθεί σε εμπόρους ναρκωτικών, σωματέμπορους και ναρκομανείς που αναζητούν τη δόση τους!

Ωστόσο οι Ρωμαίοι, με απείρως λιγότερα προβλήματα σε σχέση με μας, αντέδρασαν στην επόμενη στιγμή των επεισοδίων. Ο Δήμαρχος με τη συναίνεση του εμπορικού κόσμου και μέρους των εργατικών συνδικάτων, απαγόρευσε για έναν μήνα τις πορείες διαμαρτυρίας. Επέτρεψε μόνο τα συλλαλητήρια και αυτά υπό όρους, σε συγκεκριμένες πλατείες της πόλης. Και όλα αυτά προκειμένου να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν και να αποφευχθεί ένας νέος γύρος επεισοδίων που θα αμαύρωνε την εικόνα της πόλης και θα προκαλούσε πτώση του τουρισμού. Ο Δήμος μόνο από το τέλος διανυκτέρευσης 10-12 εκατομμυρίων τουριστών στα ξενοδοχεία της Ρώμης, εισπράττει 85 εκ. ετησίως (όσο το 10% του προϋπολογισμού του δήμου της Αθήνας)!

Τις ίδιες ώρες εδώ συνεχίζουμε να μετράμε απώλειες, καθώς λόγω των τελευταίων επεισοδίων, πέραν όλων των άλλων, ακυρώθηκαν συνολικά 16 διεθνή συνέδρια! Κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια μερικών ακόμη εκατομμυρίων ευρώ! Η πληρότητα των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας μειώνεται δραματικά, οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό περιορίζονται και οι ακυρώσεις των κρατήσεων δεν αφορούν πλέον μόνο της Αθήνα, αλλά όλη την Ελλάδα. Το ίδιο άσχημη αν όχι χειρότερη, είναι και η εικόνα του εμπορικού κόσμου.

Για το λόγο αυτό κουβεντιάζουμε (χρόνια τώρα) μήπως βρεθεί επιτέλους μια λύση για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης. Ξεκινώντας τουλάχιστον από τα απλά και αυτονόητα. Να μην κλείνουν χωρίς λόγο οι δρόμοι! Πολλές προτάσεις και ιδέες έχουν πέσει κατά καιρούς στο τραπέζι, όμως ποτέ δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Όλες απορρίφθηκαν χωρίς συζήτηση από την άλλη πλευρά, αυτή των συνδικάτων, που αρνούνται πεισματικά οποιονδήποτε διάλογο για το θέμα, χωρίς όμως να αντιπροτείνουν κάτι άλλο. Και η ζωή συνεχίζεται... (στη Ρώμη εννοείται, γιατί εδώ....).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου