9/12/11

ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ, ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

10 Δεκεμβρίου 11
Το πιθανότερο είναι να μην έχουμε αντιληφθεί τι έχει συμβεί στη ζωή μας, ή ακόμη χειρότερα τι πρόκειται να συμβεί στους επόμενους μήνες. Ποια είναι η νέα πραγματικότητα που ως χώρα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα. Συζητάμε αν οι εκλογές γίνουν μία βδομάδα πριν ή μια εβδομάδα μετά, αν ο Σαμαράς θα βάλει στους Ευρωπαίους τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι και αν θα παραιτηθεί ή όχι ο Γιώργος. Σαν να ζούμε σε άλλον πλανήτη!

Αν μαζέψει κανείς δεξιά και αριστερά από τα ψιλά των εφημερίδων τις ειδήσεις, θα διαπιστώσει πως το παζλ είναι μια γκρίζα εικόνα. Είναι τα σχολεία, που μετά τα περιπολικά της αστυνομίας και τις φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού, δεν έχουν πετρέλαιο. Είναι οι συντάξεις οι οποίες για πρώτη φορά ίσως καθυστερήσουν να πληρωθούν. Είναι όλοι οι προνοιακοί οργανισμοί που υπολειτουργούν. Είναι η έλλειψη πιστώσεων για την λειτουργία ΑΕΙ, τα νοσοκομεία που πνίγονται στα χρέη, τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν πληρώνουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων! Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου πολλαπλασιάζονται και ακόμη χειρότερα, τα έσοδα υπολείπονται δραματικά!

Και όλα αυτά μεταβάλλονται μήνα με τον μήνα προς το χειρότερο, με επιταχυνόμενο ρυθμό! Χωρίς να υπάρχει στον ορατό ορίζοντα λύση. Και να σκεφτεί κανείς πως η χώρα έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, τη στιγμή που εισρέουν στο δημόσιο ταμείο ταυτόχρονα πολλοί διαφορετικοί φόροι και έκτακτες εισφορές, στο βαθμό μάλιστα που εξαντλούν και το ύστατο όριο φοροδοτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων. Μέχρι και το τελευταίο ευρώ!

Από του χρόνου η χώρα οφείλει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε είναι υποχρεωμένη να ζήσει με αυτά που θα εισπράττει! Το χρονικό διάστημα που ακολουθεί, ιδίως οι πρώτοι μήνες του 12, θα είναι οδυνηροί, αφού είναι η περίοδος με τα χαμηλότερα δημόσια έσοδα της χρονιάς. Ως εκ τούτου είναι ένα μεγάλο στοίχημα πως, με άδεια ταμεία και χωρίς βοήθεια θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις του κράτους.

Είναι φανερό πως η μέγγενη θα συνεχίσει να σφίγγει γύρω μας ολοένα και πιο δυνατά, όπως συμβαίνει καιρό τώρα. Με νέα μέτρα και μεγαλύτερη ανέχεια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πιθανότερο οι εξελίξεις να μας οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα, εκεί που θα επιθυμούσαν οι Ευρωπαίοι. Εκτός της ευρωζώνης και μάλιστα οικεία βουλήσει! Να φτάσει η ώρα, που θα εξαντληθούν οι δυνάμεις και οι αντοχές μας.

Ίσως σκόπιμα να μας οδηγούν καιρό εκεί, περιστρέφοντας αργά τον κοχλία της μέγγενης, χωρίς εμείς να έχουμε αντιληφθεί το παραμικρό! Αλλά είπαμε το ζητούμενο είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές, αν θα δικαιωθεί ο Γιώργος και θα παραμείνει αρχηγός, πως ο Αντώνης θα γίνει επιτέλους πρωθυπουργός και πως δεν θα τους κάνει ζημιά ο Παπαδήμος!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία